2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195466
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on October 13, Wednesday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Hold(udvar)fogyatkozás


Van vagy nyolc éve, hogy ez az írás megjelent a megboldogult Budapesti Lap című baloldali periodikában, amit később az MSZP kinyírt. Nevet nem említek, pedig van az ügyet kihez kötni. Jelenleg (listás!) parlamenti képviselő.

Ezúttal nem a Föld árnyéka takarja el a Napnak a Holdra vetülő fényét, nem csillagászati, hanem politikai holdfogyatkozásról lesz szó. Úgy látszik, a szocialista párt árnyéka takarja el az értelem fényét. Hogy ki elől? Természetesen önmaga elől, mostanában mintha nem kedvelné a fényt, jobban szeretne megbújni önmaga árnyékában. Nem véletlen, nagyon is tudatos, hogy nem az MSZP értelmiségi holdudvaráról beszélek, az a holdudvar, amire én gondolok, nagyobb, mint egy párt holdudvara. A szocialista értékeket valló magyar értelmiség szellemi ereje nem egy párté, és a legkevésbé sem “a Párté”. Az MSZP élhetne vele, ha akarná, de nem akarja. Nem tart rá igényt.

Nem azt mondom, hogy bizonyító erejű, csak éppen jellemző: Moldova Györggyel riportot készített a HETEK című hetilap. (Jó, tudom, a Hiteseké. De kevés szabadabb szellemű, baloldalibb érzelmű, liberális hetilap van Magyarországon, mint a HETEK. Mit értek egy keresztény lapnál azon, hogy baloldali érzelmű? Azt, hogy Jézus nevében a szegények, a kisemmizettek, a diszkrimináltak, a megalázottak, a kifosztottak pártján áll. Ez nem sok. De talán nem is kevés.)

Szóval Moldova. A szocialista hitéhez, a dolgozók, a szegény emberek, a vesztesek és az átvertek ügyéhez a mai napig hűséges Moldova György, akinek népszerűségi mutatóit – szerencsére! – egyetlen szocialista politikus népszerűségével sem veti össze a közvélemény kutatás, azt mondja: “Soha semmit meg nem köszöntek, megpróbáltak úgy kezelni, mint egy kabátot: amikor szükség van rá, leakasztjuk. De még így is sokkal inkább ők, mint a Fidesz. Azért hadd tegyem hozzá, én a jobboldaltól az utolsó tíz évben egy rossz szót nem kaptam.”

Hogy ez miért baj? Mert ezt nem csak Moldova György mondja, hanem vele együtt nagyon sok szocialista vezető értelmiségi, véleményformáló, véleményirányító gondolkodó. Tanár, tudós, alkotó, gyógyító, sok-sok más emberrel érintkező szellemi vezető.

Például, hogy a szakmámnál maradjak: művész. Író. Többek között én is. Hogy soha semmit meg nem köszöntek. Hogy úgy kezeltek, mint egy kabátot. Ha jött a zimankó, fölvettek. Használtak, még kezet is fogtak velem! Ha elmúlt, hagytak lógni a fogason, még csak naftalinba sem tettek, hogy megőrizzenek a következő hideghullámig. A következő kampányig, amikor megint bajban lesznek. Olyan biztosak abban, amit Moldova is mondott, hogy még így is sokkal inkább ők, mint a mai ellenzék. Sajnos, ma már ez nem így van. Ha nekem annyi százasom lenne, ahány szocialista választótól hallottam a Nagy Győzelem óta, hogy győztünk. Jó. De ki nyert? Én ugyan még egyszer ezekre nem szavazok. Engem tankkal sem lehet még egyszer elhúzni a szavazó fülkéig.

De ezt odafönn nem tudják. Ezért olyan pökhendiek, ezért zárkóznak el a tömegektől. Meg vannak győződve róla, hogy van egy biztos szavazóbázis, amelyik így is, úgy is rájuk szavaz, ha másért nem, azért, mert undora van a kő-reakciós, szentkoronás, horthysta, klerikális, sovén nacionalizmustól, meg a populista, szociális demagógiától, amire a jobboldali propaganda épít. Amelyben a tömeg ugyan nem ismer rá se a náci, se a nyilas szociális retorikára, mert történelmi emlékei nincsenek, ismeretei pláne nem (hol tanulta volna?!), csak ösztönösen érzi a hamisságot mögötte. József Attilát sem ismeri, de a zsigereibe van oltva: “Fázol? Mondd, hihetsz-e annak, ki fűtve lakik öt szobát?”. Én nem lennék olyan biztos benne, hogy ez a stabil szavazóbázis nem ábrándult ki máris az MSZP-ből, és elmegy még szavazni. Akár új ígérgetés, akár ijesztgetés hatására. Mert mi van, ha a mostani ellenzék győz? Van a mieinknek még vesztenivalójuk?

Tessék emlékezni a régi GULAG viccre: – Te ne pofázz, Szergej, mert még elvisznek… – Innen? Hová?!

Ők biztosak benne, ha buknak is, annyi szavazat csak összejön, hogy a “nomenklatúra” ( Szili Katalin) benne marad a tojásban. A zsozsó egy ellenzéki képviselőnek sem sokkal kevesebb, mint egy kormánypártinak… Hát jó lesz vigyázni: nem biztos, hogy a nomen-klatúra teljes létszámmal benne marad a tojásban. Aki kibukik, majd mehet a Fideszhez koldulni, és ha elég alázatos, lehet, hogy nem is eredménytelenül. A Fidesz meg szokta fizetni a híveit, azokat, akik neki szolgálnak.

Az MSZP nagymoguljai eleinte majd elszálltak a büszkeségtől, hogy a száznapos programot maradéktalanul teljesítették. A közalkalmazottak, egészségügyiek, pedagógusok bérének 50 %-os emelését. Ez valószínűleg taktikailag elodázhatatlan lépés volt. De nem csak az ügyeletes huhogóknak, Békesinek és társainak kellett volna elmondaniuk, hogy a gazdaságpolitika tragikus fordulatot vett, mert a szocik folytatni akarják elődjeik zabolátlan, a választópolgárt megvesztegetni akaró költekezését, a szocialista vezetőknek kellett volna odaállniuk a választók elé, hogy emberek, tévedtünk! Arra föl voltunk készülve, hogy az előző kormány kiürítette a kasszát, de arra, hogy kilencszáz milliárdnyi adósságot hagyott, arra nem! (Legalábbis is ez hírlik.) Most vége a majálisnak, jönnek a zord hétköznapok és a megtakarítás. A gyagya spórolás, mert nálunk a takarékosság csak elmebeteg módon tud végbemenni. Ez nem is kormányfüggő, ez már, mondhatni, a nemzeti karakterünkhöz tartozik.

Mondhatnék példát a régi időkből. A Filmgyárból, ahol nagyon jól ismertem a viszonyokat. Mindig sikerült elérni, hogy a takarékosság esztelen pazarlásba forduljon, és ne járjon jól senki.

Napjainkból egyetlen példa. Kaptak a közszolgálatiak 50%-os béremelést, ingünk-gatyánk ráment, de mindegy. Egyrészt megérdemelték, másrészt ezt a lépést politikai okokból is meg kellett tenni. No most a vállalkozó urak sokallják a terheket. Hogy levegyük a terheket szegények válláról (mert, ha nem, ők nem teremtenek ám új munkahelyeket, és megnézhetjük magunkat!), nosza, takarékoskodjunk, tegyünk az utcára – ha kell, ha nem – minimum nyolcezer embert a közszférából. Egyik kezével adott a kormány, most a másikkal visszavesz. A közszolgálatiak biztos szavazóbázist jelentettek eddig, 2006-ban majd elgondolkoznak, kire szavazzanak, kinek higgyenek. Tudjuk, hogy a közszolgálatiak aránya a többi munkavállalóhoz képest uniós átlagban 24,8%, nálunk csak 22%. Ezek után felelőtlenség valamiféle fűnyíró rendszerű karcsúsításról szóló híreket kiszivárogtatni, csak komoly elemzés után lehetne beszélni racionalizálásról egyáltalán. De az olyan jó populista duma, hogy kövér az állam, fogyasszuk le! Mit lebzsel ott a közhivatalokban az a sok naplopó? És ez kettős öröm a Fidesznek, először az ő lieblingjeiket, a vállalkozókat támogatják még a szocik is, másodszor ettől csak a szocialista szavazóbázis olvad.

No ez van, ezek mennek mostanában…
Mert nem akarják tudni, hogy nem a kormánynak van pártja, a párt állít kormányt. Ebből következik, hogy a pártnak nem az a dolga, hogy kormányozzon. A párt a vezető, a kormány a menedzsment. A pártnak az a dolga, hogy elemezze a helyzetet, jelölje ki az utat, szabja meg a stratégiát, álmodja meg a jövőt, magyarul: hogy ideológiát képezzen, igenis, ideológiát. A kormány legyen pragmatikus, a kormány dolga, hogy ne süllyedjen el a hajó, hogy jól navigáljon még viharban is, hogy legyen üzemanyaga, hogy minél gyorsabban haladjon. De hogy hova, merre menjen a hajó, azt a pártnak kell megmondania. Megjelölni a célt, a kikötőt; ez az ideológia! És a pártvezető ne kormányozzon, mert elerodálódik. A miniszterek megbuknak, de ha a pártvezetők nem a pártot vezetik, hanem miniszterek, és ők buknak, velük bukik a párt.

És ezt nem én mondom. Ezt mondja a még létező értelmiségi holdudvar egésze! Persze, hogy ez fülsértő zene a pártvezetés számára. És ki az, aki a múltat és a jelent tudományos szinten elemezni, ebből stratégiai következtetéseket levonni, a jövőt kidolgozni (ha tetszik: megálmodni) képes? Az a bizonyos szocialista értelmiségi holdudvar, amelyre a párt nem tart igényt.

Egyébként semmi közöm hozzá, nem vagyok párttag, nem is voltam soha. És már az sem érdekel, ha megtudom, hogy ha egy közismert szocialista értelmiségi kormánymegbízatást nyer el pályázaton X forintért, akkor mire a pénz hozzá kerül már csak ½X forint lesz belőle, mert a többi pénzen megosztozott a kormányhivatalnok és a fővállalkozó. És amikor tiltakozni akar, és megkeresi a minisztert, elvtársát, (állítólagos) barátját, akkor két minisztérium teljes titkársága és kabinetje zár előtte úgy, ahogy a Chelsea védelme zár a Liverpool csatársora előtt, és hogy megvédjék a korrupt tisztviselőt és a fővállalkozót, az ő fejét nyomják a víz alá. Őbenne pedig megáll az ütő, úgy érzi magát, mint amikor Rajk Lászlót letartóztatták, és rádöbbent, hogy a reakciós rémhírek a Szovjetunióbeli kirakatperekről, arról, hogy a Sztálin véreskezű zsarnok és kiirtja a riválisait, igazak, mert azt is csak reakciós rémhírnek tartotta, hogy közöttünk, baloldaliak között is létezhet lenyúlás és korrupció…

Az sem érdekel!
(Ja, hogy jó a sztori? Hogyne lenne jó, hisz realista író vagyok, csak ki tudok találni jó, reális sztorikat, amelyek megszólalásig olyanok, akár a valóság. Nem?)

8809

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds