2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195470
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on August 18, Wednesday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Hol van?

Mostanában sokszor kérdezem magamtól: kikhez is jutott el a szavunk?

Hát nem a cserbenhagyott szegény emberekhez. Csak a „mieinkhez”, vagyis az MSZP politikusaihoz. Nekik magyaráztuk, hogy minden minket minősít. Vagy inkább, hogy minden benneteket minősít – ti vagytok kormányon! Hogy ez nem mehet tovább! Hogy legyetek már észnél! Hiába. Ahogy dr. Kende Péter írta a Népszavában úgy karácsony táján: mi mindent megírtunk, csak arra nem számítottunk, hogy ezek nem olvasnak.

De mit mondhattunk volna, mit mondhattam volna én magam is, ha módom lett volna rá, hogy ne csak a politikusokhoz szóljak, de eljusson a szavam a cserbenhagyott borsodi, nyírségi vagy baranyai emberekhez? Akik végül is a jobboldal populista ígéreteinek kezdtek hinni. Szavazzatok az MSZP-re? Miért? Mit lehetett még tőlük várni? A végén a szocialista pártnak már csak egyetlen üzenete maradt: ha féltek a Fidesztől, szavazzatok ránk!

Annyira azért nem félünk a Fidesztől – volt erre a szavazópolgárok egykedvű válasza.

De bármit is akartam volna mondani nekik, eljutott volna hozzájuk a hangom? Olvasták ők a Népszavát, azt a lapot, ahol az én írásaim megjelenhettek? „Támogatóink” gondoskodtak róla, hogy az anyagi csőd szélén tántorgó egyetlen baloldali napilap ne jusson el azokhoz, akikkel kibaltáztak, mert odadobták őket a liberális harácsolásnak. Minden média-kapcsolatot, minden kommunikációs lehetőséget megszűntettek, illetve hagytak kicsavarni a kezükből, mert a kezük mással volt elfoglalva.

A jobboldal bezzeg gondoskodott róla, hogy az ő szavuk eljusson a vagyontalanokhoz, a bérből és fizetésből, a saját munkájukból élőkhöz, a munkából kizeccöltekhez, az átképzéssel varrónővé átlényegített vaskohászhoz… A ”mieink” ezt is elspórolták…

Mi fölajánlottuk, publicisták, értelmiségiek, még 2009-ben, a Pallas Klub hálózatán keresztül, hogy nekigyürkőzünk, és járjuk az országot, csak szervezzék meg – azok, akiknek infrastruktúrájuk, sőt pénzük is volt hozzá (nem tiszteletdíjat vártunk, csak benzinpénzt…!) –, meg is ígérték, aztán „elfelejtették”... (Jó, hogy körbe nem röhögtek.)

De tartok tőle, már akkor is, a múlt évben is késő lett volna. Értjük-e még egymás szavát? Értik-e ők az én fogalmaimat, beszédstílusomat, értem-e még én őket, aki pedig közülük jöttem, és azelőtt mindig tudtam, „mi fáj az iparosnak”. Még nem is olyan régen egy nyelvet beszéltünk!

Rendben, elmegyek, mondjuk, Jászfényszarura. Ott vannak barátaim, akik össze tudnának trombitálni egy lakossági fórumra való embert. Odaállok, mit mondok nekik?

„Emberek, cserbenhagytátok a szocialista pártot!”
„Micsoda?!” mondanák erre ők, „mi hagytuk cserben őket? Talán ők hagytak cserben bennünket!”

Én szégyenkezve elnémulnék, mert erre nem lenne válaszom. Vagy elmondanék nekik néhány verset, mint legutóbb, a költészet napja alkalmából. Biztos szívesen meghallgatnának újra, én is szívesen mondanám. Adyt, József Attilát, Radnótit, Faludyt, Illyést…
Na és aztán?!

Őket nem kell meggyőzni a költészet erejével: ők baloldaliak. Ők azt szeretnék tudni, ki képviseli őket? Hol van az a párt, amelyik nem csak a szívére veszi bajukat, gondjukat, de elég bolond, vagyis egyivású velük ahhoz, hogy a vállára is vegye.

Az idő múltával már úgy is föltehető a kérdés: hol lesz, és mikor?

Arra sem könnyebb válaszolni.

3676

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds