2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204644
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a gyereknevelésről
Posted on October 10, Sunday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Keszthelyi gasztro-újságíró munkatársunk ezúttal kevesebbet foglalkozik a sütéssel-főzéssel, és többet a népes család körülményeivel. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


A bumeráng-család

Egyik reggel a még alvó gyermekeim számára sütöttem a tízóraira szánt sajtos kiflit. Nagyon egyszerű. Levelestésztát háromszögekre vágni, föltekerni, tojással megkenni, sajttal megszórni, és megsütni. Eközben azon morfondíroztam, hogy a hétéves Zsófit rosszul szocializáltam az iskolára. Óvodás korában azt szokta meg, hogy ő ráér akkor fölkelni, amikor a többiek már elmentek a suliba. Nyugodtan reggelizgetünk, még rajzolhat is, és ha úgy esik, hogy fél tízre érünk csak az oviba, az óvó nénik akkor is megértően néznek ránk. Zsófi kivételezett státusza nemcsak annak köszönhető, hogy ő a legkisebb, és elkényeztetjük. Annak is, hogy az én helyzetem nagyot változott ahhoz képest, mint amikor a testvérei voltak kicsik.

Amikor Nóri született, a helyi újságnál dolgoztam, éppen lapzárta volt. Előző éjjel megírtam a cikkeimet, reggel bementem a szerkesztőségbe, mondtam a többieknek, ezek itt vannak, bocsi, de el kell rohannom a kórházba, az orvos vár valami vizsgálatra, mindjárt jövök, csak a hasam ne fájna... Hát nem is mentem vissza, még aznap délután megszületett az első gyermek, aki szép volt, és okos, mint mindenkié. Öthetes korában kezdtem újra dolgozni - két szoptatás között a kicsit anyósomra bíztam, elszaladtam, fölvettem egy interjút, amit aztán megírtam, amikor a gyermek újfent aludt. Nem a karrierizmus hajtott, hanem hogy legyen mit ennünk.

Ment ez így egy darabig, ám kisvártatva, úgy három hónap múlva rendszeres fejfájások és rosszullétek kezdtek gyötörni. Egy terhességi teszt meggyőzött arról, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére a szoptatás nem igazán hatékony fogamzásgátló módszer. Innentől kezdve a munkába bele kellett kalkulálni azt a bizonytalansági tényezőt, hogy nem tudtam, reggel mikorra szedem össze magam. Ugyanakkor megrémülve attól, hogy a két gyerek között alig lesz egy év, Nórit félévesen biliztetni kezdtem, és egyéves korára nappalra teljesen szobatiszta lett. Kevesebb gondom lett a pelenkáztatással.

Aztán megszületett Bálint. Albérletben tengődtünk, ma is nyomasztó emlék, hogy a boltban azon vacilláltam, hogy a meglevő száz forintomból egy liter tejet és fél kiló kenyeret vagy fél liter tejet és egy kiló kenyeret vegyek-e. Muszáj volt újra dolgoznom. Amikor Bálint kéthónapos lett, Nórit másfél évesen bölcsődébe írattuk. Szerencsére imádta, nagyon kedves nénik csoportjába került. Mivel anyósom abban az időben beteg lett, nem tudott napközben vigyázni Bálintra. Egy darabig vittem magammal a munkahelyemre, de hamarosan világossá vált, hogy ez így nem pálya. Követte nővérét a bölcsibe. Lelkiismeret-furdalásom volt, de az albérlet elvitte egyikünk fizetését, a másikunkéból épp hogy megéltünk.

Bence Bálint után három évvel érkezett, a helyzet egyre bonyolódott, majd két évvel később végre megtörtént a változás. A férjemnek végre olyan munkája lett, amiből meg tudtunk élni, sőt, még az adósságainkat is törlesztgetni kezdtük. Elköszöntem a helyi újságtól, a kollégáktól, és Pestre költöztünk. A férjem ott dolgozott, nekem meg lehetőségem nyílt bekerülni a Népszabadsághoz. Igaz, tudtuk, hogy terhes vagyok Zsófival, de úgy gondoltuk, megoldjuk. Rövidesen kiderült, hogy a három gyerek reggeli elosztása (kettő oviba, egy a bölcsibe) egy órát vesz igénybe, noha mindegyik intézmény viszonylag közel volt hozzánk. Nem volt se madárfütty, se zöld a közelben, aszfalt, zsúfolt játszótér és számtalan neveletlen kölyök viszont igen. Próbáltam állni a sarat, győzködtem magunkat, hogy menni fog ez, tartsunk ki. A férjem azonban, aki amúgy nem él hatalmi szóval, tényként közölte, hogy vissza kell költöznünk Keszthelyre.

Elbúcsúztam a Népszabadságtól, visszaköltöztünk, majd rövidesen, Zsófi születése után jó két évvel, egy remek lehetőséget megragadva másik zalai városba, Nagykanizsára hurcolkodtunk. Ekkorra kellemes életszínvonalra küzdöttük fel magunkat, amihez én már gyakorlatilag nem tettem hozzá semmit. Kényelmes, úriasszonyos életem azzal telt, hogy otthon voltam a kicsivel, főztem, elmentünk vásárolni, vagy a férjemet kísérgettem Pestre, ide-oda. Aztán újra visszakerültünk Keszthelyre, mint valami bumeráng-család, az életszínvonalból is kénytelenek voltunk alább adni, én pedig változatlanul maradtam itthon.

Olyan égető szükségeink nem voltak, mint tíz évvel korábban, és végre ráértem, hogy élvezzem a kisgyerek fejlődését. Ott legyek mellette, és tőlem tanuljon, játsszak vele, énekeljek neki. Olyan volt ez, mint valami szanatórium. Amikor ovis lett, a szép lassú tempónk megmaradt. Ha nem akart fölkelni, nem erőltettem, ha még rajzolni szeretett volna indulás előtt - ám legyen. Engedékenységembe belejátszott, hogy Zsófi valami egészen jó gyerek. Ha azt mondtuk valamire, hogy nem szabad, azt mondta: „Jó.” Soha nem hisztizett, mindenkivel kedves - hát lehet egy ilyen gyerekkel szigorúnak lenni?

Nagy változást hozott ez a szeptember. Rá kellett jönnöm, hogy elszúrtam a dolgot. Zsófi mintha nem értené, mit jelent az, hogy "sietünk". Hiába keltem föl előbb, mint a többieket, valahol mindig elcsúszik, és végül őrá kell várni. A többiek lent ülnek az autóban (apa viszi őket reggel kocsival), én meg, mint valami madár-anyuka lökdösöm ki a fészekből a kis fiókámat: mennyémá’, itt a tízóraid, beletettem a táskádba. De ő még 7.47 perckor visszanyitja a lépcsőházból az ajtót: „Jaj, anya, el is felejtettem mondani tegnap, milyen jó dalt tanultunk énekórán. Elénekeljem?”

5375

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds