2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204571
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a hamis áfonyalekvárról
Posted on November 14, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk körülnézett a spájzban, és olyasmit fedezett föl, amitől minimum gyomorrontást lehet kapni. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Méreg a konyhában

Csupán néhány hónapja, hogy szerencsésen túljutottam egy gombamérgezésen. S amint kiderült, nemrég újabb veszély leselkedett ránk a hűtőből, apósom adta áfonyalekvár néven.

Eszembe is jutott, hogy szüretkor az egyik szőlősornál felhívta a figyelmet néhány kis bokorra: „Vigyázzatok, áfonya, le ne törjétek!” Nézegettem én azokat, volt rajtuk jó néhány gyönyörű fekete és fényes bogyó, amelyek azonban egyáltalán nem hasonlítottak az általam eddig áfonyaként ismert termésre. Mert az inkább kékes, ezek viszont úgy néztek ki, mintha apró, gömbölyű padlizsánok lennének. De nem akartam vele vitába szállni, lévén, hogy ő az öregebb, sok mindent látott már, ki tudja, hátha tényleg van ilyen áfonya is.

Szóval, a napokban adta ezt a lekvárt, meg is kóstolgattam, finom, de bennem továbbra is élt a gyanú, hogy ez nem áfonya. Akkor meg mi? Már receptet is választottam hozzá, lekváros tallérként végezte volna, de csak nem hagyott nyugodni a gyanú: Mi van, ha mérgező? Elkezdtem kutatni a neten, milyen fajtái vannak a fekete áfonyának, aztán a harmadik kattintásnál le is döbbentem. A cikk írója szerint a kerti ebszőlő egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon és a házi kertekben áfonya néven, noha nem az. Még csak nem is rokonok. A szóban forgó növényt hívják még kerti csucsornak, latinul solanum scabrum, angol neve pedig a romantikus garden huckleberry.

És amitől tényleg égnek állt a hajam: "A bogyók méreganyag tartalmáról megoszlanak a vélemények, a vonatkozó szakirodalom sem egyértelmű, kellően alapos vizsgálati dokumentációt eddig még nem találtam. Mindenesetre jobb az óvatosság és azt feltételezni, hogy legalábbis nyersen fogyasztva mérgező. Hagyományosan mindenképp egy erősebb főzés útján készítik el, így feltételezhető, hogy a méreganyagok elillannak, vagy degradálódnak. Magyarországon és a nyugati társadalmakban általában lekvárt készítenek belőle, ami igen finom és egészséges. Akikről tudom, hogy fogyasztják eddig még nem haltak meg, beleértve magunkat is, ugyanis mi is termesztjük és fogyasztjuk."

Megnyugtató, nemde? Továbbá: "Lekvárkészítés során a bogyókat lepasszírozzuk, majd hosszan főzzük. Sokan ajánlják vegyes gyümölcslekvárba, mert így hígulhat az esetleg benne maradt méreg. Mi önmagában és vegyesen is készítjük. Önmagában elkészítve jobban kiérződik egyedi finom íze, de azért jobb az óvatosság, mert ha valaki érzékeny az adott méreganyagokra, az súlyos következményekkel járhat." Mégis, mennyire súlyos? Meghalhatunk, vagy csak megőrülünk, esetleg megússzuk hányással, hasmenéssel?

Egyre jobban kétségbe estem, tovább keresgéltem. Újabb neveken tűnt fel a növény, úgymint egynyári fekete áfonya, amerikai áfonya. Világossá vált tehát, hogy apósom is e tévedés áldozata lett, amikor elhitte, hogy ez a gyümölcs áfonya; remélem, mi nem leszünk az ő tévedésének az áldozatai - villant át az agyamon.

Mivel Huckleberry Jam, illetve Jelly néven rengeteg csodaszép befőttesüveget dobott ki a google képkeresője, az is egyértelműen igazolúdott, hogy dzsem-, illetve lekvárfőzésre alkalmas a bogyó - persze, hacsak nem valami boszorkányoldalakról szedte össze az ellenségeinknek adandó finom ajándékokat a program. De végül a sok bizonytalan információból azt hámoztam ki, hogy a bogyó nyersen nem ehető. Zölden tuti nem. Mert a fő méreganyaga a szolanin, ami miatt a krumpli zöld részét is levágjuk, de azért a krumplit magát attól még megesszük.

A terebess.hu azt mondja, hogy "A kerti ebszőlő mérgező tulajdonságára vonatkozó irodalmi adatok ellentmondásosak. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos. A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban - dzsemnek, lekvárnak feldolgozva - javasolják fogyasztását. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt feldolgozása. Legjobb ízű, ha már megcsípte a fagy. Ha előbb szüreteljük, tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát, hogy az esetleges kesernyés ízét elvegye. Főzzük puhára, mielőtt cukrot adnánk hozzá, mert cukorral főzve megkeményedik."

Ezek után a lekváros tallér tetejére baracklekvár került. A tésztájába 10 deka vaj, 20 deka porcukor, 30 deka liszt, 2 evőkanál tejföl. Összegyúrtam, kis pohárral kiszaggattam, a kis korongok tetejére kevés lekvárt raktam, és negyed gerezd diót. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, és 190 fokos sütőben 11 perc alatt megsütöttem.

A pszeudo-áfonyalekvár pedig ment a kukába. Azért ennyire nem szeretek veszélyesen élni.

4653

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds