2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195451
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Föld S. Péter: Bank(k)árok
Posted on July 24, Saturday, 17:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Nem az a baj, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke nem kedveli a bankokat, és az is érthető, ha elege van a pénzvilág hatalmasságaiból, herótja az oligarcháktól. (Vannak számára jó bankok, és jó oligarchák, de ebbe most ne menjünk bele). A bankokat csak úgy általában, önmagukért, valóban nem kell szeretni. Nem is lehet: ha engem kérdeznek, egy aranyhal messze szimpatikusabb, mint a bármelyik szépen felszerelt, klimatizált bankfiók.


A baj leginkább az, hogy Orbán Viktor már egy jó ideje nem magánember. Hanem, tetszik, nem tetszik, Magyarország miniszterelnökeként viselkedett faragatlanul az IMF itt tárgyaló delegáltjaival. Bizonyos helyeken és körülmények között persze még ez is belefér, az ember odahaza a családjával úgy viselkedik, ahogyan akar, és ahogyan azt elviselik tőle. Itt és most azonban nem a Magyar Köztársaság viktátorának családjáról, és baráti köréről van szó. (Hacsak nem tekintjük az országot OV hitbizományának).

Persze, hogy nem kell hajbókolni a bankok, a Valutaalap előtt. Tárgyalni kell velük. Vitatkozni, ahol az a jó nekünk, ahol meg az, egyetérteni. Nem erőből kell legyőzni őket, hanem felkészülten meggyőzni a tárgyalópartnert.

Senki normális ember nem gondolja, hogy ne lenne szükség a bankadóra. A bankok is a valóság részei, a gazdasági élet fontos szereplői – ha szükséges, nekik is részt kell venniük gazdaság helyreállításában, életben tartásában. Maguk a bankok sem tagadják ezt, ha nem is örömmel, de készséggel részt vennének az ország gazdasági helyzetének javításában. A gond a mértékkel van, merthogy a magyarországi bankadó sokszorosa a Nyugat-Európában kivetett sarcnak. De leginkább a stílust kifogásolják: Orbán Viktor nem a kutyájával beszél, nem is odahaza, családi körben osztja az észt.

Persze, mint majdnem mindenre, erre is ugyanaz a válasz: ezt akarták a zemberek, azért volt a Nagy Áprilisi Forradalom (NÁF), hogy Orbán a parlamentben bejelenthesse: köszöni az IMF eddigi együttműködését, a megállapodásunk októberben lejár.

Szép volt, jó volt, talán igaz se volt. S bár Matolcsy György miniszter két héttel ezelőtt még azt mondta, hogy új megállapodást kötünk az IMF-fel, ezt nyilván csak azért mondta, mert a zemberek a NÁF idején még ezt akarták, hallani Matolcsytól.

Néhány hete még arról lehetett hallani, hogy a bankadó csak átmeneti, két évet említett akkor a kormányfő. Most az a legújabb, hogy a bankadó még három év múlva is lesz - mintha korábban soha senki nem beszélt volna két évről. (Orwell óta tudjuk: semmi sem változik olyan gyorsan, mint a múlt).

Az Orbán és Tsai Zrt. úgy tesz, mintha a zemberek nevében rúgta volna össze a port a Valutaalappal. A mutatványt undorodva nézi a világ, de idehaza még elhiszik az illúziót. Mert innen nézve tényleg hatásos, amit Orbán csinál: szabadságharcnak állítja be a pökhendiséget, pénzügyi függetlenségnek az önhittséget. Orbán azt hiszi, a hazai kétharmadhoz hasonlóan Európában, sőt, a világban is hasonló többséggel bír. A világ azonban másképp működik, mint Magyarország. (Sőt, talán Magyarország sem úgy, ahogyan azt Móricka eléképzeli.) Bukásra van ítélve Orbán szellemekkel és démonokkal hadakozó szabadságharca. Isten ugyan a történelem ura, de egy félisten kevés a múlt megváltoztatásához.

Csak idő kérdése, mikor válik mindez a zemberek számára is nyilvánvalóvá.

3216

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds