2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195538
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on September 22, Wednesday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Nőuralom fenyeget?

Amiről szó lesz, az nem személyesen velem történik – de a hozzám közel álló nőkkel; hamvas, tündéri fiatal lányokkal, vonzó szép fiatalasszonyokkal, csodás és okos, izgalmasan érett nőkkel: lányaimmal, húgaimmal, asszony-barátaimmal, barátnőimmel.
Tanultak, okosak, diplomásak, nyelveket beszélnek (nyelvvizsgájuk is van), ördögien kezelik a komputert; szépek, gusztusosak, szexisek, – mi kell még?! Mi kell még, hogy kelljenek? A kapitalistának meg a közszolgálatban meg a kormányzó pártoknak?
Rájöttem. Foglalkoztatásuk a tőkésnek is, a közszolgálati szférában is rizikós.

Eszter huszonkét éves, álomszép (csakugyan… bár fiatalabb lennék negyven évvel…!). Két diploma, három nyelvvizsga… Kérdezi a humánpolitikai főgóré (magyarul: személyzetis), hogy mit csinál mindig? Eszter természetesen tanul, továbbképzi magát, olvas, hangversenyre jár… – egyedül? – és a lány gyanútlanul belesétál a csapdába: kiszalad a száján Gyuszi neve. Ah, csak nem menyasszony? Eszter pirul, az még ráér… csak járunk… De a személyzetis forszírozza, hogy Eszter távlati tervei között nem szerepel-e a házasság… esetleg gyermek… És Eszter nem érti, miért nem kapta meg az állást. Minden stimmelt, mindenre jól felelt, mindenben megfelelt.

Sajnos én tudom. Ez a csaj férjhez megy, szül, aztán gyes, gyed, ha nem, akkor is… az a gyerek folyton nyavalyás lesz, az anyja majd otthon marad vele… Ráadásul az sincs kizárva, hogy később még egy gyereket akar… Nem! Rizikós. Biztos munkaerő kell, akire számítani lehet, akire építhet a cég!

Eszter mamája, kedves és nagyon régi barátnőm, ötvenkét éves. Fölnevelt három gyereket, azok felnőttek, kirepültek; mérnöki diploma, kalkulátori diploma, spanyol és francia nyelvvizsga, Európai Számítógépkezelői Szakvizsga, tervezői-, kivitelezői-, menedzseri gyakorlat, tárgyalóképes ügyfelekkel, alvállalkozókkal. Csakhogy… ötvenkét éves. A legideálisabb munkaerő – nyugaton. De nem itt. Itt ő vén csoroszlya. Hogy izgalmasan szép, érett asszony? Nekem! De nem a személyzeti főnöknek. Erre nem bukik az ügyfél, ez nem bűvöli el Don Pasqualét, akármilyen jól tud spanyolul, a Don egy fiatal bombázóval menne vacsorázni…

De a bombázó vagy férjnél van, vagy gyereke van, vagy gyereke lesz. A fiatal csaj akkor értékes munkaerő, ha meddő. Lássuk be. Vagy leszbikus… de akkor ki varázsolja el az ügyfelet?
Hát bizony, nehéz. Ne irigyeljük a személyzeti igazgatót. Persze azért előnye is van a női munkaerőnek, evidensen kevesebbet fizetünk neki, ugye. Egyrészt, mert ő a gyöngébb nem, tehát a gyöngébb munkaerő és a gyöngébb érdekérvényesítő is – nyilván. Meg aztán az a minimum, hogy olcsóbb legyen a férfinál, aki ugye nem szül, és akinek nincsenek föladatai a családban, nem baj, ha öreg róka és nagy rutinja van, és nem kell neki szexbombának sem lennie a főnök úr örömére. Ezért hát a tőkésnek nehéz, nem nyilatkoztathatja ki egyszerűen, hogy márpedig a mi cégünkhöz nő be nem teszi a lábát, ha csak nem hoz orvosi papírt róla, hogy nem lehet gyereke. Ha nem tud hozni, sterilizáltassa magát!

Mindez rendjén is volna, hisz nem vagyunk sem érzelgősek, se moralisták. Pragmatikusak volnánk, nemdebár, ha a demográfusok és a makrogazdaság tudorai nem rinyálnának állandóan a fülünkbe, hogy a társadalom félelmetesen elöregedett: alig van gyerek, alig van fiatal, aktív polgár, aki eltartsa azt a rengeteg passzívat, (nyugdíjas vén trottyot, aki naponta telefonál be különböző tévéműsorokba követelve, hogy emeljék föl a nyugdíját, bármiről is legyen szó…).
Alig van fiatal. De aki van, annak sem jut munka. Akkor hogyan és ki tartsa el a kiöregedett társadalmat?

Mondták nekünk, hogy Európának magasan kvalifikált munkaerő kell, csak az lehet versenyképes. Mi is mondtuk (olykor ordítottuk) leszármazottainknak, hogy tanuljatok, az istenfáját, mert éhen haltok! Megfogadták. Szereztek diplomát, van nyelvvizsgájuk, úgy kezelik a komputert, mint Rubinstein a zongorát… van állásuk? Nincs. Na ugye…

Minden nő nem miskároltathatja ki magát csak azért, hogy egy-egy állást elnyerjen, valakinek szülnie is kell, és ne mondja senki, hogy aki gyereket akar, ne dolgozzon. Mert apuka nem bírja egyedül a kölyköket eltartani (annyit azért a teremtés koronájának sem fizetnek – ezt tudományosan úgy nevezik, hogy kétkeresős családmodell), tehát aki vállalja az anyaságot, az sem maradhat mind otthon. És higgyék el az urak, nemcsak a dohány miatt. Hanem mert bezárkózni, a kaki-pisi szagba, a gyerekkocsi meg a mosógép közé, nem szolgálja egyetlen emberi lény épülését se, csak a leépülését. Egyedül maradt anyuka vagy zugivó lesz, vagy drogos, vagy beiratkozik egy call-girl hálózatba, hogy meg ne bolonduljon. Mert munka nem csak ezért kell, hogy keress, hanem azért is, hogy embernek érezd magad. Hogy a közösség tagja légy. Hogy a szomszédodon, a gondnokon, és a közértesen és néhány hozzád hasonló depressziós kismamán kívül emberarcokat láss, beszélgess, eszmét cserélj, társadalmi kapcsolatrendszered legyen, ki ne essél a világból.

A virtuális világ, a televízió, hiába ad információt, nem pótolja a hús-vér világot, az igazit. Ja, hogy már interaktív tévé-szex is van? Tessék kipróbálni és összehasonlítani a valódival…

Vannak nők, tudom én, akik a négy fal között a gyereknyüzsgéstől körülvéve is boldogok. Ezek a szerencsések, a szuperanyának születettek, de nem ez a többség. A többséget megfertőzte már a huszadik század.

Kezdődött a szüfrazsettekkel, a női emancipáció polgárjogi harcosaival, de lehet, hogy a küzdelem elakad, ha nem jön a világháborúk kora. Mert a férfiak a fronton gyilkolászták egymást (védték a szent hazát), de ez alatt a hátországot biztosítania kellett valakinek. És színre léptek a nők. Méghozzá az egykeresős sőt: egyszülős családmodellből léptek színre, hiszen az apukák a hazát védték, aztán hősi halált haltak. És kiderült, hogy a nők (miközben szültek, gyereket neveltek, sőt el is tartották a családot) nemcsak kalauznak, de villamos, busz, és taxi sofőrnek is jók. Még a kamiont is elvezetik, ha kell. Nemcsak betanított munkások a szalag mellett, de szakmunkások, középszintű műszakiak, s ha kell tervező és kivitelező mérnökök is. Nemcsak óvónőnek valók, de tudósnak, egyetemi tanárnak is. Matematikusnak, fizikusnak is. Nem csak áruházi eladónak jók, de kereskedelmi üzletlánc vezetőnek is. Nemcsak ápolónőnek, sebészprofesszornak is. Nemcsak traktort tudnak vezetni, de, ha kell repülőgépet is.

Kiváló rendőrök, ügynökök, titkos ügynökök, kémek, ellenállók, szabotőrök, katonai vezetők, stratégák is. Legalább olyan jó politikusok, mint a férfiak, sőt! A férfiak öt-tíz ezer éve uralkodnak az emberi társadalomban, de nem esküszöm, hogy mindent jól csináltak.
Kicsit erőszakosak voltak. Kicsit durvák, kicsit önteltek, kicsit gyilkosok. Ha megfelelőek voltak a körülmények, kicsit tömeggyilkosok és népirtók is. Nem lehet, hogy a természethez, az élet forrásaihoz, a gyöngédséghez, a bölcsőhöz és a betegágyhoz közelebb álló asszonyok valami mást is tudnak, mint a férfiak?

Nem azt mondom, hogy mindent jobban tudnak (tessék figyelni: pontosan fogalmazok!), azt mondom, valami mást is tudnak, olyat, amire szintén szüksége van a világnak.
(Csak példa: közismert, hogy a nők szimultán figyelme sokkal fejlettebb, mint a férfiaké. Ezért tud egy asszony egyszerre vasalni, főzni, telefonálni, a szomszédasszonnyal beszélgetni és közben gyereket is nevelni. Kísérletek tömege bizonyítja, hogy erre egy férfi nem képes. Egy dologra nagyon tud koncentrálni, de háromra nem. – Napóleon vagy kivételes zseni volt, vagy az egész csak legenda. Modern laboratóriumi kísérletben a császár nem vett részt.)

Nem kell fölcserélni a nemek biológiáját, isten őrizz! Nem kell, hogy a férfiak szüljenek, és az asszonyok nemzzenek utódokat. Viszont a társadalmi nemi szerepeket és szerepelvárásokat (roles and expectations – az angol nyelvű szakirodalomban), igenis itt az idő újragondolni, amióta a nők bizonyítottak. Bebizonyították, hogy nem ők a gyöngébb nem (persze a férfiak sem, a maga módján mindkét nem egyformán erős), és azt is, hogy a társadalom minden pontján, minden funkcióban éppúgy megállják a helyüket, akár a férfiak.

Ha azt mondjuk, hogy a nőknek az egyenlő jogok mellé egyenlő esélyeket is kell biztosítani, az nem karitatív gesztus, nem jótétemény. Arra a társadalomnak, s azon belül a férfiaknak is égető szüksége/szükségük van! Fogjuk föl végre, a szeparáció, az elkülönítés politikája ideig-óráig beválhat ellenséges etnikumok, népcsoportok, nemzetek vagy osztályok között. Nemek között, nők és férfiak között soha!

Nem azért, mert az emberiség szaporodása megállna – nem állna meg; ismerjük a mesterséges szaporítás technológiáját. Azért mert ez a kettévágott, külön nőkből és külön férfiakból álló emberiség már nem a ma ismert emberiség lenne. Ez még a legvadabb sci-fiben sem látott szörnyetegek társadalma lenne. Akkor most mi legyen? Férfiuralom helyett nőuralom? Férfidiktatúra helyett a nők diktatúrája? Őrültség! Ha az edényt megfordítjuk, az alja ideiglenesen fölkavarodik, de végül is ugyan-úgy ülepszik le benne a piszok, ahogyan eddig.

Mi lenne, ha egyszer nem diktatúrában gondolkodnánk, hanem demokráciában. Egyenlő felek közös munkájában, összefogásában? Hátha abból is kisülne valami jó…

8894

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds