2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195463
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on August 04, Wednesday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Tanulság


Egyszer az történt velem egy író-olvasó találkozón, hogy a közönség kivételesen olvasta is azt a regényemet, amiről beszéltünk. A községi könyvtár törzsközönsége pont ezért hívott meg. Ritka eset volt az ilyen még akkoriban is! Rendszerint csak úgy általában volt kíváncsi a közönség az író nevű állatfaj egy példányára. Ez sem lebecsülendő: írót akartak látni, nem „celebet”. Más volt a kulturális színvonal.

A regényben volt persze szerelem. Volt egy férfi és egy nő. És közöttük valamilyen konfliktus, ezt nem részletezném, az általános helyzet a lényeges. Kérdezték, hogy szerintem kinek van igaza? Kitérő választ adtam, mert szerintem kicsit mind a két félnek igaza volt, teljesen egyiknek sem, ha egyiküknek abszolút igaza lett volna, nem tartottam volna az esetet megírásra érdemesnek.
De rögtön akadt valaki, aki egyértelműen az asszony mellé állt, azt mondta, a férfi szemét volt és gyáva.
– Hohó – mondott ellent rögtön egy másik résztvevő –, a férfi se szemét nem volt, se gyáva, csak józan és megfontolt. Nem ment fejjel a falnak, azt tette, amit lehetett. Éppen azért, mert nagyon szerette a fiatalasszonyt.

– Ez nem szerelem – mondta a harmadik. – A szerelem nem mérlegel!

– Ez egy buta közhely, kérem – szólt ismét másvalaki a közönségből –, hogy a szerelem se lát, se hall. Ennek a fiúnak komoly szándékai voltak. Gondolt a jövőre.

– Igen, és addig-addig gondolkodott, míg egy erőszakos krapek el nem vitte a nőt!

– Én akkor is a Balogh úrral értek egyet. Aki nem mérlegel, az veszélybe sodorja az egész kapcsolatot. Az nem szerelmes, hanem felelőtlen.

– Na de ha magára hagyta! Az asszonyka érzelmeivel nem számolt!

– Csak nőnek lehetnek érzelmei? Egy megfontolt férfinak nem lehetnek érzelmei?

– Hagyjuk az érzelmeket! A butaságot az érzelmek sem mentik. És így tovább…

Én jó ideje lapultam, és boldogan hallgattam a vitatkozókat. Már régen nem a regényről, nem egy fikcióról volt szó. Egy valóságos történetről, valóságos emberek valóságos cselekedeteiről, amelyek fölött úgy akart ítélni a közösség, akár egy esküdtszék a nyugati bíróságokon. Ez a kitalált történet itt, a vidéki könyvtár olvasói között életre kelt, úgy működött a képzeletükben, mint a konkrét, objektív valóság. Úgy élték át, mintha ott történt volna meg a községben közöttük, az ő szomszédjaikkal. Vagy velük magukkal…

Egy biztos, én nem bírtam volna ítélkezni, azért lettem író és nem bíró. Én nem az ítéletben hiszek, hanem a történetben, a történet, ha úgy képes működni, mint a valóság, akkor igaz. A történetem igazságáért ki tudok állni; azért is fogalmazok lehetőleg történetben. És a történetem akkor igaz, ha a fikció szerkezete és a valóság szerkezete azonos. Ez nem jön magától, ez az igazi írói föladat!

Mert az esztétikai szimbólum poliszemantikus. A jelentése, vagyis a használati szabálya attól függ, ki használja. Ki találta ki, ki olvassa. Mert aki használja, csak a saját személyiségén át képes értelmezni. Ahogy egy valóságos, dokumentálható eseményhez is különbözőképpen viszonyul mindenki, személyisége szerint.

Én nem tudom (míg írtam, akkor sem tudtam), kinek van igaza?
Zakariásnak? Mártának? Nekem van igazam, mert a történet, amit elmesélek róluk, az garantáltan igaz! És az olvasó maga dönti el, kinek ad igazat, én megpróbálom nem befolyásolni – ha tudom. Megpróbálom elrejteni az elfogultságaimat, mert vannak, én is csak egy, a kommunikációban résztvevő ember vagyok, akár az olvasó.

Minden történetnek több értelmezése is lehetséges, több, akár egymásnak ellentmondó tanulság is levonható belőle, attól függ, honnan nézzük, és ki nézi. Ahol a jó embernek van igaza és a gonosznak nincs igaza, ott könnyű ítélni. De az ilyen történet nem érdekes, ahogy erre föntebb céloztam már, mert ez az evidencia, ezt úgyis tudjuk. Az izgalmas történet mindig arról szól, hogy a maga módján tulajdonképpen mindenki jót akar, és mégis… Amikor kegyes szándék kegyetlenségre hajt, amikor a jóakarat bukik meg a világ vastörvényein, melyek nem kedveznek a jóakaratnak.

De ez a lebegtetett tanulság nem azt jelenti, hogy nekem mindegy, hogy én nem tudom megkülönböztetni a jót a rossztól. Ez csak annyit jelent, hogy nem akarom szájba rágni: jöjjön rá maga az olvasó. Gondolkodjon, szenvedjen meg érte! Élje át a történetet, mert az ilyen igazság, amit az ember maga talál meg, világos és maradandó.

4562

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds