2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210310
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Hanyatt esés üveges tótnak
Posted on October 14, Thursday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Polgár Gyula tudja a teljes mondást is („Úgy hiányzott neki, mint üveges tótnak a hanyatt esés”), értelmét ösmeri, mi több, még találkozott is az említett mesterrel, anno, az ötvenes-hatvanas években: a derék iparos rendszeresen járta környéket, hátára hevederek rögzítették az ablakjavításhoz szükséges síküvegeket, tarisznyájában némi gitt. Tuti üzlet volt, mert a derék polgárok már akkor gyakorolták a megelőző karbantartás intézményét, amikor még nem is létezett TMK. A lakók ugyanis tudták-látták, hogy pl. az ablakaik üvegét rögzítő gitt időről-időre sivatagira szárad, reped, kihullik, előrevetítve az üveg hasonló sorsát. Nem akarván majdan üvegcseréppel elárasztani a lakást, rosszabb esetben a járdán éppen arra járót, rendszeresen meginvitálták a vándorüvegest (aki akkor már többnyire nem tuti tót volt), tegye a dolgát, vegye ki a csontkemény gittet, tegyen be frisset, drapposat, egyedi szagút. Aki meg nem volt előrelátó, és ablaka-ajtaja elszenvedte a törést, annak nem kellett ide-oda rohangálni, hóna alatt mondjuk egy ablakszárnnyal, csak körbeportyázott a szomszédos utcákban, és valahol föllelte a mestert, aki jött üstöllést. Fölmérte a kárt, a hiányzó üveget e méretre szabta azzal a kis, igen alkalmatos vágóizéjével, amelynek hangja igencsak sajátos volt: a gépfűrész felső regiszteri sivítása és a fába szorult farkú macska utolsó vonyításának kevercse. Az üveget ezután bepasszította a szilánkoktól, egyebektől megtisztított keretbe, gittet körbe, oszt: − Kézcsókom naccság, tíz forint lesz. Mára vándorüvegesék jószerint eltűntek. Egyenházak egyenszigeteléses egyenablakaiban nincs gitt, ha meg törik az ablak, irány a „szerviz”, már amelyikben számlát is adnak, mert csak arra fizet a biztosító.

Ha fogát húzták-kezelték, ha magas lázzal feküdt – vagyis szinte egész kölökkorában − pépes kaját kellett ennie. Ami egy vicc volt. Polgár jószerint semmi nem evett, hírhedten pocsékul étkező gyerek volt, család és orvosok őrületbe kergetője, akkor punkt a pépeset falná? Csak tán nem spenótot? Viccelni tetszik? Anyu almát reszelt neki. Egyszerre hármat-négyet, azzal a kis üvegizével. Rücskös borda középen, körötte árok: a rücskök nyiszitolták a gyümölcsöt, az így keletkezett pépet-levet az árok tárolta. Mire Anyu kikaparta onnan, az eredetileg fehér gyümölcs megbarnult – ezt Polgár nem értette, de tetszett neki, és ami lényegesebb: ha nem is lelkesen, ám ezt a pempőt megette. Később, jóval kamaszkora után, egyszer ízlelőbimbói memórialemezéről fölbukkant az az íz, rohant olyan reszelőizét venni, kapott is – műanyagból. Ebből a szerszámból pocsék gezemice bukkant-buggyant elő: Polgár kidobta. Pár hónapja egyik exneje, aki tanúja volt a műanyagos fiaskónak, lévén akkor még nem ex-, hanem ügyeletes nej, a Margit körút egyik kis üzletében fölfedezett, mi több: megvásárolt egy ÜVEG almareszelőt, sőt! Adott gyermekükkel elvitette exurához!!! Polgár szinte meghatódott e módfölött szokatlan gesztustól, és amikor kipróbálta a cuccot, már tényleg elérzékenyült: a pép – amire belefacsart pár cseppnyi friss citromot – isteni volt! Persze Polgár nem lenne Polgár, ha – mikor telefonon megköszönte az asszonynak a figyelmességet – hozzá nem teszi: − Ettől lett jó, a citromtól! A nej kiakadt: − Te ló, hol volt nektek, bárkinek, mondjuk ötvenegyben friss citromotok? Azzal lecsapta, de az exférj amúgy is elkussolt: ennek az átkozott némbernek igaza volt.

A Váci utcában, sré szemben a Városháza dísztermének helyt adó épülettel, évtizedek óta, még a háború előttről – modellbolt fungál. Polgár sráckorában igencsak szegényes volt a kirakata, csak néhány kopottas villanyvasúti kiskocsi, pár repgépmodell. Ám fönt, magasan, ott volt a csoda, amelyik fotografikus pontossággal vésődött Polgár kb. hat-hét éves elméjébe (erre szükség volt, mert ez a táj kiesett későbbi sétáinak vonalaiból is). Egy palack, benne, értsünk szót: BENNE!, a méretes, ám palackhoz illően keskeny-vékony-szűk szájú üvegben! egy háromárbocos vitorlás hajó! Kompletten, minden a helyén, vitorlák, kötelek, ágyúk! Ilyen nincs is! Polgár hónapokig töprengett, érdeklődött, miként van a hogyan? Zavaros válaszokat kapott, a kérdezettek nem voltak épp palackmodellügyi szakemberek. Dékány András egyik tengerészkönyvében talált némi utalást kampókra, csipeszekre, no meg rendkívüli kézügyességre és végtelen türelemre – Polgár Gyulának egyik sem volt. Már felnőttként látott egy kisfilmet, miként is készül valójában az ilyen műremek, és mint annyiszor, mélységesen megdöbbent önmaga gyermekkori tervein: hogy a faszba merészelt ő kisklambóként még csak gondolni is egy ilyen csoda elkészítésére? Most azért utánanézett a dolgoknak, ismét: egy jobb, tehát nem „sorozatgyártott”; méretes, vagyis a gyerekkori emlékre hasonlító, sokárbocos, rengetegágyús kalózhajó többszázezerbe kóstál, van amelyik üti a milliót. Erről már végleg lemaradt.

De élőhalat sem rendel magának a Sirály restaurantban, pedig arra is elszántan készült. Hatalmas, csupaüveg haltartályokat, bennük rengeteg, egymást „taposó”, szinte kétségbe esve tátogó ponttyal látott már óvodásként a Lehelen, meg a Szent István kőrúton, a hentesnél, fönt, a Jászai Mari tér sarkán, főleg karácsony táján. Bugyborékolt a víz, állítólag oxigént engedtek bele; Polgár korabeli ellenvéleménye: szűk a hely, a halak kavarják a buborékokat tülekedésükben. Azután egyszer – ismerősi meghívásra – az akkor éppen Sirálynak nevezett vendéglőben ebédeltek, a Paulay Ede – Bajcsy sarkon. Hát mit lát a gyerek? Ott is haltartály van a kirakatban, abban is haltömegnyomor, node! Polgárt fölvilágosították: kiválaszthatja a neki tetsző állatot, és azt készítik el neki, rántva, roston, ahogy a kedves vendég óhajtja. Megkukult csudálkozásában. Nem tudta, ugratják-e, vagy halálosan komoly a dolog, a szó szoros, halhalálos értelmében. No majd! Egyszer! Ha fölnőtt lesz! Kipróbálja, de ki ám! Ez (is) elmaradt. Sirály nincs, kedve, ereje, pénze nincs. Azt hallja, állatvédők (azok is: hol voltak 50-60 éve, he?) kőkeményen, bojkottal fenyegetve tiltakoznak az egyik megalánc gyakorlata ellen, hogy ugyanis (a védők szerint) kevés vízbe sok halat raknak a boltosok, ez pedig vegytiszta állatkínzás, aszencségit! Megáék ellenkeznek, EU-szabványokra hivatkoznak, no hiszen! Méghogy EU! Ki nem szarja le?! Itt – szabvány ide, előírás oda − igenis fulladoznak a halak! Polgár Gyula, aki pedig sok mindennek minősíthető, de EU-ellenesnek tuti nem, nos ő eme hal+tartály+zsufi-ügyben hajlamos elküldeni az EU-t a ’zanyjába.

6872

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds