2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200011
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Mégis jó embernek lenni!
Posted on October 20, Wednesday, 08:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Pallas Páholy Ma-Holnap Klubja Gondolkodj!-estek sorozatának 2010. október 19-i rendezvénye különleges élményt ígért. Állandó főszereplője, Ungvári Tamás professzor, két kiválósággal cserélt (volna) eszmét. Csányi Vilmos etológus professzorral és Niedermüller Péter antropológus társadalomkutatóval. Érthető hát, hogy már a 18 órai rajt előtt zsúfolásig megtelt a kellemetes pinceklub.


Végül többszörösen rendhagyó est sikeredett. A „házigazda”, Böjte József, sajnálattal közölte, hogy Niedermüller Péter megbetegedett. Ami azt jelentette, hogy Ungvári Tamásra hárul a nem könnyű vitapartner-szerep. Hiszen Csányi Vilmos nemcsak szakmájának kiváló tudora, hanem lebilincselő előadó, aki történeteivel és „meseszövésével” Benedek Eleket is lepipálja. Talán ezért volt meghökkentő Ungvári professzor beszélgetés-indítása, aki – bár közölte, hogy mit sem tud az etológiáról – nemcsak a kulturális antropológiát és kiváló művelőit, Émile Durkheimet és Bronislaw Malinowskit dicsérte, hanem tüstént Csányira támadt, mondván, hogy „tanítómesteredet, Konrad Lorenzet utálom, mert náci volt”. Ítéletét még meg is ismételte, miután Csányi Vilmos csendes mosollyal csak annyit válaszolt, hogy „Nem igaz!”. E kis riposzt után Ungvári Tamás szóba hozta mások mellett Lévi-Strausst és a Biblia flóráját-faunáját feldolgozó Löw Immánuelt, a „földkerekség legtudósabb rabbiját” is. (Ilyenkor gondol több mindenre az ember, megfogadva a „Gondolkodj!” parancsát. Például arra, hogy Ungvári professzor nem hagyja, hogy megfeledkezzünk Diderot-ról, Voltaire-ről, Locke-ról meg másokról. Például a jelen alkalommal Durkheimről, Malinowskiról, Adam Smithről és Löw Immanuelről. Vagyis gondoljunk a munkásságukra, sőt gondoljuk azt újra. Jó és helyes törekvés felfrissíteni szürkülő emlékezetünket. De az ilyen „náci”-csetepatéknál az is elménket tornáztatja, hogy hasznosabb a valós tényeket megismerni a felszínes ítélkezés helyett, miként arra Csányi Vilmos is utalt. Bennem a kiváló orosz-zsidó írónő, Ljudmila Ulickaja „Daniel Stein, tolmács” c. regényének történetei is felbukkantak a téves el- vagy megítélés csapdáiról. Alighanem az ilyen vermek elkerüléséért és véleményének körültekintő megalapozottságáért szeretem Schweitzer József volt országos főrabbit, mélyen tisztelve bölcsességét, amit bizony példának tekinthetett volna annakidején, az 1990-es évek elején, Landeszmann György budapesti főrabbi is, aki egy meggondolatlan nyilatkozatával olajat öntött az antiszemitizmus akkor még csak piciny parazsára.)
A borzas nyitányt kellemes, tanulságos és rendhagyó két óra követte. Párbeszéd helyett jobbára Csányi-monológgal. A derűt már azzal megalapozta, hogy nem az etológiáról, nem az állatokról kíván beszélni, mert itt embereket lát. (A hallgatóság ezt kétértelmű kacajjal nyugtázta.) A humánetológiáról és a genetikai korlátokról mondott érdekes dolgokat. Többek közt azt, hogy az ember genetikai öröksége meghatározza, hogy mit tudunk tenni és mit nem. (Azt talán némi vigaszként említette, hogy az ember már akkor csoportokban élt, amikor még nem is volt ember.) Elgondolkoztatón fejtegette, hogy az emberszabású majmok – és más állatok is – adott esetekben a csoportérdeket a magánérdek elé helyezik, sőt az embercsoport tagjai sem viselkedtek másként. Elviselték egymást. Aztán markáns állat-ember-különbségek alakultak ki. Az együttműködés, a konstrukció, a szabálykövetés, a párkapcsolaton alapuló szex emberi tulajdonságai, míg a nyelv a gondolatok átadására szolgál. Az emberközösségek közös akciói, a hiedelemmel és a konstrukcióval együtt, a közösséghez tartozás hűségét is megalapozták. Az ember fölényét jelzi, hogy kultúráját bárhová el tudja vinni, amire egyetlen állat sem képes. Ám az agresszivitás örökségét mi is hordozzuk. Az emberek csoportjai közti agresszió szintje magas. Olyan, mint a csimpánzoké. (Csányi lenyűgöző elbeszélésének teljes és teljesen hiteles visszaadása, bevallom, meghaladja tudósítói képességemet. Pedig hasznos lenne hiba nélkül idézni, amit korunk önző emberéről és az önzővé nevelésről említett. Hisz’ a szülök nem a közösségi normák elsajátítására, illetve betartására buzdítanak, hanem azt mondják a gyermekeiknek, hogy „azt csináld, ami neked jó”. Ez viszont, ha nem hibádzik az összegzésem, a közösségi lét leépítése és leépülése. A modern kort – miként az etológus professzor mondta – egytagú közösségek jellemzik. „Az egyén a fontos - jegyezte meg. – Itt tartunk, és várjuk, hogy ennek mi lesz a következménye.”)

Az est zárásaként kérdések és vélemények egyaránt elhangzottak. Böjte József, Ungvári Tamás és a hallgatóság részéről is. Leginkább az „egytagú közösség” léte, annak jelene és várható jövője foglalkoztatta a megszólalókat. Kétségtelen, hogy már régóta nyugtalanítja jelentéktelen személyemet is a szolidaritást és a közösség szolgálatát felejtő, a csak önmagára tekintő és gátlástalan „modern ember”, azaz az „egytagú közösség”. Csányi Vilmosnak mégis sikerült némi optimizmust plántálni belém. Nem is azzal, hogy a „honnan jöttünk?” folyamata a „kiváltunk” tényéhez vezetett, immár évezredekkel ezelőtt. Hanem mert Csányi „meséi” az emberiség emberséges fennmaradásának a hitét sugallják. Azt, hogy minden gond és baj ellenére mégis jó EMBERNEK lenni.

5271

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds