2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195513
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Föld S. Péter: Orbán, mint fénykép
Posted on August 15, Sunday, 14:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Láttam a Borsban Schmitt Pál dolgozószobájában a Zembere Kembere hivatali íróasztalát. Régi bútordarab, rajta katonás rendben mindenféle könyek. Főként jogi jellegűek, lévén a köztársasági elnöknek mostantól sűrűn majd kell tanulmányoznia az ilyesfajta munkákat.


„Ketten vagyunk a szobában,
Lenin meg én,
Lenin, mint fénykép szobám falán”

„Schmitt Pál a zongoránál,
Fehérebb az orgonánál,
Jaj de szépen játszotta a Liszt rapszódiát”


Láttam a Borsban Schmitt Pál dolgozószobájában a Zembere Kembere hivatali íróasztalát. Régi bútordarab, rajta katonás rendben mindenféle könyek. Főként jogi jellegűek, lévén a köztársasági elnöknek mostantól sűrűn majd kell tanulmányoznia az ilyesfajta munkákat. Még akkor is így van ez, ha ő köztudottan nem ellensúly, sokkal inkább a törvényhozás motorja kíván lenni. Ami hevenyészett, ám a lényeget nagyon pontosan körülíró magyar fordításban annyit tesz, hogy csukott szemmel és gondolkodás nélkül aláír mindent, amit a kormányzó többség törvényként elé tesz.

Az asztalon még egy laptop is kivehető, valamint néhány családi fénykép. Ennyire puritán, ahogyan ő maga fogalmazza, plebejus ember a mi új köztársasági elnökünk. Sehol egy, a kelleténél cifrább hivalkodás, hogy mást ne mondjunk, a Kedves Vezető fényképe sincs kitéve az asztalára.

Feledékenységből, vagy csak, mert még nem volt idő mindenre – talán egyszer megtudhatjuk ezt is.
Mindez csupán azért említésre méltó, merthogy nem volt ez mindig így: a bulvárlap egy másik fotóján Schmitt hat évvel ezelőtti, 2004-es íróasztalát láthatjuk - ott laptop helyett még egy böhöm nagy asztali komputer segíti a Fidesz akkori alelnökének a munkáját. Mellette családi fényképek és egy másik fotó, talán már ki is találta a témában jártas olvasó: magát Orbán Viktort, a Fidesz elnökét ábrázolja a fénykép.

Hogy muszáj volt-e kitennie 2004-ben Schmittnek ezt a fotót, nem tudjuk. Valószínűleg nem volt kötelező, bár nyilván baja sem származott belőle. Inkább a saját jól felfogott érdeke munkálkodhatott a függetlenségét a Fidesz számára felajánló Schmittben, amikor – nyilván nem kis hezitálás, a feleségével történt nemzeti konzultációt követően - úgy döntött, hogy Orbán képe is ott lesz a többi fotó és más fontosságok mellett. (Arra gondolni sem merünk, mert már bennünk is dolgozik a megannyi kis Szalai Annamária, hogy netán rokonok lennének, és a familiáris kötődés okán került volna Schmitt asztalára a Kedves Vezető portréja).

Most még tehát nincs ott Orbán fotója Schmitt asztalán. Talán nem is lesz, nincs rá szükség, enélkül is tudja mindenki, amit tudnia kell. Schmitt nem is rejti véka alá a Kedves Vezető iránt érzett lojalitását, nem kizárt, hogy a zongorajátékán is érződik majd ez a szeretet.
Mert zongoraszó fog majd hallatszani a Sándor Palotából, a köztársasági elnök sajátkezüleg játszik majd a fekete és fehér billentyűkön. Brüsszelből hozta haza ezt a tervét a Zembere Kembere: ott vált szokásává, hogy egy fárasztó, temérdek munkával, és az állam érdekeinek felelős és maximális képviseletével eltöltött nap után maga köré gyűjtötte a brüsszeli kirendeltségen dolgozókat, hogy néhány könnyed, ám nemzeti érzelmektől nem mentes futammal tegye számukra elviselhetőbbé a dolgos hétköznapok okozta megpróbáltatásokat.

Most majd megint ez lesz, maga Schmitt nyilatkozta a Népszabadságnak. Persze, várni kell még, nem megy ez olyan gyorsan, mint az azonnali és radikális adócsökkentés - a Sándor Palotában található zongora ugyanis még nincs felhangolva. Talán nem is lesz, mert Schmitt szerint annyira rossz állapotban van, hogy vélhetőleg nem is érdemes felhangolni. (Lásd még: romokban az ország).

Úgyhogy per momentán az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Schmitt a saját otthoni zongoráját viteti fel a Sándor Palotába, és azon fogja a szép, nem ellensúlyként, hanem egyensúlyként ható dallamokkal szórakoztatni újdonsült hivatala dolgozóit.

Sőt, remélhetőleg nemcsak őket. A technika mai szintjén már egyáltalán nem megoldhatatlan, hogy az államfő játékát értékelhető minőségben kihangosítsák. Így nemcsak a Sándor Palotában élők és dolgozók, de a környező népség és katonaság is hallhatja, hogy az államfőnek és környezetének mikor volt nehéz és fárasztó napja. Ha majd zongoraszó hallatszik a palotából, a zemberek tudni fogják, hogy a köztársasági elnök aznap még az átlagosnál is többet dolgozott. Természetesen őérettük - ki másért is dolgozna Schmitt Pál, mint a zemberekért! Arról még nem született döntés, hogy a Sándor Palotában dolgozóknak kötelező lesz-e a munkaidő utáni zenehallgatás, lesz-e közös imádság előtte, vagy utána. És egyelőre még az is a jövő zenéje, vajon tervezi-e Schmitt Pál a fárasztó napok előtti Szabad Schmitt félórák bevezetését.

Azért Schmitt helyében nem sokáig késlekednék a Orbán fényképének mielőbbi kihelyezésével. Nem lenne jó, ha a Kedves Vezető félreértené, netán ideológiai gyengeségnek fogná fel a késlekedést.

4728

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 4.5
szavazat: 8


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds