2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200024
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Hamis és hazug út
Posted on October 27, Wednesday, 19:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Az önkormányzati választásokig viszonylag meghúzta magát Orbán Viktor pártszövetsége és kormánya. Még „a zemberek” akaratából létrejött „kétharmados többség” mantrázása sem tűnt különösebbnek. Arról persze nem szólt a fáma, hogy a választásra jogosult 8 025 587 magyar állampolgárból 2 860 126 nem ment el szavazni. Így aztán az is feledésbe merült, hogy a kétharmados többség valójában nem több a választópolgárok 44 százalékának akaratánál.


Az persze kétségtelen, hogy a parlamenti helyek 68,13 százaléka a Fidesz-KDNP birtokában van. De hamis és hazug állítás, hogy a nép többsége hatalmazta fel ezt a parlamenti többséget vitatható, hosszabb távon az ország egészére veszélyes döntések meghozatalára. Legújabban az Alkotmánybíróság döntésének olyan semmibevételére, hogy – akár alkotmánymódosítással – a hazai törvényesség legfőbb őrének jogkörét csorbítsa. Az ugyan nem vitatható, hogy a milliárdos végkielégítések alighanem az ország lakosai tényleges kétharmadánál kiverték a biztosítékot. Hiszen a kétharmad fele mély nyomorúságban él, és a másik felének is gondot okoz a hónap vége felé a közüzemi számlák kifizetése. Ám az indulati-érzelmi háborgásokat tapasztalva sem ildomos, ha egy kormány és parlamenti többsége azokra hivatkozva kívánja szétrombolni az alkotmányos rendet. Hamis és hazug úton jár a hatalmat gyakorló pártszövetség és kormánya. Majdnem azt írtam, hogy hazug és hamis útra tévedt, pedig a tavaszi országgyűlési választások óta eltelt idő inkább céltudatos útkövetést, mint holmi eltévedést sugall. A „kettős állampolgárság” vitatható ügyének felkarolása épp úgy erre utal, mint az oktatás „keresztény” sugalmazású átformálásának szándéka, vagy a közszolgálati média leigázása a „média-alkotmány” által, legfrissebben pedig az Alkotmánybíróság demokráciákban alighanem páratlan megtámadása. Mindezt csupa olyan PR-fogással tálalva, hogy ők csupán „a zemberek” – vagyis az elesett kisemberek – szolgálatában teszik. Indult is szavakban támadás az IMF, az EU, a bankok, a multik meg sok más olyan intézmény ellen, amelyekkel szemben – legbelül bizonyára a kormány és a parlamenti többség is tudja – esélytelen a küzdelem. De hadd higgyék a polgárok, hogy ez a „többség” - kormányával együtt - csupa jót akar. Már várom, mikor kerül ez is szóba azzal a kiegészítéssel, hogy „azok” (IMF, EU, bankok, multik és többiek) aljas módon nem hajlanak jócselekedetekre. (Azt azért megjegyzem, hogy jómagam is berzenkedem a tőke emberiségellenes törekvései miatt, öltsön bár magára IMF-, EU-, banki- vagy multi-öltönyt. De a „vadkelet” kapitalizmusában élve kénytelen vagyok belátni, hogy nem a hőzöngések hoznak megoldást, hanem – az egykor munkásosztálynak nevezett – bérből és fizetésből élők kitartó, egymással szolidaritást vállaló, és bizonyára sok-sok évtizedes küzdelme egy élhetőbb, emberarcúbb jövőért.)

A jóslás nem kenyerem. Mégis megkockáztatom, hogy a Fidesz-KDNP és kormányának szózuhataggal kísért hazug és hamis útja az általuk számítottnál is előbb válik kudarcossá, akár már a 2014-es választásokon vereségüket hozva. Tavasszal, úgy március és április táján ugyanis, amikor a polgárok a saját zsebükön érzik meg a parlamenti többség és kormánya törekvéseinek álságosságát, alighanem már morogni kezdenek. Az MSZP is így kezdte. Szavakkal leplezve baloldali értékeinek felcserélését a neoliberalizmus, a tőke alázatos szolgálatával. És nemcsak a polgárok fordultak el tőle, hiteltelennek ítélve szólamaikat, hanem pártjuk építménye is összeroskadt. Számomra úgy tűnik most, hogy a Fidesz-KDNP koalícióra is hasonló sors vár. Persze, nem négy vagy nyolc év múlva bekövetkező vereségétől és összeomlásától borzongok. Sokkal inkább azért, mert a baloldalon nem látom azt a tisztességes erőt, amely nagy szavak nélkül, önzés helyett szerényen szolgálja majd a társadalmat.


3725

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 4.5
szavazat: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds