2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191886
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a Márton-napi libasültről
Posted on November 07, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk a Márton-nap sütési-főzési hagyományáról tűnődik. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


A liba és az emlékek

Október vége van, meghíztak a libák, Márton-napra le kell vágni őket - morfondírozott az idős asszony a hátsó udvarban gágogó sereget nézegetve. Huszonhárom. Ennyi van még, ezeket levágja, aztán kész, befejezte. Nem éri meg már a tartásuk, ő maga nem is szereti a húsukat, a gyerekek viszik el, amit tudnak, kézen-közön eladogatják, abból jön még egy kis pénz. Most is szólt nekik, hétvégén jöjjenek, ha többet nem, a felét el kell rendezni; legalább nekik is meglesz a libájuk, azért az kell, Márton-napkor libát kell enni, ha másnak nem, hát az ő gyerekeinek mindenképpen.

Régebben három-négy ludat tömött is, volt a májuk hatvan-nyolcvan deka, bezzeg de jól jönne az most, amikor hétezer kilója. De már nincs hozzá ereje. Amikor itt lakott mindenki, az ura is élt, meg a három gyerek segített, máshogy mentek a dolgok. Akkoriban libavágáskor a felfogott vérből hagymás vért készített, mint disznóvágáskor. A lábakból, szárnyvégekből, a jól lezsírtalanított farhátból, szívből, zúzából sok zöldséggel levest főzött.

Mielőtt teljesen megpuhult volna a hús, leszűrte a levest, zsírtalanította, mellé cérnametéltet kínált. A húsokat leszedte a csontokról, a szívet, zúzát szeletekre vágta, a zöldségeket karikákra. Rizst megfuttatott kevés zsíron, hozzáadta a húsokat, zöldségeket, felöntötte levessel, és ludaskását készített. A mellet lefejtette a csontról, az egyik felét felszúrta, belehúzott egy szál kolbászt, fűszerezte, és megsütötte egyben. A másik fél mellből vagdaltat készített, visszatapasztotta a melle csontjára, beborította a bőrrel, és sütőben pirosra sütötte. Hidegen is nagyon jó volt.

Az egyik felső combot kicsontozta - a csont ment a levesbe -, sóval, borssal, majoránnával fűszerezte, a csont helyén megkente vékonyan mustárral, beletett egy-két szelet füstölt szalonnát, összegöngyölte, megtűzte, és megsütötte. A másik felső combot kicsontozva zsírban abálta, mondták a gyerekek, azt ma már konfitálásnak hívják, hiába, változnak az idők, és eltette zsírjában. A két alsócombot savanyú káposztával megsütötte, sok tejföllel kínálta. A bőrös hájat kisütötte töpörtyűnek, a hashájban pedig a májat sütötte meg. A szárnyakat vagy a levesbe főzte, és akkor volt egy csomó főtt hús, amit második fogásként tálalt paradicsommártással, esetleg sóskával, vagy megsütötte a combbal együtt.

Ha a sült máj nem fogyott el, pástétomot készített belőle. Kis fej apróra vágott hagymát kevés zsíron megpirított, megfőzött négy tojást. A májat, a tojásokat a hagymával együtt húsdarálón ledarálta, hozzákevert egy kis mustárt, sót, borsot, még két evőkanál libazsírt, tálba merte, hűtőben jól kifagyasztotta, aztán ették friss kenyérrel, újhagymával reggelire, vacsorára.

Amíg itt voltak. Milyen jó is volt…


3017

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds