2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204664
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a magyar narancsról
Posted on October 24, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk Keszthelyen lakik, és ezúttal a Festetics-kastély pálmaházában nemesített narancsot mutatja be. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Keszthelyi narancs, orosházi banán

Hát saját banánunk is van nekünk, magyaroknak. Ráadásul már vagy másfél százada, én meg nem is tudtam. Nem olyan banán ez, mint a costa ricai, vagy a panamai, nem is olyan, mint a magyar narancs, bár lehetne, ahogy volt például Keszthelyen régen narancsnemesítő, bizony.

Eredetileg a Festetics-kastélyhoz tartozott az a két és fékhektáros terület, ahol 1945-ig hercegi kertészet működött. Az Eiffel-iroda tervezett rá gyönyörű pálmaházat, amely mellé aztán az ötvenes években, miután a helyi egyetem kísérleti telep céljára megkapta a területet, jó néhány nem kimondottan időtálló épületet húztak fel. Az ötvenes években pedig, amikor szovjet biológusok "úgy döntöttek", hogy meghódítják az északi jeges területek pusztaságait az élet számára, és azt a "gyakorlati célt tűzték ki, hogy a szubtrópusi növények határát észak felé tolják, és olyan helyeken is meghonosítsák a citrusfélék (citrom, narancs) termesztését, ahol ez régebben lehetetlennek látszott" - nos, akkor nekünk, magyaroknak is lépnünk kellett. Így lettek citrom- és narancsnemesítő központok az országban, a dunántúli történetesen Keszthelyen, az Eiffel-féle pálmaházban és a hozzá tartozó területen.

No, de eltértem az orosházi banántól, amely állítólag közkedvelt péksütemény, de valamiért mifelénk nem készítik. Ezt találtam róla: „Történeti okokból az orosházi banánnak csak üzemi előállítása ismeretes. A felhasznált anyagokból közvetlen tésztakészítési technológiával brióstésztát készítenek. Az érett tésztát osztják, majd gömbölyítik. Rövid pihentetés után kifli-sodrógépen nagykifli méretű rudakat alakítanak ki. A rúd egyik végét késsel középig, a másik véget néhány centire felhasítják, majd a hosszabban felvágott két tésztadarab visszafele hajtásával és a rövidebben felvágott tésztadarabok szétnyitásával megadják a végleges formát. Felületét kétszer, a kelesztés megkezdésekor és a kemencébe vetés előtt tojásozzák. A második tojásozás után díszítő cukorral megszórják, majd sütik. Újabban az oválisra nyújtott tészta felületét olajjal kenik, és fahéjas vagy kakaós cukorral hintik a felsodrás előtt. Az így töltött orosházi banán különösen közkedvelt."

Én is megalkottam az elképzelésem szerinti orosházi banánt. Jó alternatívát jelent, ha épp meguntuk a kakaós csigát, a túrós batyut, meg a lekváros buktát. Első lépésben tejfölös édes kelt tésztát készítettem a következő hozzávalókból:

2,5 deci tej
4 evőkanál cukor
2 deka élesztő
1 tojás
10 deka tejföl
40 deka sima liszt
20 deka rétesliszt
1 kávéskanál só

A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyosított tejet, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és vártam öt percet, amíg felhabosodott. Utána hozzáadtam az összes többi belevalót, majd körülbelül húsz perc alatt összekevertettem. Hagytam, hogy duplájára keljen.

Akinek nincs kenyérsütője, egy nagyobb tálba öntse a liszteket, keverje el a sóval. A közepén alakítson ki egy kis mélyedést, abba öntse a langyos tejet, a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Amikor felhabosodott (valamilyen oknál fogva ezt úgy mondjuk, hogy felfutott), akkor üsse még hozzá a tojást, tegye bele a tejfölt is, majd szépen gyúrja össze a tésztát, és hagyja duplájára kelni.

A megkelt tésztát egyforma, hat-nyolc dekás gombócokra osztottam (most épp kilenc lett belőle), és újabb tíz percig kelni hagytam őket. A gombócokat aztán kissé ovális formára nyújtottam (tizenöt centi volt a hossza), majd megkentem olvasztott vajjal, és megszórtam fahéjas kristálycukorral. Feltekertem a lapot. Pizzavágóval bevágtam a közepéig, és a két felet lehajtottam teljesen a henger aljáig. Amikor elkészültek, sütőpapírral borított tepsire tettem őket, ötven fokos sütőben kelesztettem még tizenöt percig, majd lekentem tojással, és kétszáz fokon újabb tizenöt perc alatt megsütöttem.

Legközelebb azért megpróbálom kicsit vékonyabbra sodorni, mert lehet, hogy e telt idomok láttán az orosháziak vad tiltakozásba kezdenek, hogy ennek a süteménynek az ő banánjukhoz aztán semmi köze. Mit mondjak erre? Nagy is, dundi is, de a miénk.


4349

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds