2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210300
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a kacsatojásról
Posted on October 03, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk azt firtatja, hogy a kacsatojás a szalmonella-fertőzések vagy az újabb kulináris lehetőségek forrása-e. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


A tizenöt perces kacsatojás

Nemrégiben meséltem arról, hogy lakóhelyünktől huszonöt kilométerre, egy aprócska zalai faluban „távparasztkodunk”. Vagyis béreltünk egy kis házat nagy telekkel, vettünk libákat, kacsákat, csirkéket, birkákat, veteményeztünk, és ezen felül havonta fizetünk egy helybélinek, aki az állatok körüli napi munkát elvégzi.

Még mielőtt megkérdezik: nem, nem éri meg. Anyagilag legalábbis nem járunk jobban, mintha megvennénk a húst, a zöldséget a boltban vagy a piacon, de - és emiatt mégiscsak van értelme az egésznek - tudjuk, mit ettek az állatok, tudjuk, hogy nincsenek agyonpermetezve a növények, tehát nyugodtak vagyunk, hogy nem szeméten élünk.

Néha érdekes jelenségekkel találjuk szemben magunkat. Olyan kérdéseken kell gondolkodni, amin egy egyszerű városi embernek soha. Itt van például a kacsatojás. A tyúkjaink még nem tojnak, a kacsáink ellenben igen. Soha nem gondoltam, hogy valaha is felhasználok kacsatojást főzéshez, sütéshez, mert gyerekkoromból emlékszem még nagy nyári szalmonellafertőzésekre, amikor a fagyi volt a ludas, és az ilyen hír hallatán anyukám mindig megjegyezte: biztos kacsatojásból volt.

Először is szögezzük le, kacsatojást Magyarországon forgalomba hozni tilos. Gondolom, a korábbi gondok miatt egyszerűbb volt így szabályozni, mint mindig, mindenkinek elmondani, odaírni, felkiáltójelezni, hogy tessék legalább tizenöt percig főzni, mert a szalmonellafertőzést okozó baktériumok ennyi idő alatt már biztosan elpusztulnak. Mi, magyarok mindig az egyszerűbb megoldást választjuk. Ha rossz az út, kivágunk egy harmincas táblát, a rendőr meg odaáll mérni, aztán lehet fizetni a hatvanezres büntetést - „Mé' nem tetszik tartani a sebességhatárt?” Így kétszeresen is jól jár az állam. Nem kell megjavítani az utat, illetve az objektív felelősségvállalás bevezetése óta sokkal több pénz folyik be a gyorshajtás büntetéséből.

Tehát a kacsatojás tilos. Azért, mert a kacsáknál gyakoriak az emberi megbetegedést okozó szalmonella-fajok, másrészt pedig a tojás héja jóval "szellősebb", mint a tyúktojásé, ezért a baktériumok sokkal könnyebben jutnak be. Ennek ellenére vannak olyan elvetemült emberek, akik fittyet hányva a tiltásra, eszik a kacsatojást főzve (mint mondtam, tizenöt perc), vagy süteménybe sütve, azzal meg tisztában vannak, hogy krémet, habot nem készíthetnek belőle. És kutya bajuk.

Kínában egyébiránt becses ínyencségnek számít a kacsatojás, amit száz nap alatt úgy készítenek el, hogy a friss tojást bevonják agyag és rizsszalma hamu keverékével, majd száz napra hűvös pincébe teszik. A tojás fehérje ezáltal áttetsző barnára, sárgája pedig zöldesfeketére változik, és megdermed. Ezzel ugyan egyelőre nem próbálkozom, de a naponta gyarapodó tojásmennyiség hasznosítására muszáj volt kitalálnom valamit. Így lett belőle a napokban hatalmas adag almáspite.

60 deka lisztet, 25 deka vajat, 5 evőkanál cukrot, 1 kávéskanál sót, 1 csomag sütőport összekevertem, ebbe gyúrtam bele a két kacsatojást és két evőkanál tejfölt. A tésztát két részre osztottam, egyik felét kinyújtottam a nagy tepsi méretére, belesimítottam, elosztottam rajta jó egy kilónyi reszelt almát, ezt megszórtam egy kis cukorral, fahéjjal, és betakartam a tészta kinyújtott másik felével. Villával megszurkáltam, felvert tojással megkentem, és 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütöttem.

Mind elfogyott. És mindenki jól van. Még…


3690

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds