2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189988
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete Balatonfüredről
Posted on October 31, Sunday, 12:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Keszthelyi gasztro-újságíró munkatársunk most kivételesen nem a konyháját mutatja be, hanem az északi part másik meghatározó városát, Balatonfüredet. Írása először az Olvasólámpában jelent meg..


Balatonfüred hasít

Bármennyire lokálpatrióta vagyok is, sajnálattal kell megállapítanom, hogy miközben mi itt, Keszthelyen elvagyunk, mint a befőtt, a többi Balaton parti város úgy húz el mellettünk, mint versenyautók a lovaskocsi mellett. Büszkén hangoztatjuk, hogy "Keszthely a Balaton fővárosa", és amíg ebben a tudatban jól érezzük magunkat, Siófok és Balatonfüred olyan mértékű fejlesztéseket hajt végre, hogy az ember elámul.

Dacára annak, hogy Balatonfüreden legalább havonta egyszer átutazom, fogalmam sem volt arról a hatalmas munkáról, ami ott az elmúlt években zajlott. Felújították a gyönyörű reformkori városközpontot ezerötszázmillió forintnyi uniós és állami támogatásból, a parton hangulatos részt alakítottak ki szökőkúttal, tihanyi panorámát nyújtó stéggel, kávézókkal, sétánnyal - mintha nem is Magyarországon lenne az ember. Most vasárnap körülnéztünk arra, és szabályosan szomorúak lettünk: mi van Keszthellyel? Ott miért nem lehet valami hasonlót létrehozni?

Balatonfüred gyönyörű, és az október végi időjárás ellenére a kávézók teraszai megteltek, az emberek gyönyörködtek a kilátásban, beszélgettek, mint valami tengerparti városkában. Míg régen - emlékeim szerint - inkább a buliturizmus helyszíne volt a település, ma már sokszínű kulturális programkínálattal hívogatja a vendégeket. Mi is ilyen ügyben jártunk arra, a csodálatosan felújított Vaszary-villában néztük meg a Német egység a Balatonnál című kiállítást.

A villa építése 1891-ben kezdődött meg Vaszary Kolos megbízásából, aki akkoriban római katolikus főapát volt, később esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása, majd bíboros. Nem mehetett neki rosszul, mert a keszthelyi származású egyházfő olyan nyaralót építtetett magának ott, a füredi belvárosban, hogy az csuda. 1892 nyarától már lakható volt az épület, Vaszary Kolos itt halt meg 1915-ben (de azért kérte, hogy Keszthelyen temessék el). Halála után a villa értékes bútorzatát elárverezték, az épületet pedig a Honvéd Nyugdíjjárulék Alap vásárolta meg, és tiszti nyaralót alakított ki benne.

"1947-ben ott találjuk az Alap megszűnése után létrejött Állami Alkalmazottak Jóléti Üzemei elnevezésű cég kezelésébe tartozó üdülők között, míg a felügyelet szerepét 1948-ban már az újonnan létrejött Gyógyházak, üdülők és kincstári gazdaságok központi gazdasági hivatala látta el. Ezt követően az ingatlan az orosz hadsereg tulajdonába került. Az 1960-as években egy vasbeton szerkezetű, három emeletes, téglányi alaprajzú épületet toldottak az eredeti épülethez. 1991-ben a megmaradt telek a rajta álló ingatlanokkal állami tulajdonba került. Az épületek állapota majdnem romos volt, a belső burkolatok nagyrészt megsemmisültek. Az együttes és parkja 2004 óta műemléki védettséget élvez. A hányatott sorsú épület a 2010-re megvalósult restaurálással és a legutóbbi toldalék elbontásával ismét Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épülete lett." (Gebauer Imola, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal)

Az épületben látható az egyházfő unokaöccse, Vaszary János képeiből összeállított kiállítás, és egy nagyon érdekes "kinematográfiai installáció" (különböző filmek vetítésével illusztrált bemutató) az egykori Nyugat- és Kelet-Németország polgárainak, szétszakított családjainak kedvelt találkozóhelyéről: a Balatonról. Már a kapuban szimbolikus látvány fogadja az érkezőt: öreg Merci és Trabant magyar nemzeti színű szalaggal átkötve; ki ezzel, ki azzal érkezett a kettévágott Németországból, hogy itt, a legvidámabb barakkban láthassák egymást legalább évente egyszer. Kilenc német ember mesél az egykori balatoni nyarakról, hogy mit is jelentett nekik a magyar tenger.

Bár egyes elbeszélések terjengősek és nem igazán lényegretörőek, összességében élményt jelentett a kiállítás. Nem tudtam, hogy a kelet-németek számára olyan volt Magyarország, mint nekünk Ausztria. A fiatalok teljesen odavoltak a magyar pop-rock zenéért, az Illésért, az Omegáért; náluk a Beatles a zenekar egész fennállása alatt egyszer szerepelhetett címlapon; az együttesről szóló cikk végén egy hasznos elektromos gitár-összeszerelési útmutatót is közölt a szerkesztőség - néhány hónappal később az NDK-ban betiltották a popzenét.

Nem tudtam, hogy náluk nem lehetett Coca-colát kapni, azt is itt vették meg abból a kevés pénzből, amit magukkal hoztak, majd hetekkel a nyaralás után bontották csak ki, hogy visszaidézzék az érzést. Nem tudtam, hogy minden Magyarországra utazó kelet-német csoportban volt legalább egy Stasi-ügynök, aki jelentett a többiekről, például nyugat-németekkel való találkozásokról. Az egyik kortanú azt mondta, hogy a kelet-németek szemében tompa szomorúság ült, a magyarokéban tisztán mély szomorúság. És ezt szerették. Meg az emberek közvetlenségét. Meg azt, hogy nálunk a presszókba nemcsak azért jártak az emberek, hogy leigyák magukat, hanem süteményeztek, társadalmi életet éltek - ami náluk nem volt.

Ajánlom a kiállítást és az egész várost megtekintésre. Megéri.

4973

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds