2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204602
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Ggye eta ulica, ggye eta dom
Posted on November 04, Thursday, 14:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Polgár Gyula dudorászik, de észre sem veszi: − Ggye eta ulica, ggye eta dom? Ami magyarul kb. annyit tesz: − Hol az az utca, hol az a ház? A dalocska különben orosz, illetve szovjet; rémlik, mintha valamely filmben, derűs aratáskor fakadtak volna nótára komszomolok és komszomolkák, egy echte szőke kozáklegény dereng, gimnasztyorka, csizmába bújtatott sunkanadrág, kezében gombos harmonika és húzza meg dalolja, széles mosollyal, körötte a gyönyör(űség)től deszkát pisilnek a jányok.

Az öntudatlan zümmögés lényege könnyen megfejthető, ha tudjuk, mit is csinál Polgár Gyula. Polgár Gyula régesrégi képeket néz, órák óta, és közben érzi: kerülgeti ám a lapos guta, de piszkosul. Az egész zümmögés ezzel adekvát: a képeken 50-es évekbeli, pesti utcák, és Polgár Gyulának, aki pedig magát lassan kezdte múltszakértőnek hinni, halvány fingja sincs, melyik városrészt mutatják a fotók. Kinagyította őket a pc-n, előkotorta ezer éve nem használt nyeles nagyítóját (− Ez uram, valódi Zeiss, nem holmi kínai gagyi, ami torzít, maga meg belevakul): hiába.

Ggye eta ulica, ggye eta dom? Odáig rendben, hogy sok errefelé a bútoros, kereskedő is, készítő is. Valaha, békében, ezek a Baross meg a Király utcába csoportosultak; a Királynak leginkább a Körúttól a Lövölde térig terjedő szakaszán, míg a Baross utcaiak a Körúttól úgy a Horváth Mihály térig. A felvétel ettől még készülhetett volna bármikor, hanem a falak! Az ablakok-ajtók környéke! Golyók, gránátszilánkok, légnyomás nyomai. Olyan csálé, ideiglenes minden. Polgár még látott a pesti Duna-parton épületet, amelynek falaiból a renováláskor három harc tölténymaradványait szedték ki: volt ott 1919-et, a monitorlázadást idéző, meg persze 1945-ös, no és 56-os. Ez egy ilyen város, és ami a legelkeserítőbb: bőven akad épülete, amelyből 100 év alatt sem kaparták ki az ólmokat, vagyis nem újították fel, nem renoválták, legföljebb az utcasori boltok egyikének-másikjának bejáratát-portálját föstették körbe, olyan jó, szép, elegáns neonszínűre, és minden egyéb fekete, mocskos, húgyszagú.

Ggye eta gyévuska, kovo ja ljubljom? – cifrázza a szőke legény, magyarázva, miért is keresi olyannyira azt az utcát, azt a házat: − Hol az a kislány, akit szeretek? Polgár nem gondol nőre, de evésre, ivásra sem, fél napja, Polgár csak kergülten zümmög, ez olyasmi, mintha más a haját tépné: − Ez is! Hol a fenében lehetett, a kurva életbe! Pedig annyira jellegzetes, emlékeznem kellene rá! Az a tűzfalszerű utcafront, a sarokgömbölyítés, a kis kerítésen a nagy kapu, és rögtön a szomszéd épület, az előző kb. ikre – hol a búsban voltak, vannak? Az utcatábla kiolvashatatlan, a sarki bolté is nehezen: Közért, ahol friss sertés, meg fejhús kapható; ez gyanús, hihetetlenül: akkoriban húshiány volt, itt meg még reklámozzák is? Na neee… Óbuda? Nem, nem és nem ugrik be, pedig talán itt, épen a tűzfalra hajazó téglasor mögötti lakások valamelyikében élt az a kislány, akit viszont Polgár keresett, egész életében.

Vot eta ulica, vot eta dom – kurjantja a büszke kozák: − Itt van az utca, itt van a ház − ő már megtalálta, a zannyja szenccségit. Speciel ezt Polgár is be tudja lőni, úgy, ahogy: a valahai, a régvolt dicsőségű Józsefvárosban épültek még a múlt század fordulóján ilyenek; a földszinten üzletek, az elsőn a háztulaj, csak neki dukált erkély, azaz „bálkón”, ahogy korabeli proccék nevezték. Ezek többnyire még nem körgangos házak voltak; 2-3 emeletükön aránylag méretes kéglik, amelyek mindegyikében volt elegendő helyiség ahhoz, hogy a főbérlők albérlőket fogadhassanak be, „szobaurakat”, akiket – ha megbízhatóak, azaz pontosan fizetők voltak – szinte családtagnak tekintették: reggelit, vasárnaponként még ebédet is kapott, a cselédlány mosott-vasalt rá: aranyélet. Ha viszont „bohém” volt – hajaj… A viszályok itt nem részletezhetők, ld. Heltai Jenő meg többi korabeli jelesek regényeit, novelláit, verseit. Polgár jóval később meg-megfordult egy ilyen lakásban, az addigra már elszlömösödött, rossz hírű környékké züllött Józsefváros egyik mellékutcájában, a Kulich Gyula tér környékén – nő volt a dologban, természetesen, ahogy a deli harmonikás zengte:

− Vot eta dévuska, kovo ja ljubljom − Itt a kislány, akit szeretek. De volt máshol is kislány, akit Polgár szeretett, valami ehhez nagyon hasonló utcában, mint amit a fotó mutat, a hatodik vagy a hetedik kerületben? Hátul talán a Lenin körút? Szélesnek tűnik az úttest, ma valószínűleg szűk, egyirányú, tele parkoló kocsikkal – itt meg az a hihetetlen Tatraplan. Egy ilyen helyen, talán éppen itt lakott Anyu kolléganője, akihez a már kiskamasz Polgárt gyakran elküldték: üres anyagot, selymet, nylont hozott onnan, félkész, azaz megkontúrozott, festésre váró kendőket vitt oda. Útközben az Élmunkás hídon megállt persze, nekitámaszkodott a korlátnak és megmártózott néhány mozdony füstjében. Nem vette észre a percek rohanását, és ebből mindig balhé lett: Anyu tudta, mennyi idő alatt lehet eljutni a Szondy utcáig, a kolléganő meg telefonált neki, ha az adott terminusra Polgár nem jelent meg – szinte minden szállításkor tárcsázott, naná: Polgár nem perceket, de órákat is késett.

Polgár föladja: a képek megfejtését meg a dudorászást is. Páger Antal jut eszébe, Karinthy Ferenc tévédarabjában, a Magnóliakertben. Vén, nem is kissé szenilis bácsit játszott (állítólag Lengyel Menyhért volt a modell, A csodálatos mandarin szöveg-, a Ninocska forgatókönyvírója), aki elkeseredetten kutat száradó elméjében egykorvolt helyek után, akárcsak most Polgár Gyula:

− Az ádressz! volt egy ádressz! mi volt az ádressz?!

FOTO: FORTEPAN
 www.fortepan.hu

6468

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds