2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204607
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a baracklepényről
Posted on August 08, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk négy gyermeket nevel, leginkább a konyhában. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Gyerekek a konyhában

Az évek múlásával az ember alakul, változik. Átértékel dolgokat, amikor meghal valakije, vagy olyan váratlan esemény történik az életében, amely akaratán kívül megállásra kényszeríti. Különös szerencse, ha megláthatjuk magunkat kívülről, és feltehetjük a kérdést: „Jó ez így? Van értelme a rohanásnak? Helyes ez a fontossági sorrend?”

Amikor a nagyobb gyerekeim voltak kicsik, sokat dolgoztam, sokat rohantam, a konyhában töltött időt a szükséges minimumra igyekeztem korlátozni. Megvolt a jól bevált ételek nem túl széles köre, ezeket ismételtem kockázat nélkül. Pikk-pakk, fél óra, leves, második fogás, ehetünk. Az, hogy a gyerekeket bevonjam, meg sem fordult a fejemben. Ha ők ajánlkoztak, szinte mindig "leszereltem" őket valamivel: „Hadd végezzek.” „Mindjárt készen vagyok.” „Inkább majd játsszunk valamit, jó?”

Az utóbbi években látom, hogy az együtt főzés során mennyi minden átadható a gyerekeknek. Esetleg még egészen mély beszélgetések is kialakulhatnak. Például az ifjú hazajön az iskolából, és elhangzik a klasszikus kérdés-válasz:

- Na, mi volt ma a suliban?

- Semmi.

Aztán nekiállunk együtt készíteni valamit, és miközben közösen hámozzuk a krumplit, csak kiböki, hogy a Gyuszi ma is nagyon izé volt vele, mindig olyan csúnyákat mond, de a tanító néni nem hiszi el, mert a Gyuszi a legjobb tanuló, és amikor szembesítik azzal, amit mondott, teljes meggyőződéssel hazudja: "Kicsoda? Én???" És akkor elbeszélgetünk arról, hogy szerinte miért viselkedik így a Gyuszi, mit kéne tenni, hogy legalább vele ne legyen ilyen izé...

De nemcsak az élet nagy kérdéseinek megvitatása hasznos a konyhában, hanem szimplán az élelmiszer-alapanyagokkal való megismerkedés is. Látják, hogyan éled a kelt tészta, a leves hozzávalói milyen sorrendben kerülnek a lábasba, megtapogatják a nyers húst, tudják, milyen a friss, ismerik a petrezselymet, a szezámmagot, a vöröslencsét, tapasztalják, hogy ha a cukorral jó sokáig verik a tojást, az szép habos lesz - és a végén finom süti formájában találkoznak vele. S mivel a saját munkájuk is benne van, szívesebben kóstolgatják, eszik meg az ételt, még ha eleinte idegenkednek is tőle. Azt pedig, hogy a munka tovább tart, és nagyobb kosszal jár, elviselem - cserébe sokkal többet kapok.

Ma már a két kicsit tudatosan igyekszem bevonni a konyhai munkákba. Vagy együtt megyünk a piacra, ahol szintén jó sokat lehet tanulni. A két nagyobb meg inkább önállóan süt-főz. Bálint kísérletezgetőbb, impulzívabb. Nóra pragmatikus, receptkövető. A lányom az alábbi baracklepényt tegnap készítette Váncza István klasszikus süteményes könyvéből.

"20 deka porcukrot 15 deka vajjal és 3 tojás sárgájával elkeverünk, azután hozzáadunk 18 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport és a 3 tojás fehérjének habját. Vajazott tepsibe tesszük, és tetejére 1-1 1/4 kg meghámozott, félbevágott, nem túl érett kajszibarackot rakunk ki, melyeket 12 deka cukornak és 1/2 csomag Váncza-vanilincukornak keverékével megszórunk. Közepes tűznél jól átsütjük, kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk."

A lisztből Nóra 5 dekát javaslatomra darált mandulával helyettesített. A közepes tűz 180 fok, a sütési idő 30 perc volt. Nagyon finom lett.


3485

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds