2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210289
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete az almás-fahéjas rózsáról
Posted on September 12, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk ezúttal a képzelet és a sütés-főzés összefüggéseit taglalja. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Felhőkbe burkolt fantázia

A minap egy hosszabb autóúton a felhőket figyeltem, és eszembe jutott az a reklám, amelyben a tanító néni felrajzol a táblára egy tojást, megkérdezi a gyerekeket, hogy mi ez, és a gyerekek mondják, hogy hajó, repülő, miegymás, csak azt nem, hogy tojás. Sőt, amikor a pedagógus meglepetten felkiált, hogy "de hát ez csak egy tojás", az egyik kislány lemondóan jegyzi meg a padtársának: "felnőttek..."

Tehát a felhőket néztem, és meglepődtem azon, hogy nem látok bennük semmit. Csak felhőket. Eszembe jutottak a gyerekeim, hogy főleg a két kisebb, Bence és Zsófi egymást túllicitálva szokta kitalálni utazásaink során, éppen milyen formájuk van a felhőknek. Sőt, kisebb korukban gyakran fogadtak azzal a vécéről felállva, miután kiabáltak, hogy "vééégeeeezteeeem!", hogy nézd, anya, zsiráfot kakiltam. Vagy kutyust. Vagy csigabigát.

Na, mindegy, az eget figyeltem, és arra kényszerítettem magam, igenis vegyem észre, mi van ott. Hogy nemcsak felhő vagy tejszínhab-rengeteg (az túl könnyű), hanem valami más. És néhány percnyi erőlködés után látni kezdtem: volt ott sárkány, fekvő kutya, kontyos néni, kakas, vulkán, krokodil. A felfedezés örömmel töltött el, és azon kezdtem morfondírozni, hogy hol, mikor vesztjük el gyermeki énünk eme részét. És vajon mi mindentől esünk el emiatt? Hiszen mennyire fontos, hogy egy-egy dolgot másképp is értelmezni tudjunk - nem szabadna hagyni, hogy a fantáziánk a felgyorsult élet áldozataként elhaljon, elfogyjon szép csendben.

A fantáziát persze nemcsak az égre nézegetve lehet fejleszteni, hanem például sütés közben. Felhasználhatjuk az alapanyagokat kreatívan, és így kerül ki rózsa a kezeink alól; egészen pontosan almás-fahéjas rózsa. Csupán egy tekercs leveles tészta, két szép nagy alma, néhány kanál méz és a egy kávéskanál fahéj kell hozzá. Az almákat félbe vágjuk, magházukat kivájjuk, majd a magház helyétől kifelé indulva szép vékony szeleteket vágunk belőle. Ezeket a szeleteket forró fahéjas vízben két perc alatt megfőzzük. A leveles tésztát kitekerjük, a lapot hosszában körülbelül másfél centis csíkokra vágjuk. A csíkokat megkenjük olvasztott mézzel, és mindegyikre helyezünk öt szelet almát úgy, hogy a héjas része legyen felül. A csíkokat feltekerjük, az így kapott rózsákat sütőpapírral borított tepsire ültetjük, és kétszáztíz fokos sütőben huszonöt perc alatt megsütjük. A vendégeinknek ízlett.


2709

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds