2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195580
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Föld S. Péter: Birkanép
Posted on August 23, Monday, 14:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Politológusok, mindenféle rendű és rangú politikai elemzők próbálják megmagyarázni a józan ésszel megmagyarázhatatlant. Jelesül azt, hogy három hónappal Orbán Viktor kormányának megalakulása után miért töretlen még mindig a kormányzópárt, valamint az Örök és Megbonthatatlan Vezető népszerűsége. A kormány ugyanis annak ellenére népszerű, hogy gyakorlatilag egyetlen választási ígéretét sem tartotta be.


Amit mi megígérünk, az meg van ígérve, mondhatnánk ironikusan, ám a kérdés ettől még kérdés marad. Mert abban még nincs semmi különös, hogy közvetlenül a választások után az újonnan felálló kormányt sokan kedvelik. Ismert jelenség ez, sőt, rendszerint még növekedés is tapasztalható ilyenkor, hiszen emberi tulajdonság, hogy az emberek ösztönösen a győztesekhez húznak. Még az is „belefér”, hogy azok közül, akik nem Orbánékra szavaztak, most úgy „emlékeznek”, hogy a Fideszre adták a voksukat.

A kérdés, hogy meddig tart a szárnyalás. Mert bármennyire is zavartalanul zajlik a demokratikus intézményrendszer megnyirbálása, Orbánék népszerűsége és hatalma nem lesz örökéletű. Ezt maga a Kedves Vezető is tudja, sőt, tudta már évekkel ezelőtt is. A Színművészeti Egyetemen elhangzott - és onnan kiszivárgott -, Kéri Lászlóval folytatott beszélgetésből nemcsak az derült ki, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor befagyasztja a nyugdíjakat és leállítja a nagyberuházásokat, hanem az is, hogy – amint azt a Kedves Vezető maga bátorkodott említeni – lesz még itt olyan is, hogy „Orbán takarodj!”
Kérdés, hogy mikor? És miért nincs eddig még jele sem ennek? Miért nincs elegendő elégedetlen hang?

Pedig a nép nem buta emberek gyülekezete, szeme és füle van, lát és hall. Legföljebb az emlékezete hagy ki időnként. Legalábbis erre utal, hogy a zembereket egyelőre nem különösebben zavarja, hogy gyakorlatilag minden másképp lett, mint amit ígértek.

Lehet, hogy valójában nem is azt ígérték, amit ígértek? („Semmi nem változik olyan gyorsan, mint a múlt” olvashatjuk Orwell 1984 című regényében.) A lakosságot nemcsak, hogy nem zavarja, de kifejezetten kedvére való, ami történik. Még akkor is – vagy tán épp ezért -, ha egyre többen látják, hogy szemfényvesztéssé fajuló varázslás részesei vagyunk. Illúziónak bizonyult az azonnali és nagyarányú adócsökkentés: a személyi jövedelemadó változtatásával tulajdonképpen minden kiskeresetű rosszul jár. A kormány ígéri ugyan ennek kiigazítását, hogy senki ne járjon rosszul – már nem arról van szó tehát, hogy jól járunk, hanem ne járjunk rosszul – de ennek a vállalkozók, a munkavállalókat foglalkoztatók isszák meg a levét, az ő költségeik nőnek, az ő versenyképességük csökken a magasabb járulékokból kifolyólag.
Rosszul jártak a devizahitelesek és általában a hitelt törlesztők - előbbieknek akár több tízezer forinttal is emelkedett a havi törlesztő részletük. A közbiztonság nem lett jobb, csak más – mostantól a tyúktolvajok is dutyiba kerülhetnek, régi, bezárt börtönöket nyitnak újból, miközben az ország keleti megyéibe irányított, helyismerettel nem rendelkező rendőrök Nyugat-Magyarországról már érezhetően hiányoznak.
Emberek ezrei kerülnek az utcára, indoklás és felmondási idő nélkül, a kormány szabadságharcot vív a világ ellen, s eközben a más szerszámával veri a csalánt. Csőd közelében vannak a kórházak, bár megígérték, hogy a segítségükre sietnek, egyelőre arra futja, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az adósság alakulását. Gyakorlatilag leállt a magyar filmgyártás, mert befagyasztották a korábban odaítélt pénzeket, korlátozzák a sajtó szabadságát - sorolhatnánk.
Orbán és pártjának népszerűsége a legtöbb közvélemény kutatónál továbbra sem csökkent. (Van, amelyiknél igen, de ott is csupán elhanyagolható mértékben).
Magyarázni sokféleképpen lehet, megérteni annál nehezebben. Talán, ha arra gondolunk, amire egyébként nem szívesen: hogy Orbán népe valójában még mindig Kádár népe. Olyan nép, amely egy nagy, erős, gondoskodó államra vágyik. Okos és bölcs vezetővel az élen, aki tudja, és meg is mondja, hogy nekünk mi a jó. (Megkímélve ezzel bennünket a gondolkodás nehéz és fárasztó műveletétől, valamint a választás gyakran embert próbáló dilemmájától.)
Kádár már csak lélekben van velünk, a nép ezért jobb híján, kései reinkarnációjával is beéri.
Addig jó, míg Orbán él.

4133

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds