2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200062
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Kései vendég
Posted on November 10, Wednesday, 17:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Ilyen még nem volt a Pallasban! Legalábbis tudomásom szerint. Egy teljes órát csúszott a harmadik „Gondolkodj!-estek” rajtja 2010. november 9-én. Morgolódás mégsem volt, mert a „Radnóti-menet” miatt késett a kezdés. Ráadásul az sem fordult még elő, hogy TGM legyen a Pallas Ma-Holnap-Klubjának a vendége. Bár jó lett volna, ha előbb, nem kései vendégként jön, már korábban rádöbbentve a Pallasban honos értelmiséget, hogy kényelmes, de sehová sem vezető magatartás csupán elmélkedni a dolgok jelenlegi állásán, ám semmit nem tenni a megváltoztatásukért.


A TGM-betűszóról alighanem minden pallérozottabb magyar elme tudja, hogy Tamás Gáspár Miklós kolozsvári gyökerű filozófust (közírót, újságírót, politikust stb.) jelöli, vagyis „a Gazsit”, miként általában közelebbi ismerősei - vagy a magukat annak vallók - mondják. Az kétségtelen, hogy sajátos személyiség. Szivacsagyú, és tüneményes gondolatok, sőt gondolat-építmények alkotója. Olykor már az is szellemi teljesítmény, hogy elvont eszmefuttatásaiból kihámozzuk különös üzeneteit, máskor meg olyan természetesen fogalmaz, mintha az általános iskola első osztályának padjaiba kerülőket kívánná rávezetni a feltétlenül megjegyzendőkre. Nézetei és politikai táborválasztásai is meglehetősen cikkcakkosak. De ezeken kár megütközni. Részben, mert mint mondani szokás, csupán az ökör következetes, részben mert miért ne lehetne a „damaszkuszi úton” ide-oda közlekedni, ha cikkcakkos korban élünk.

A Pallas-béli estére visszatérve, az eredetileg meghirdetett 18 óra előtt csaknem egy órával többen gyülekeztek – nem jutván el hozzájuk a 19 órai kezdet híre -, és jó helyet igyekeztek biztosítani maguknak, nehogy elveszítsenek akár egyetlen szót is TGM mondandójából. Mégis, talán a „Radnóti-menet”, talán a későbbi kezdet vagy a cudaros eső miatt, bár sokan voltunk. De nem elegen. Talán csak vagy félszázan. A világítótesteken nem lógott senki. A Gondolkodj!”-felhívást kiötlő Böjte József és Ungvári Tamás szokásos törzsközönségéből többen hiányoztak, bár megtudhatták volna a házigazda Böjte Józseftől, hogy Ungvári Tamás Budapest díszpolgára lesz, amit a professzor úr szokott humorával nyugtázott. Ezután viszont – a közben megjövő TGM – átvette az est irányítását. Nem pusztán érdekes gondolataival, hanem lendületes, közbeszólást, közbekérdezést vagy közbeszúrt véleményt kizáró előadásával. Elsőként a gyermekéhezés szörnyű állapotáról beszélt, majd azokról a társadalmi-politikai anomáliákról, melyeket mostanság a vörösiszap-ügy tükröztet vissza. Így jutottunk el jelenlegi kormányfőnkhöz, akinek a szövege szerinte olyan, mintha ebben az országban nyolc-kilenc millió kommunista élne. Hiszen központosít, államosít, jövedelmet von el és – antidemokratikus. De mivel valójában az számít, hogy mire használja fel a pénzt – vagyis az irány -, azt vizsgálva tüstént kiderül: nem kommunisztikus törekvésekről, nem a társadalom nyomorgó rétegei sorsának jobbításáról van szó, hanem a fiatal felsőközéposztály helyzetének javításáról. Miniszterelnökünk tehát olyan politikát folytat, amely már az eddig is elesetteket nyomorítja tovább. Ennél a gondolatsornál kapta meg a magáét az EU is. Nagyon a szívemből beszélt! Hisz’ az Európai Unió irányítói is ilyen politikára ösztökélnek, egyebek közt elképesztően alacsony költségvetési deficitet követelve. Így aztán a kirekesztettek és a szegények stigmatizálása folyik az EU országaiban. Apró, mondandót színesítő történetbetét után kemény szentencia következett: a regnáló kormány felhasználja a nép egyébként jogos antikapitalista érzületét. Az 1989 táji rendszert váltó remények után a tragikus jelent éljük. A rendszer megbukott. Bár nemcsak térségünk, hanem az egész világ reménysége volt a rendszerváltás. Szerettük volna megnemesíteni a demokráciát, de nem sikerült, és hiába szeretnénk megvédeni – az sem fog menni. Tehát nagyon rosszul alakulnak majd a dolgok, nem egyszerűen politika passzivitáshoz, hanem apátiához vezetve.

Ekkortájt jutott végre szóhoz Ungvári Tamás, akinek a mimikája híven tükrözte: nehezen tűri a szótlanságra ítéltetést, különösen úgy, hogy más a véleménye. Mondta is, hogy az elhangzottak lélegzetével sem ért egyet. Nem hiszi, hogy az egész EU-ban kultúrarombolás van. Nem a polgári demokrácia bukott meg, hanem itteni torzszülöttje. TGM gyorsan reagált: „Nem igaz!” – ám Ungvári Tamás folytatta: nem ártatlan a nép, miként azt a vendég szavaiból kihámozta, különben nem lenne itt rasszizmus és antiszemitizmus. Utalt még a görög népre is, mert tetteikkel nehéz helyzetbe hozták az Európai Uniót. Ezzel viszont TGM nem értett egyet, mondván: „A görögöktől hülyeségeket követeltek!” Aztán arról beszélt, hogy mostanság gyakorta megfordul fiatal művészek között, és a fiatal művészek 90 százaléka marxista. És itt, magyar honban tombol korunk legnagyobb terrorizmusa, a más véleményűeket fenyegetve, morális válságba taszítva az országot.

Itt szólt közbe valaki, hogy mit kínál megoldásként? Erre válaszolta TGM: nem utópiák kellenek, hanem belátva, hogy súlyos helyzetben vagyunk, szervezkedni kell s intézményeket létrehozni, mert most a civil társadalomnak, a népnek, a közösségnek kicsi a hatalma. TGM ismét a szívemből beszélt. Három esztendeje, 2007-ben, a Széphalmi Diétán, magam is arról elmélkedtem „Felzabált emberségünk” c. előadásomban, hogy jó lenne, ha a napjaink Magyarországának szétszórt, egymástól elszigetelten létező különféle értelmiségi- és globalizációkritikai személyiségei, illetve csoportjai előbb-utóbb egymással együttműködő, hálózatszerű civilmozgalommá szerveződnek. Miként mondtam, Társaskör az Emberért, a Társadalomért és a Természetért néven nevezném el a kezdeményezést, amit betűszóval TETT-nek hívhatnánk, ezzel utalva a szavak helyett és mellett a tettek nélkülözhetetlenségére. Valaki tüstént be is kurjantotta a szállóigévé vált madáchi mondatot: „A tett halála az okoskodás”. Ez jutott eszembe – és elnézést kérek a T. Olvasótól személyes vonatkozású soraimért -, amikor TGM is tetteket sürgetett. Két hozzászóló is erre reagált, részben a szakszervezeti mozgalom elgyengítésére utalva, részben vállat vállhoz vető néma tüntetést szorgalmazva a Kossuth-címer és gondolatisága mellett. De nem igazán méltányolták véleményeiket a jelenlevők. Inkább szedelőzködtek, s kezdtek elszivárogni. Igaz, sűrű már az este kilenc óra tájban. Az viszont még így, utólag is elgondolkoztató, hogy két olyan mélyen humanista személyiség, mint Tamás Gáspár Miklós és Ungvári Tamás, mennyire távol van egymástól korunk értelmezésében, illetve megítélésében. Még akkor is, ha – valamikor szeptember végén – Ungvári Tamás sem tett mást, mint forradalomra ösztökélt. A kritikusan gondolkodók forradalmára. Csakhogy, miként ez az este is igazolta, a kritikusan gondolkodók útjai sokfelé elágazhatnak, egymástól irdatlan messzeségbe kerülve. 

6668

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds