2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190476
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Csányi Vilmos etológus
Posted on November 29, Wednesday, 11:57:08
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
"Hosszú ideig foglalkoztam biokémiával, baktériumokkal, aztán a neurokémia kezdett érdekelni. Közben kiderült, hogy ez egy nagyon költséges tudomány, és nekem akkor szóba sem jött, hogy sok pénzem lesz kutatásra. Olyan területet kellett keresnem, amit egyszerűen is lehet művelni. Akkor az etológia még ilyennek számított."


Klubháló: A lakásába lépve önön kívül Jeromos fogadott, aki egy nyolcéves husky-pumi keverékkutya, de tudom, hogy előtte számos háziállatot tartott otthonában. Összeszámolta már, mennyit?
Csányi Vilmos: Nem. Gyerekkorom óta mindig volt valamilyen állatom.

K: Olvastam, hogy négyéves korában már halakat tenyésztett.

CSV: Halaim már voltak akkor, de tenyésztésről szó sem volt.

K: Melyik az első olyan állat-személyiség, amelyikre visszaemlékszik?

CSV: Mindegyikre emlékszem. A legizgalmasabb személyiség a Kacsa Karcsi volt, aki valahogy kiskacsaként ott ragadt nálunk, aztán egy nagy, több kilós állat lett belőle. Jött utánam az utcán, úgy mentünk a Rákos-patakhoz. Szomorú vége lett, mert felnőtt korára rendkívül erős lett a hangja, és amikor elmentem iskolába, akkor addig hápogott, amíg a lépteimet nem hallotta a folyosón. Ezt ugye a lakók sérelmezték.

K: Mi lett a vége?

CSV: Hát, kivégzés. Mindenféle ígéretekkel és mesékkel elkobozták szerencsétlen Karcsit. Én persze nem ettem belőle.

K: A kisgyerekek kíváncsiságból gyakran kínoznak állatokat.

CSV: Még nem fogják fel, hogy mit is csinálnak. Én sokat kísérleteztem a halakkal, nem gonoszságból, nem azért, hogy kínozzam őket, igaz, szegények meghaltak. Aztán az ember megtanulja, hogy mennyire érzékeny az állati szervezet, amely különösen igaz a halakra; nem szabad velük gorombán bánni.
 
K: Majd' minden gyerek szeretne otthonra állatot, de sok szülő nem járul ehhez hozzá.

CSV: Nagyon szabadon voltam engedve, amit lehetett, azt nekem megengedték. Így volt ez az állattartással is. Aztán később hivatalosan is állatokkal kezdtem foglalkozni.

K: Az ELTE Természettudományi Karának vegyész szakán végzett, később pedig az állatok viselkedését kezdte tanulmányozni.

CSV: Hosszú ideig foglalkoztam biokémiával, baktériumokkal, aztán a neurokémia kezdett érdekelni. Közben kiderült, hogy ez egy nagyon költséges tudomány, amit komoly befektetéssel lehet csak működtetni, és nekem akkor szóba sem jött, hogy sok pénzem lesz kutatásra. Olyan területet kellett keresnem, amit egyszerűen is lehet művelni. Akkor az etológia még ilyennek számított. Miután a halakkal jó viszonyban voltam, velük kezdtem el dolgozni.
K: 1965-ben, éppen 30 évesen lett kandidátus.

CSV: Akkor ez még ritkaságszámba ment, de az egyetemen Straub F. Brúnó tanszéke egy nagyon versengő helynek számított, több fiatal kolléga adta be kezdő kutatóként a disszertációját.

K: Ön alapította az ELTE-n az etológia tanszéket, és ön lett az első vezetője. Mekkora volt az érdeklődés a ’70-es évek elején az etológia iránt?

CSV: Konrad Lorenz ’73-ban kapott Nobel-díjat, Magyarországon mindenki akkor ismerte meg az etológiát. Jómagam akkorra már alaposan beleolvastam magam a szakirodalomba, és mivel az ismeretterjesztésben már némi gyakorlatra szert tettem (Baktériumbiológia; Sejtbiológia című kötetek. A szerk.), elkezdtem népszerűsíteni az etológiát. Az etológián kívül aztán tanítottam magatartásgenetikát, evolúciós rendszerelméletet, manapság főleg humánetológiát oktatok. Kutyákkal dolgozunk, leginkább azért, hogy az emberi viselkedés nyelv előtti evolúciós szakaszáról tudjunk meg egyet s mást. A kutya ma nagyjából olyan környezetben él, mint amilyen környezetben feltételezhetően az ember élt, mielőtt megtanult volna beszélni. Tehát egy szervezett közösségben, ahol feladatai vannak, ahol kommunikálni kell, együtt kell működni a többiekkel, és hát a szegény kutyának ugyanez a problémája. Ha a kutya viselkedését vizsgáljuk, akkor egy sor olyan jelet kapunk, amely az emberi viselkedéssel összevethető. Általában a gazdáikkal együtt szoktuk megfigyelni a kutyák viselkedését. A kutya egy mesterséges állat, nem vethető össze a többi állattal, rá minden másképpen vonatkozik. A kutyát sok ezer évvel ezelőtt tenyésztette ki az ember a farkasból, van empátiája, figyelme központjában az ember áll, képes a dominancia átadására és visszavételére. Minderre csak két élőlény képes: az ember és a kutya. Több állatfaj is megszelídíthető, de azon kívül, hogy etessék, itassák vagy éppen hagyják békén, mást nem vár az embertől, ellentétben a kutyával.

K: 1999-ben az Év Ismeretterjesztő Tudósa címmel jutalmazták.

CSV: Szakterületem népszerűsítését a '60-as években kezdtem az öröklődés körül kialakult viták kapcsán, annak ellenére, hogy egyes komoly tudósok ma is úgy vélik, hogy ez egy lealacsonyító tevékenység egy kutató számára. Szerintem roppant fontos feladat. Először természettudományos folyóiratokban publikáltam, majd ismeretterjesztő könyveket írtam, és valahogy a belső, szakmai megvetés is elkerült.

K: 2001-ben felhívással fordult a közvélemény és a törvényhozás felé a kutya- és macskakísérletek ellen.
 
CSV: Azt kértük, hogy az állatkísérleteket ne végezzék befogott kóbor kutyákon és macskákon, többek között azért, mert ez egy legális feketekereskedelmet fejlesztett ki, másrészt pedig –mint korábban említettem– a kutya nem tisztán állat, élénk fantáziája van, erősen kötődik az emberhez. Ha egy gazdától elveszik a kutyáját, és egy sötét kínzókamrába helyezik, az legalább olyan borzasztó számára, mintha emberrel tennék ugyanezt. Ez ellen emeltünk szót Szily Katalin védnöksége mellett, aztán a választások után be is terjesztették és el is fogadták a törvényjavaslatot, amely még az unióba lépésünk előtt törvényerőre emelkedett. Bár a törvény szigora visszatartó erejű lehet, valójában az állatok védelméhez kultúra szükségeltetik, amely csak hosszú nevelési folyamat során alakulhat ki. Némi felfogásbeli javulás azért mutatkozik.

K: Tanít, kutat, publikál, médiumokban szerepel. Mikor jut ideje Például Jeromosra?

CSV: Régóta nincs már munkaidőm meg szabadidőm, nagyon kevés időm van, és abba minden belefér. Így, hetvenéves koromra befejeztem a tudományos pályámat, amennyi időm még van, azt szépirodalommal fogom tölteni. Feleségem zenész, úgyhogy a zene házhoz jön.

Bencsik Gyula

Csányi Vilmos főbb művei: Kis etológia (1980-1986) Az állatok tanulása a természetben (1987) Evolúciós rendszerek (1988) Hogyan vadásznak az állatok? (1989) Szerelmes állatok (1991) Viselkedés, gondolkodás, társadalom (1994) Etológia, tankönyv (1994) Az emberi természet: humánetológia (1999) A kentaur természetrajza (2000) Bukfenc és Jeromos (2001) A lény és az őrző (2003)

7184

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds