2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204660
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a padlizsános gombáról
Posted on August 29, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk a keszthelyi piacon csopros gombát vásárolt. Ízletesen elkészítette, de szerencsére a családtagjai nem ettek belőle.


Gombamérgezésem története

Nem vagyok valami nagy gombaszakértő, ezért amikor a piacon kedvenc árusomnál megláttam az apró, barnás színű gombát, örömmel kiáltottam fel:

- Nahát, csibegomba?

- Nem - javított ki az árus -, ez nyári csopros.

- Bocsánat, milyen?

- Csopros. Hasonlít a csibegombára, de ez csoportosan nő.

Milyen jó, gondoltam magamban, végre valami új. Vettem belőle gyorsan negyven dekát. Itthon megpróbáltam utánanézni, de ezen a néven semmit sem találtam - a csupros tuskógomba viszont hasonlított rá. Vagy talán az is - gondoltam. Valami nagyon finomat akartam, ezért a gombát megtisztítottam, amennyire óvatosan tudtam, megmostam. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam egy kevés vajat, belenyomtam két fokhagymagerezdet, rövid ideig hagytam forrósodni, aztán hozzáadtam a gombát, megsóztam, és megpároltam. Közben karikákra vágtam egy padlizsánt; a szeleteket besóztam, kicsit állni hagytam, majd olívaolajon egy másik serpenyőben mindkét oldalukat sütöttem néhány percig. Ugyanígy tettem a fölszeletelt paradicsommal. A padlizsánszeletek felét tűzálló tálba tettem, elosztottam rajtuk a gombát, a paradicsomszeleteket, rátettem a padlizsán másik felét. Reszelt sajttal megszórtam, és forró (körülbelül 230 fok) sütőbe tettem, amíg a sajt meg nem pirult a tetején. Egy-egy vajban sült zsályalevéllel tettem kerek egésszé művemet.

Mivel családom bizalmatlan volt a csupa zöldség étellel szemben, egyedül eszegettem belőle. Másnap hajnalban arra ébredtem, hogy rettenetesen rosszul érzem magam. Émelygek, és, hát hogy is mondjam finoman: sietős dolgom van. Mivel hajlamos vagyok a dolgok túlkombinálására, be is beszéltem magamnak, hogy heveny gombamérgezésem van, az a bizonyos tegnapi gomba nem is az volt, amire gondoltam, hanem a másik, aminek csak a kalapját szabadott volna fogyasztani, én pedig megettem a szárát is, most tessék... Remélem, nem fogok meghalni - fordult meg a fejemben úgy öt óra tájt.

Az ilyen gyomorrontásos állapotra jól bevált gyógyszerem a házilag elkészített mézes pálinka. A rendelkezésre álló pálinkát - ezúttal házi szilvát - fölmelegített mézzel összekeverem, és hűtőben tartom. Hogy mennyi mézet használok, azt nem tudom megmondani. Addig öntöm hozzá, amíg fogyaszthatóvá nem válik ez az ital, ami számomra még mindig a borzasztó kategóriáját képviseli, ám a gyomor működésére fellebbezhetetlenül kedvező hatású. Sőt, nemcsak jobban leszek tőle, hanem sokkal-sokkal bátrabb is. Úgyhogy a második feles után már az is megfordult a fejemben, hogy talán meg kéne vernem a gombaárust...

Aztán amikor már újra számítógép elé tudtam ülni huzamosabb ideig, fény derült arra, hogy amivel viccelődtem, az valóság volt. Tényleg a gomba döntött le a lábamról. Egy gombász-fórumban ugyanis a következő információkra leltem: "Mind a gyűrűs, mind a csoportos tuskógombának kell a húsz perces hőkezelés. A régi rendeletben trehányság okán a csoportosról lemaradt a figyelmeztetés. Az új, készülő rendeletben már benne van, és remélhetőleg a lassan már kétéves töketlenkedésnek lesz írásos emléke is."

Továbbá: "Dr. Krébecz Jenő Gombaatlaszában szerepel eme mondat: ’Ámbár egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombáknak, mégis több esetben okozott gyomor-béltünetes mérgezést akkor, ha nem vették figyelembe, hogy termolabilis méreganyaga csak alapos és tartós hőhatással hatástalanítható.’ " Pont sikerült rányúlnom. Nem stopperoltam az időt, nem tudom, meddig pároltam. De komolyan elgondolkodtam azon, hogy el kellene végeznem egy gombafelismerő tanfolyamot, mielőtt jó szándékú gasztronómiai kalandozásaim következményeképp kiirtom a családom.

3766

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds