2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190451
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Bacsó Péter
Posted on December 09, Saturday, 11:20:38
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
A filmrendező neve – bár rendkívül gazdag életmű áll mögötte – az évtizedek alatt összeforrott A tanú című alkotásával, amely elsőként tette nevetség tárgyává az ötvenes évek magyar politikai elitjét. Az alábbi portréból kiderül, hogyan nyertünk egy ki tudja milyen színész elvesztése árán egy jeles filmrendezőt.


Klubháló: In medias res kezdem a beszélgetést, mivel a napokban olvastam egy interjút Kállai Ferenccel, amiben megkérdezték tőle, vállalna-e szerepet egy újabb Tanú-filmben. Lesz Tanú 3?

Bacsó Péter: Úgy tűnik, hogy nem. Egyrészt nem hiszek abban, hogy ha egy film igazán jól sikerült, akkor folytatni kell. A Megint tanút is már egyfajta társadalmi nyomás alatt készítettem, és nem is sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Másrészt Kállai Feri is meg én is megöregedtünk már.
 
K: Téma az lenne.

BP: Rengeteg. A terep alkalmas arra, hogy egy rendkívül szatirikus tükrét adjam a mai magyar valóságnak, de már belefáradtam egy kicsit ebbe.

A kritikus baloldali


K: Törzshelyén, a Remíz Kávéházban beszélgetünk, melynek bejáratánál márványtábla állít emléket az itt meggyilkolt Ságvári Endrének. Úgy tudom, ön baloldali alapállású ember, mikor megérkeztem, mégis Magyar Nemzetet olvasott.
 
BP: A kávéházi polcról vettem le az újságot, mert szeretek több oldalról tájékozódni. Kicsit mazochista vagyok, engem a jobboldali média is érdekel. Szeretem tudni, hogy mi vesz körül. Alapvetően persze baloldali vagyok, családi hagyományaim, egész életpályám is baloldali a szó mély értelmében.

K: Ennek ellenére ön készítette a legjobb baloldalkritikát a Tanúval.

BP: Azt az időszakot nem baloldalnak, inkább egy sztálinista diktatúrának nevezném. A baloldalt a társadalmi igazságosság letéteményesének tekintem, az emberi szolidaritás megnyilvánulásának, a nagy forradalmi eszmék megtestesítőjének. Az ötvenes évek időszaka nem ez volt, ezért szemben álltam vele.

Kassa Európa közepe

K: Kanyarodjunk a kezdetekre. Kassán született 1928-ban. Mire emlékszik gyermekkorából a kisebbségi magyar létből?

BP: Ahogy visszatekintek a gyökereimre, azok teljes egészében a Kárpát-medencéhez fűződnek, főleg az elszakított területekhez. Nagyapám, akit nem ismertem, Nagyváradon volt katonatiszt, hadapródiskolai tanár, viszont mikor nyugdíjba ment, kibérelte a Royal Kávéházat, amit én aztán többször meg is néztem, egyébként ma is létezik. A családi legenda szerint ennek a kávéháznak a teraszán mutatták be Ady Endrének Lédát, amiben a nagyapám is közreműködött, legalábbis tanúja volt a jelenetnek. Szóval már kora gyerekkoromtól bepácolódtam a magyar költészettel.

Kassán pedig tőlünk két sarokra lakott a Grosschmied-család, Márai Sándor családja, aminek szintén nagy szerepe volt az életem alakulásában, mert a Grosschmied-testvérek kisebbik fiának, Radványi Géza filmrendezőnek a hatására lettem filmrendező, mivel tanított a főiskolán, és szuggesztív személyiségével elérte, hogy a színházi rendezői szakról áttértem a filmesre. Ő édesanyámnak volt nagyon jó barátja, míg Márai a korán elhunyt édesapámnak. Nemrégiben találtam egy levelet, amelyet Márai a szüleimnek írt Berlinből.

Tizenkét éves koromig éltem Kassán, ahová ma is örömmel megyek, mivel minden utcához emlékek fűznek. Akkoriban, a Maszaryk-féle Csehszolvákiában magyarellenességnek a leghalványabb jeleit sem érzékeltük. Három magyar napilapja volt a városnak, anyám az egyiknél dolgozott, jómagam magyar iskolába jártam. Kassa különben sem magyar, szlovák vagy német volt: külön nemzetiségnek számított a kassai.

Színház vagy film?

K: Azt olvastam önről, hogy eredetileg színésznek készült.

BP: Színházi rendezőnek készültem, és mint ilyennek, bizonyos színészi képességekkel kellett rendelkeznem, sőt vizsgáztam is például versmondásból. A nagy átéléssel előadott Hamlet-monológom után a tanári kar bíztatott, hogy menjek színész-szakra. Akkori tanáraim, Ascher Oszkár, Gellért Endre próbáltak leszoktatni a raccsolásról, sikertelenül. Így maradtam a színházrendezői szakon, melyet Radványi Géza tanszékvezetői kinevezése után cseréltem a filmrendezőire. Radványi asszisztense is voltam világhírű, Valahol Európában című filmjében.

K: Saját filmes pályája hogyan indult?

BP: 1967-ben készült el a Nyár a hegyen című munkám, amely először beszélt az ’56 utáni magyar viszonyokról, nemzetközi elismeréseket is kapott Acapulcóban, itthon pedig Balázs Béla-díjjal jutalmazták. Egyik legjobb filmemnek tartom a következő, 1968-as Fejlövés címűt, mely egy rendőri hír alapján egy lány és két fiú tragédiával végződő történetét beszéli el, és kicsit Godard munkáira hasonlított. Érdekessége, hogy amatőrökkel játszattam a főszerepeket: Kovács Katival, Horváth Charlie-val és Miller Józseffel. B. Nagy László, a kor legnagyobb filmkritikusa is méltatta az alkotást.

K: Aztán elérkeztünk A tanúhoz.

BP: A filmnek a betiltás ellenére is óriási visszhangja volt, mivel ez volt az első olyan film, amely a komikum eszközeivel bírálta a Rákosi-korszakot. Engem viszont nem büntettek, szinte évente készíthettem új filmet, ráadásul az évtized végére én lettem a Dialóg Stúdió vezetője is. A legkiválóbb és legkülönbözőbb rendezők dolgoztak akkoriban nálunk, például Máriássy Félix, Fábri Zoltán, Huszárik Zoltán, Makk Károly, de itt tűnt fel többek között Xantus János is. Egy-egy film kapcsán mindent megvitattunk, ám végül demokratikus döntések születtek.

„Közös” film Aczéllal


K: Milyen volt a kapcsolata Aczél Györggyel?

BP: 1956-ban elsőként rúgtak ki a Filmgyárból, ami után Aczél szinte minden beszédében én voltam a fekete bárány. Aztán egy Zastavával karamboloztam 1963-ban, amiről Aczél is olvasott az újságban, aki viszont előző nap balesetezett, ezért fölhívott telefonon, majd ezután egy furcsa szolidaritás alakult ki közöttünk. Később A tanúról nem volt hajlandó tárgyalni velem, viszont más filmes ügyekben sokszor beszélgettünk. Aztán a nyolcvanas évek puha diktatúrájának éveiben írt nekem egy levelet, hogy küldjem el neki A tanút videokazettán. Utána fölhívott, hogy nagyon élvezte a közös filmünket, mire én azt válaszoltam, hogy annyiban közös, hogy én megcsináltam, maga meg betiltotta.

Múlt és jövő


K: Több filmjében is élt a sajátos tragikomikus stílussal.

BP: Igen. Ide sorolható a Te rongyos élet, amely a ’45 utáni időszak egyéni tragédiáiról szól Udvaros Dorottya főszereplésével, akivel remekül dolgoztam együtt a Banánhéjkeringő és a Titánia, Titánia című filmekben is. A Te rongyos élet átiratából készült darabomat ma is nagy sikerrel játssza az egri színház. Meg kell említenem Básti Julit is, aki grandiózusat alakított a Sztálin menyasszonya című filmemben.

K: Forgat mostanában?

BP: Van egy kényes témám, amit szeretnék filmre vinni. Az adta az ötletet, hogy uniós támogatással indult egy tanfolyam, amely prostituáltakat képez át menedzserré. A hírt olvasva megkerestem az iskolát, illetve a volt prostituáltak egyesületét, ahol megismertem egy lányt. Az ő történetét beszélném el filmen.

Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

8081

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds