2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189982
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Egy Duna-parti
Posted on October 21, Thursday, 09:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


− csónakházban,

a Margit sziget lejárójánál, amerikai milliomosok éltek. Polgár Gyula fogalmai szerint ugyanis csak Ámerikában, ott is kizárólag a galád tőkésimperialistaneokolnistaniggerverő dollármilliomosok élvezhetnek ilyen környezetet-körülményeket. Mikor Polgár ezt a megállapítását tette, 12-13 éves lehetett, a csónakház pedig a Pénzügyminisztériumé és a Magyar Nemzeti Banké, közösen. Kerítés övezte, a lejárón mindig álldogált néhány ember, nézték a csónakház életét, ezt a külön kis világot a város, az ország, a létező szocializmus közepén. Polgár természetesen nem tudhatta, mire gondolnak a többiek, ő csupán keményen irigykedett, vágyott oda, persze a drótos kiskapu mindig zárva, rajta vörös betűk: Idegeneknek belépni tilos! – A PM és a MNB üdülőháza. Egyszer azután szegény, korán meghalt B.I. bevitte a Kánaánba, a srác apja vagy anyja dolgozott valamelyik intézménynél, erre Polgár már nem emlékszik. Az egész, úgy ahogy volt, megfelelt elképzeléseinek: itt és így kellene élni. Motorcsónakok meg karcsú szkiffek, kajakok a vízEN, úszók, lubickolók a vízBEN, jókora stég a napozóknak, teniszpálya, kis kajütök a hosszabb ideig maradóknak – és mindenhonnan az az eszméletlenül gyönyörű budai- és Duna-panoráma, az egész fölött-körött meg a csudálatos, mással nem keverhető Duna-illat… Na jó, a föntről bámulók, a nyilván irigy pórok kissé zavaróak, de idővel leszarja őket az ember. Ma nincs még Pénzügyminisztérium sem, nemhogy csónakház, ami persze tulajdonképpen elég szegényes kis izé volt a mai igényekhez mérve (közös klotyó, zuhanyozó! Piha!), ám Polgárnak erre is van zseniális ötlete mostanság. Körberakná mind a budapesti dunai szigeteket ilyesmikkel, persze csak ott, ahol közvetlenül a vízparton lehet építkezni és ahol pesti vagy budai panoráma adott; luxust nyomna mindegyikbe, valódit, XXI. századit. Aztán eladná valamennyit a mocskosrohadtkizsákmányolótőkéstolvajgazember MAGYAR milliomosoknak.

− kocsmában,

A pesti alsó rakparton, kb. a Nagycsarnok magasságában, a Matrózban! No, ott aztán volt élet! Állítólag embert is öltek, mindenesetre rendre nagy bunyók alakultak, olykor némi bicskázással. Legalább is ez a legenda terjedt a városban, és Polgárék, ha véletlenül arra tévedtek, szent borzadállyal nézték föntről a szerintük már eleve lepusztultnak épült becsületsüllyesztőt. Kisfelnőtté serdülvén, ha nem is rendszeresen, de elég gyakran eljárt ide, haverokkal, csajjal – ez utóbbit mindig elárasztotta a hely rémtörténeteivel, hogy azután hősként tekintsen rá az a nő, amikor leültek a kurva kényelmetlen fémszékekre. Persze csak délidőben, tehát fényes nappal – nagy franc volt ez a beszari Polgár. Ebédelni jártak ide, békacombot ebédelni, meg dunai rákot, kagylót, merthogy ezért volt ennek az egész düledező, nem túl bizalomgerjesztő helynek a lényege, ez adta exkluzivitását: általában mindig volt valami ilyen, „vizes” ínyencségük, amelyek akkoriban nem teremtek sehol a városban másutt. A magyar gourmet-k számon tartották, saját Michelin könyvükben csillagokkal jutalmazták a Matróz Csárdát, és mikor külföldi vendégeiket idehoztak, azok ájuldoztak a gyönyörűségtől: őket nem annyira a kaja hozta lázba, istenkém, nagy ügy, nálunk, boldog tengeri népeknél egy tenger gyümölcsei-tál nem egy nagy etvasz – hanem a krimó! A Duna! A helyszín! A „berendezés”! Wonderful, Wunderbar! Azután eltűnt a kacskán az úttestre belógó csudahely, békát, kagylót, tengeri herkentyűt ezer kajálda kínál, a megaláncok mélyhűtő pultjai tele vannak velük – kell a francnak.

− országúton,

amellyel az addig parti telkeket elvágták a víztől, sokat dühöngött Polgár Gyula. Ő Visegrádon töltött néhány nyarat, Apu cégének üdülőjében, a kertben magas fű, sok gondozatlan gyümölcsfa (− Kaszálni? Metszeni? Nem érdemes, jön az ár, tönkretesz mindent – így a gondnok). A kerítésen túl ugyanis rögtön ott a Duna, vízállástól függően azonnal belelépősen, vagy kis sétával a homokos parton − idill. Míg nem jött az út, autókkal buszokkal – a vízhez jutás időnként életveszélyessé lett. Az utat amúgy állítólag az árvizek miatt-ellen építették, de hát töltést nem raktak alá mindenhol, ott azután a Duna, ha olyanja volt, beterítette a betont, meg mögötte ismét minden kertet, naná. A kertben égett be Polgár, a tizenhárom éves csórikám, de rendesen, máig belepirul, ha beszél róla. Összebarátkozott egy pár évvel idősebb lánnyal a nyaralók közül, dumálgattak, úsztak, ették az országos hírű minyont a hely cukrászdában, viháncoltak, „fűzték” egymást. Egy nap a lány nem jött ki a teraszra sem, kert? Víz? Séta? – Éva most pár napig pihen – szólt a mama. − Pihen? Mit pihen? – Beteg. – Az Éva? Mi baja? – Nem kell neked mindenbe beleütnöd az orrod! – Na jó, akkor majd megkérdem tőle magától! Nekem elmondja, a barátja vagyok! Szavait generális nevetés, mit nevetés? Röhögés fogadta. Este megjött Nagymarosról a gondnok fia, ott melózott, 19 éves felnőtt – no, ő azután elmagyarázta Éva baját. Minekutána az üdülés hátralévő napjait immár Polgár töltötte a szobában, hat lóval sem lehetett kivontatni onnan, hiszen hallotta a spalettán át a kuncogást-vihogást, valahányszor odakint, a kertben szóba került az eset – márpedig gyakran került szóba, sőt: leginkább az a gaz cemende, az Éva emlegette állandóan. Az útról pedig hosszú évek után kiderült: túró árvíz, túró települések zavaró áthaladó forgalmának csökkentés: az az egész a nagymarosi gátépítés logisztikájához kellett, szállítani az építőanyagot, a gépeket, stb.

Polgárnak mindezt egy weblap jutatta eszébe. Szinte sírt a gyönyörűségtől, amikor fölhívott: − Apám! Ilyet még nem basztál! Sok ezer kép, amatőr fotók az ötvenes évektől! Hihetetlen! Nézd meg, de azonnal!

Megnéztem. Az a neve, hogy fortepan.hu – és valóban elképesztő, egy csoda. Naponta nézem, félősen beosztva, hogy minél tovább tartson a gyönyörűség. Ugyanakkor majd’ szétvet a düh: mit össze nem lejsztoltam, hogy képeket, fotókat, rajzokat találjak a Polgár sztorijainak illusztrálásához! És most itt van minden, még a mindennél is több, ömlesztve!

No mindegy. Ahogy én Polgár Gyulát ismerem, most majd ezektől indul be az agya, én meg jegyezhetem szómenéseit − mindhalálig.


FOTO: FORTEPAN
6872

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds