2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200045
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Két hölgy szelleme kísértett
Posted on October 22, Friday, 09:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Pallas Páholyban két hölgy szelleme kísértett. Erzsébet királyné - a „Sissi” - és a „Világ igaza”-i közé tartozó Kanczler Katalin - vagy miként a világ megismerte, Karády Katalin - szelleme. Történt mindez 2010. október 21-én este 18 és 20 óra között. Túl sokan nem éltük meg a kísértéseket, de aki nem jött el a Pallas Páholy-Klubháló Egyesület és a Noran Libro Kiadó közös estjére – „Noran Szalon a Pallas Páholyban”-ra -, az sajnálhatja.


A szellemidéző médium Kelecsényi László író, színház- és irodalomtörténész volt, akivel Körössi P. József, a szalon házigazdája, a kiadó igazgatója társalgott két, a Noran Libro Kiadónál megjelent könyve kapcsán. Az egyik Krúdy Gyula Sissiről szóló írásaiból válogatás (Krúdy Gyula: Erzsébet királyné), a másik Karády Katalinnak állít emléket (Karády – 100), a legendás dizőz és színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. (Az talán csak a véletlen pikantériája, hogy Krúdy október 21-én született, és Karády születésnapjáig, december 8-áig, sincs több hátra szűken mért másfél hónapnál.) A beszélgetésből sok minden kiderült. Először Krúdyról. Kelecsényi bevallotta, hogy Huszárik Zoltán Szindbád c. filmje hozta közel az íróhoz, hiszen gimnazistaként csak a tankönyv néhány apró betűs sora utalt a még ma sem kellően méltányolt kiváló tollforgatóra. (Megállapíthattam, hogy a Krúdy-imádatban Kelecsényivel rokonok vagyunk. De szerencsésebbek kezdeteim. Nyíregyházán annak a gimnáziumnak a padjait koptattam, ahová Krúdy is járt. Tanárom és osztályfőnököm pedig az a Katona Béla volt – az osztály által oly nagyon szeretett „Koca bácsi” -, akiben a magyar Krúdy-kutatás atyamesterét tisztelhetjük. Áhítattal hallgattuk hát az íróról szóló történeteit, és bújtuk a korabeli lapokat a Krúdy-cikkekért, és lelkesen olvastuk könyveit. Egykoron Podolinba is azért mentem el, hogy a saját szememmel lássam „A podolini kísértet” helyszínét.) Kelecsényi viszont nemcsak az író befogadója, hanem életművének gondozója is. Ám az mellbevágott, hogy a kora nyári kormányváltás után elakadt az életmű-kiadás, mert még nem jutott rá idő, hogy holmi irodalmi dolgokra is kiírjanak pályázatokat. Pénz nélkül meg Krúdy sem „piacképes” manapság. Pedig kutatóinak és életmű-gondozóinak amúgy sem könnyű a helyzete, mert rendkívül termékeny hírlapíró és író volt, szinte minden érdekelte, és feltehetően sok írása heverhet szanaszét a korabeli újságokban, ma még felderítetlenül. Kelecsényi László az „Erzsébet királyné”-ban 22, Sissiről szóló Krúdy-dolgozatot adott közre, végső soron 34 év terméséből.

Az est nagyobb hányadában kiderült, hogy a megjelentek többségét nem annyira Krúdy, mint Karády vonzza. Az életrajzíró Kelecsényitől várva, hogy feltárja titokzatos életét. Ami, a változatlan homályok ellenére, megtörtént. Bár Karády maga is arra tört, hogy életének sok apró részlete rejtély maradjon. Így hát sok maradt a feltáratlan – vagy a pontatlanul feltárt – részlet. A vendég társadalomszociológiai jelenségként vallott Karádyról, aki a kőbányai Százados út prolivilágából jött, 16 évesen ment férjhez, hogy kiszakadjon környezetéből, és a legelőkelőbbek bálványa legyen. Szóba került, természetesen, Egyed Zoltán lapszerkesztő és író neve is, aki – mai szóhasználattal - menedzselte kezdeti pályafutását. Busás haszon reményében. Ezt az életszakaszát zárta le Magyarország 1944. márciusi német megszállása. Nem kapott filmszerepet. Dalait letiltották. És a Gestapo megkínozta. Szabadulását a felsőbb körökhöz fűződő kapcsolatainak köszönhette. Ám számára 1945 sem hozott emelkedést. Mellőzött lett. Rákényszerülve a disszidálásra. Távozásának időpontja és mikéntje is vitatott. Egyesek szerint a szovjetek, mások szerint az ékszerei segítettek elmenekülni. Az Egyesült Államokba szeretett volna menni, de csak 1968-ban kapott vízumot. Addig Brazíliában élt. (Pedig tudott volt, hogy zsidókat mentett és bújtatott, amiért a Jad Vasem kitüntette. A „Világ igaza” lett. Igaz, csak 2004-ben, tizennégy évvel a halála után.) Színész- és énekesnői pályája disszidálásával gyakorlatilag véget ért. Volt ugyan még néhány, személyiségéhez mérve talán méltánytalan fellépése Amerikában, de pár év után teljesen visszavonult. Az 1970-es évek legvégén még hazajött látogatóba, de szereplést, a kérlelések ellenére sem vállalt. Miként Kelecsényi László mondta, Karády azzal utasította vissza a felkéréseket, hogy „az ő kedves közönsége” ne lássa ilyen, immár meghízott, állapotban.

Az est házigazdájának és vendégének párbeszédéből kerekedett ki mindez. Talán le is zárult volna a „Karády – 100” könyv által csiholt emlékezés, ha nem kér szót egy öregúr, egy néhai operaénekes, akit horthysta tisztek segítettek, hogy a munkaszolgálat poklából kiszabaduljon. Ők egyengették az útját Budapesten is, ám Karádyhoz eljutni a kommunisták segítették, aki aztán bújtatta őt. Mondandója nemcsak a közönséget nyűgözte le, hanem a házigazdát és vendégét is. Azt a tanulságot kínálva, hogy rossz, ha a történelmet és a történelem szereplőit nem ismeri az ember. Ám annál sokkal pocsékabb, ha félreismeri, és felületesen ítélkezik. Legyen szó az egykori magyar hadsereg tisztikaráról, vagy Karády Katalinról. Arról, akinek a hangja és szépsége mindenkit elbűvölt. De már csak fakuló emlékek őrzik a szépséget és a hangot. Karádyról, az Emberről pedig, bármennyire szégyenletes, szinte semmit sem tudunk.

5292

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds