2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195504
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on September 29, Wednesday, 12:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Energiamentes világot!

Néhány esztendeje a paksi atomerőmű bejárata előtt a Green-peace aktivistái amolyan kis tüntetést tartottak, ami nyugaton napi rendszerességgel szokott fölbukkanni az atomerőművek előtt, akár egy menetrendszerű autóbuszjárat; nálunk azonban skandalumot okozott.

A Greenpeace nem hirdette meg, és nem kért rá rendőri engedélyt (pedig kapott volna). De ha engedélyezett a tüntetés, úgy múlik el, mint egy könnyű nyári zápor, a kutya sem figyel oda, nincs médiavisszhangja. A rendezők tudták, hogy csak a botránynak van hírértéke, hát csináltak egy kis botrányt. Egy: nem kértek engedélyt, így elérték, hogy a rendőrség föl akarta őket oszlatni. Kettő: nem oszoltak, így elérték, hogy a rendőrségnek be kelljen varrnia néhány randalírozó tüntetőt, és ez már kimeríti a rendőri brutalitás, erőszak, és az emberi jogok durva megsértésének a fogalmát. Ennyi kell ahhoz, hogy valaminek hírértéke legyen. Mivel az Amnesty International árgus szemekkel vigyáz a Greenpeace aktivistáira, akik között külföldi állampolgár is volt, a kis incidensből nemzetközi botrány lett s Magyarország megvádoltatott mint az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság durva sárba tiprója.

Ez a megszokott nemzetközi gyakorlat, ez biztosítja, hogy ne történjen semmi. Ugyanis: az atomerőmű ugyan olcsó és tiszta energiát termel, de fönnáll a sugárveszély. Ha nem atomerőmű, hanem olaj és széntüzelésű erőművek termelik az energiát, sugárveszély nincs, csak káros, rákkeltő és az üvegház hatást fokozó anyagok kibocsátása (emanáció), amitől fölmelegszik a Föld, megőrül az időjárás, aszályok, hurrikánok keletkeznek, a sarki jégpáncél elolvad, a tengerszint néhány métert emelkedik, a víz elönti a tengerparti városokat. A szélerőművek – az elszántabb aktivisták szerint – elrondítják a tájat, agyoncsapják a madarakat, megbontják a környezet ökológiai harmóniáját. A vízerőműveknek elég egy földrengés, és milliós városok kerülhetnek víz alá. Maradnak a napelemek, de azokkal hihetetlenül kevés energia termelhető.

Hát ne legyen energia! Rendben van, tüzeljünk fával, világítsunk gyertyával, mécsessel, petróleummal. Csakhogy a fa, a mécses és a petróleumlámpa égésterméke fokozza az üvegház hatást. Mert azelőtt százmillió ember égetett gyertyát, az még elment. De ma már hat és fél milliárd. Oppá! Az autók kipufogógáza maga a kárhozat (ráadásul luxus!), a repülőgép hajtóanyaga a kerozin, még veszedelmesebb égési termékkel… nosza dobáljuk az autókat a tengerbe, a repülőgépeket küldjük a bontóba, járjunk villamossal és villanyvasúttal. Remek! De ahhoz megint áram kell, az áramhoz erőmű, az erőmű vagy atom, vagy fosszilis tüzelésű: azaz vagy sugárveszéllyel, vagy emanációval jár… és megint benne vagyunk az ördögi körben.

Akkor ezentúl ne járjunk semmivel sehová, csak biciklivel vagy gyalog, illetve maradjon mindenki ott, ahol van! Elvégre érintkezhetünk egymással interneten, e-mailen; igenám, de ahhoz is áram kell, az áramhoz erőmű, jaj istenem mit csináljak, szaladjak-e vagy megálljak – illetve előre meneküljünk-e vagy hátra? Ki mondja meg?

Hű, de ciki az egész…!

Én komolyan veszem a környezetvédelmet, szerintem minden energiáról le kell mondanunk. Ha nem irtjuk ki az esőerdőket, elférünk az orángutánok mellett a fákon. Na nem mind a hat és félmilliárdnyian, de néhányan. A többi ember fölösleges…

Így se jó? Akkor maradjon minden a régiben, a Greenpeace tüntessen továbbra is az atomerőművek előtt, és tüntessen a közlekedés ellen, a villanyáram ellen, és az Amnesty International álljon ki a tüntetők emberi jogaiért. Így maradnak egyensúlyban a jogok: a tüntetők emberi jogai és az energiatermelők s egyéb profitorientált érdekeltségek jogai a mohó harácsoláshoz, melynek következtében csakugyan elpusztul a bioszféra, kihal az emberiség, viszont attól kezdve megszűnnek az összes gondjaink.

Addig is mindenki megtalálja a maga számítását.

4138

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds