2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191868
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete egy zalai parasztlakodalomról
Posted on September 05, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk, Kalmár Mónika Keszthelyen lakik, és nemrégiben végigevett egy falusi lakodalmat. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Bazi nagy parasztlagzi

Amikor Géza bácsinak megemlítettem, hogy zalai parasztlagziba vagyunk hivatalosak, bepárásodott a szeme. „Ó, az ám az igazi! - sóhajtott fel. - Nem ám úgy, mint most, hogy sokan csak összeállnak, meg sem esküsznek. Meg kell annak adni a módját! Majd meglátjátok, milyen jó lesz.” És az is volt. Bár a jó lagzi önmagában nem garancia a szerencsés folytatásra, kezdetnek bíztató. Ráadásul különleges csemege a magunkfajta városiaknak - ezért aztán próbáltam rögzíteni az eseményeket, ki tudja, hányszor lesz még alkalmam közelről szemlélni.

A lakodalomra való sütés-főzés a nagy esemény előtt öt nappal kezdetét vette. Az asszonyok (öten-hatan) elkészítették azokat a süteményeket, amelyek jó sokáig elállnak: a mézeseket, a szalakális, illetve a vajas tésztákat. Két nappal korábban levágtak két disznót, rengeteg tyúkot, a húsokat előkészítették, hogy az esküvő napján már "csak" sütni kelljen. Sok rokon már délelőtt megérkezett, számukra ebédről is gondoskodtak a lányos háznál. Maga a szertartás este hatkor kezdődött, ám előtte még meg kellett történnie a hagyományos „kikérésnek”. A vőlegény a vőféllyel érkezett, aki rímekbe szedve beszélt mindenki helyett. A vőfély az igazi parasztlagziban legalább annyira nélkülözhetetlen, mint a menyasszony vagy a vőlegény. Bár ma már sokan hivatásuknak tekintik e tisztséget, és megélhetési forrássá vált, esetünkben egy fiatal rokon volt, aki a bokrétás kalapban, a szalagokkal díszített botjával végigvezényelte az esküvőt és a lakodalmat, egyaránt. beszélgetett a násznéppel, a kisgyerekekektől kezdve a legöregebbekig mindenkihez volt néhány mondata, és a lakodalmi vacsora minden eseményét verssel vezette be.

Először a polgári, majd a templomi esküvőre került sor, ezek után indult a násznép a lakodalom helyszínére, a helyi művelődési házba. Kis faluról lévén szó a három helyszín bejárása összesen talán százméternyi sétát jelentett a résztvevők számára. Először csak azt hittem, a „művház” ajtajában keresztbe helyezett seprűnek pusztán a násznép idő előtti bejutását akadályozó szerepe van, ám kiderült, hogy a menyasszonynak feladata 1. hamar észrevenni, 2. jó messzire elhajítani, mert akkor állítólag ügyes menyecske válik belőle.

A terem ajtajában többféle aperitiffel várták az érkezőket, akik közül sokan - legalábbis a szokások ismerői - egyből táncra is perdültek. Közel félórányi várakozás után felbukkant a vőfély, és rímekbe szedve közölte, hogy borzasztó bűntény történt: kirabolták a kamrát, és lehetséges, hogy nem lesz vacsora. Aztán kisvártatva megint megjelent, egy tál levessel a kezében - és megkezdődött a vacsora az első fogással, a hagyományos tyúkhúslevessel. A leves után kihozták a benne főtt húst paradicsom- és fokhagymamártással. Ez minden várakozásunkat felülmúlóan finom volt. A magam részéről, ha mást már nem hoztak volna, akkor is elégedetten távozom.

De ekkor következtek a húsok. Disznó és csirke mindenféle formációban: fasírozott, rántott szelet, töltött tekercs, pecsenye, oldalas. Köretnek petrezselymes krumpli és csirkemájas rizs, azaz a kása. Ez utóbbinak megint csak hagyományos szerepe van. A fő fogást követően ugyanis előjöttek a konyhás nénik egy partvissal, és kisebb- nagyobb edényekkel a kezükben, a zenekar pedig rákezdett a "Megetted a kását, fizesd meg az árát, fizesd meg az árát, megetted a kását" tartalmú dalra. Ami ebben a formában a végtelenségig énekelhető, és addig tartott, amíg a szakácsnők és segítőik körbejártak a teremben, minden vendég fejét "megseprűzték", és elvárták, hogy azok cserébe az edényeikbe aprópénzt dobáljanak.

Ezt az eseményt is a násznagy konferálta be emígyen:
Halljunk szót uraim!
Vigasságunkat búsítja egy szomorú eset,
A sürgés-forgásban egy kis baj is esett:
Ahogy a szakácsné a kását keverte
Ráfröccsent egy kevés a keze fejére.
Sírdogál szegényke, bánat nézni rája,
Jó volna elmenni a patikába.
De a gyógyszerhez, bizony urak, pénz kell,
Ezért ezt a kérést közlöm kelmetekkel:
Adjon hát mindenki, mennyit elbír zsebe,
Hogy gyógyuljon meg a szakácsné keze.
Aztán táncolhatunk derűre-borúra,
Míg a csizmánkról a talp le nem szakadna.

És így is lett; a pénzgyűjtés után valamennyi konyhás nénit megtáncoltatták.

A vacsorára felszolgált húsokat még elég sokáig az asztalokon hagyták, aztán amikor elvitték, hozták a süteményeket. Egyre jobb lett a hangulat, a legtöbben táncoltak. Tizenegy óra felé aztán újfent megjelent a vőfély, hogy bekonferálja a menyasszonyi tortát, amit a menyasszony és a vőlegény közösen szeletelt föl. Éjfél előtt az örömapa jelképesen utolsót táncolt a menyasszonnyal, aki ezután átöltözött, és már mint „újasszony” eljárta élete legjobban megfizetett táncát. A menyasszonytánc után svédasztalra szervírozták a maradék húsokat, némi disznótorost és vadpörköltet - ez utóbbi talán nem hagyományos, de nagyon finom.

A továbbiakban tartott a zene, tánc hajnalig. Erről már - fájdalom - nem tudósíthattam, mivel a kisebb gyerekekre való tekintettel el kellett jönnünk. Állítólag jövőre folytathatom az esemény tanulmányozását, ha minden igaz, az örömapa másik lánya is férjhez megy.


5185

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds