2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200016
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Tanuljunk, vagy kiátkozzunk?
Posted on November 13, Saturday, 17:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
„Németország szétmállasztja önmagát”. Ha fordító volnék, alighanem ezt a címet adnám Thilo Sarrazin német szociáldemokrata politikus és bankár könyve (Deutschland schafft sich ab) magyar kiadásának címéül. Azt, persze, nem tudom, hogy lesz-e magyar kiadás. Pedig jó volna, ha lenne. Nem pusztán azért, mert a világbotrányt kavaró dolgozatot a németek viszik, mint a cukrot, többségükben egyetértve a szerzővel. Azért meg végképp nem, amiért nálunk sokan dicsérik vagy szidalmazzák. A honi cigánykérdés felől közelítve mondandójához.


A Németországban vagy általában a Nyugat-Európában élő muzulmánok-csiholta gondokat ugyanis félrevezető egybemosni a magyarországi cigány kisebbség és a nem-cigány többség közötti egyre fenyegetőbb feszültségekkel. Az meg mélységesen kártékony és tisztességtelen, ha bárki – meglehetős egyoldalúsággal - rasszizmust vagy antiszemitizmust olvas ki napjaink történéseiből, akár német földön, akár magyar honban. Hiszen Sarrazin nem a fajiságra, hanem a kulturális és vallási – divatos kifejezéssel élve - a multikulturális különbözőségekre építve mond véleményt, melynek elméleti újraalapozását Samuel P. Huntington már elvégezte (A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1998), és amely szorító gondként van jelen napjaink Németországában. Ráadásul Sarrazin „csak” a mindennapok együttélési feszültségeit feszegeti, amelyek Nyugat-Európa több országában is nyomasztanak. Jelezve, hogy a frissen befogadott kisebbségek nem hajlandók elfogadni a többség évszázadokon át formálódó európai értékrendjét, és elérkezettnek látják az időt ezt deviáns magatartásukkal is kifejezni. (Ehhez hozzátenném még a tőke haszonhajhász mohóságát, mert profitjának növeléséért nyitott utat sok évtizeddel ezelőtt a más kultúrákból/vallásokból jövő olcsó munkaerőnek, nem számolva a következményekkel.)

Mások tehát az alapok, mint a magyar-cigány együttélésnél, amelynek sok-sok évszázados a múltja, és nem terhelik vallási különbségek. Vannak viszont kétségkívül az etnikai másságból fakadó szemléleti, életfelfogásbeli és értékbeli eltérései. Ezeket a nem-cigány többség nem volt hajlandó figyelembe venni, azt sem véve tudomásul, hogy a cigányság nem óhajt és nem tud asszimilálódni a többséghez, de mivel a többség nem az integrálódást, hanem az asszimilációt erőltette, a cigányság a legalapvetőbb együttélési normákat sem fogadja el. Legalább ilyen hiba volt és ma is az, hogy bár a megoldási törekvések a többség észjárása szerint találják meg a célravezetőnek vélt módozatokat, a többségi befogadó közeget, annak esetleges reakcióit mégsem veszi figyelembe az éppen regnáló hatalom. Holott a többség véleményével és készségével nem számolni, több mint bűn. Egyenesen hiba. A 18. század királyi kísérletei épp úgy elbuktak a társadalom ellenállásán, mint a Kádár-rezsim próbálkozásai. Lekicsinylése tovább növelheti az egyébként is meglévő társadalmi feszültségeket. Főként napjainkban, amikor a halmozottan hátrányos helyzetűek aránya a nem-cigány lakosság körében is nő. A kétirányú következmény pedig már eléggé világosan kirajzolódik. Az egyik a szembenállás fokozódása a tettlegességig. A másik ezzel éppen ellentétes, mert sajátos deviancia-szövetségeket alakít ki cigányok és nem-cigányok között a hasonló vagy azonos élethelyzetek alapján. További, az előzőnél is jelentősebb típushiba, a cigányság nem kellő ismeretéből, sajátosságainak alábecsüléséből vagy éppen túldimenzionálásából, újabban a cigánysággal kapcsolatos víziók kivetítéséből áll. Míg a cigánykérdés hazai megoldási kísérleteit történelmileg az etnikai sajátosságok alábecsülése jellemezte, addig napjainkban a túlbecsülés és - részben a kialakuló cigány értelmiség hatására - a látomásosság vált uralkodóvá.

Legsúlyosabbnak mégis azt vélem, hogy a magyar-cigány együttélés tényleges helyzetéről, eredőiről és következményeiről – adott esetekben a kölcsönös felelősségről és felelőtlenségről – nem lehet nyíltan, illetve őszintén beszélni, mert az azzal próbálkozókra tüstént rásütődik a rasszista stigma. A különböző nemzetközi emberjogi szerveződések – legfrissebben az Amnesty International „Erőszakos támadás a romák ellen Magyarországon” c. jelentése – sem figyel a kölcsönös felelősségre, holott napjainkban sem csak a többség, hanem a kisebbség intoleranciája is létezik. (Ami, persze, nem enyhíti a nem-cigány többség felelősségét.) Vagyis, ha nekünk, Magyarországon ad valami tanulságot Sarrazin könyve, az nem más, mint hogy nyíltan, mindenfajta feddés vagy elítélés nélkül beszéljünk mindennapos, nem veszélyek nélkül való dolgainkról. Kérdés tehát csupán az marad, hogy tanulunk-e a Sarrazin által kínált példákból, vagy maradunk annál a magyar rétegdivatnál, amely elítéli, sőt, akár átokkal is sújtja azt, aki a magyar-cigány együttélés sokszálú tanulságait másként szemléli, miként azt a másként gondolkozást bűnnek minősítők kinyilatkoztatták.

4719

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds