2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210323
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Lipót
Posted on October 04, Monday, 14:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


−Hááát, ez meg hova lett? Jön fölfelé a spiné a Lehel téri metrómegállóból, körbenéz, látja? Nem látja? Na látja! Eltűnt a Lipót központ, cakk-pakk. A tűzfal meg, ami az egykorvolt épület mögött látszik, hát az Polgár házáé, értve, hogy ott lakott 63-tól 1985-ig – azér’ az már idő.

Az ablaka a Magyar Posta Lipót Távbeszélőközpont (ez volt fölpingálva a címeres, ovális zománc-cégérre a kapu mellett) belső udvarára, meg az idenyíló szobákra-termekre nézett. Később, a központ korszerűsítésével, a felszabadult helyek új funkcióját jelzendő, plusztábla is került: Magyar Posta Értékcikkhivatala. A bővülést-változást mutatta még a belső placc hirtelen megnövekedett teherautó forgalma is: alig fért a sok postazöld járgány a méretes grundon. Motorjuk folyton járt, ha leállítják, nem tuti, hogy újraindulnak, rég leamortizálódott mind, böfögték a szénmonoxidot meg hörgő-csattogó zajt Polgár orra-füle alá.

Vélhetnők, egy ilyen fontos intézményt – értékcikk! – erősen védenek, fegyveresek mindenfelé, ám sehol senki, Polgár legalább is soha nem látott egy árva rendőrt sem. Marcona biztonsági őrök, kigyúrva, kopaszon, talpig feketében, oldalukon stukker? Na neeee? Mi az? Ki az? Pénzintézet, jelen esetben értékcikk-központ fegyveres kirablása? Hol él az elvtárs? A szocializmusban?

Meg különben is, az épület többfunkciós jellege szinte megoldhatatlanná tett volna ilyen logisztikai komplexitást. Ott székelt ugyebár a telefonközpont majd’ száz éve; a három emeletes, masszív, „békebeli” épületben ügyfélforgalom: telefont igénylők rég reményvesztett hada plusz hibabejelentők dühöngő falanxa: − Két hete tök süket az a rohadék, tök süket, érti!? – így Ügyfél. – Értem, ÉN nem vagyok süket. – így ügyintéző.

Polgárék reggelente páholyablakukból láthattak, miként rajzanak ki a szerelők, gyalogosan, biciklin, némelyikük kocsin − ők vélhetően távoli helyekre, sok szerszámmal, anyaggal, mifranccal. Az együgyű logikájú család úgy vélte, ha náluk van olyan hiba a telefonnal, amely bent, a központban, tehát a szomszédban nem javítható, vagyis helyszíni szerelés szükséges, akkor a közelség okán hozzájuk már reggel betámít a szaki – merthogy a „kiszállás” pontos időpontját senki nem tudta-akarta megmondani, már az csoda volt, ha legalább a napot közölték, de órát? Délelőtt? Délután? Ugyan már. (Mellesleg: ez a szokás ma is dívik, korokon, rendszereken átívelő, magyar úzus.) A várakozók, a valami ómódi, „falusi”, koma-rokon-szomszéd összetartozásban reménykedők többnyire ráfáztak: a szerelő műszakja végén, estébe hajló délután jött, ha jött egyáltalán. Merthogy neki is volt logikája, egyszerű: Polgárékhoz már könnyebb táskával érkezett és azzal a derűs tudattal, hogy ők az ucscsók, innen csak átbaktat a központba, lezuhanyozik(?), átöltözik(?) – fájront.

Hajnalonta néha Polgár együtt érkezett az itt dolgozókkal. A srác valami buliból-piáldából-ágyból haza, aludni; azok ágyból-alvásból ide, melózni. Most egyiküknek sem lenne már errefelé semmi dolga: Polgár Gyula évtizedek óta nem itt lakik, a zavaros ingatlanügyeiről is híres Magyar Posta meg nyílván kemény pénzekért elzsugázta ezt a nagyon értékes telkét − épül majd helyére iroda- vagy lakóház, mint a környéken mindenhol.

A még csak félig, majd egészen lebontott ház, udvar fotóit nézve Polgár torka összeszorul. Ez az utóbbi időben mind gyakrabban megtörténik vele – hiába na: öregszik a vén hülye.

(A képekért köszönet Sz.A.-nak és L.T.-nak)

4295

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds