2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200035
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Nuda Veritas, avagy az igazság meztelenül
Posted on November 15, Monday, 10:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Úgy hozta az élet, hogy csupán ezen a november 13-i langymeleg szombat délutánon jutottam el a Szépművészeti Múzeumba, megnézni a „Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905” c. időszaki kiállítást. Vagyis a láthatóság közepe táján. Hiszen már 2010. szeptember 23-án megnyílt, és 2011. január 9-ig még megtekinthető.


A Meztelen Igazság (Nuda Veritas) egyébként sem csak úgy vonz, mint a bécsi szecesszió egyik nyitányát jelző Klimt-festmény. A meztelen igazság is úgy ránt magához, mint vasreszeléket a mágnes. Álltam is sokáig a Nuda Veritas előtt, egyaránt tűnődve a ruhátlan nőalak elénk tartott tükrén és a képen olvasható Schiller-sorokon: „Ha nem lehetünk mindenki kedvére tetteinkkel és művészetünkkel, legyünk kevesek kedvére. Sokak kedvére lenni veszélyes”. Még azon is tűnődtem, hogy vajon kevesek, vagy sokak kedvére van-e a Szépművészeti Múzeum ezen időszaki kiállítása. Kétségtelen, hogy a belépőjegyért hosszú embersor toporgott, lassan araszolva a pénztár felé. Többen csak akkor döbbentek meg, amikor a jegyért 2800 forintot kellett leperkálniuk. Vagyis az igazság kezdett meztelenedni. Ennyi pénzért Bázelben a világ legrégibb nyilvános közgyűjteménye is megtekinthető, holott a Kunstmuseum anyaga – főként a 19-20. századi - az egyik leggazdagabb Európában. Ott Brueghel képeitől Cézanne, Chagall, Dali, Gauguin és Picasso művein át egészen Andy Warholig sok-sok remekmű felhalmozódott. Sőt, 10 euróért a müncheni három Pinakothek is bejárható. Vagyis, állapítottam meg kissé kesernyésen, Európa lényegesen jobb körülmények közt élő és csaknem ötszörös átlagjövedelmű polgárai nemcsak az élelmiszerek, a ruházat és az elektronika kütyüihez juthatnak olcsóbban, mint mi, magyarok, hanem még a művészetek élvezetéhez is. Legfeljebb az vigasztalt, hogy szép és gazdag anyagot láthatnak a szecesszió szerelmesei. Különösen a bécsi szecessziót kedvelők. Elvégre, gondolom, más Bécsben jártakban is életre szóló élményként él a Felső-Belvedere-ben töltött idő. Klimt, Schiele és mások alkotásainak csodálata. Miként élmény maradt a barangolás a bejárata fölött aranygömböt libegtető Secession, vagyis a bécsi szecesszió épületében. Talán a bennem élő emlékek gerjesztettek bennem nagy várakozást, amit csak növelt a Szépművészeti Múzeum látogatásra csábító szövege, mely szerint „A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásaiból láthat kiállítást a nagyközönség”.

Persze, a Nuda Veritasra akkor is elmentem volna, ha figyelmesebben olvasom a csábítást. Azt, hogy a „mintegy kétszáz műalkotást, nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat bemutató tárlat törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz- és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki.” Elvégre a bécsi Albertina anyaga is csodálatos. A „néhány kiemelkedő festmény” közé meg odaálmodtam néhányat a Felső-Belvedere anyagából. Ám a vázlatok, a sokszorosított grafikák meg a néhány festmény közt kódorogva az igazság olyan meztelenségig vetkőzött, amire azért nem számítottam. Néhány valóban lenyűgöző Engelhart, Klimt, Lenz, Moser és Roller alkotást kivéve kissé szegényes anyag jött össze. Míg boldogan üdvözöltem Engelhart „Cseresznyeszedő”-jének vázlatát vagy Klimt néhány skiccén kívül Nuda Veritas-át és a Harc az élet-ét, rögzült bennem, hogy itt bizony a jegyár-jegyérték arány kissé megbillent. Alighanem ezért is egészítette ki a Szépművészeti Múzeum a tárlat anyagát saját gyűjteményéből, mások mellett Gauguin, Holder és Munch műveivel, akiknek egyébként nem sok közül van, vagy ha van, akkor csak nagyon áttételesen, a bécsi szecesszióhoz, illetve annak kezdeteihez.

A Szépművészeti Múzeum időszakos kiállításának tehát az a Nuda Veritasa - avagy Meztelen Igazsága -, hogy a képzőművészetet kedvelő magyar látogató a nem olcsó belépőjegy ellenértékeként gazdagabb anyagot érdemelt volna. Az alternatíva tehát az szerintem, hogy – olcsóbban vagy jobbat! Hiszen míg az örvendetes, hogy kedvelt múzeumunk a külföldre ritkábban eljutó – és akkor sem képtárakba-múzeumokba igyekvő – honfitársainknak elhoz egy keveset a világ képzőművészetének kincseiből, az elszomorító, hogy az ár és az érték aránya rendre felborul. Mindezek ellenére nem eltántorítani, hanem buzdítani kívánom honfitársaimat a Nuda Veritas megtekintésére, hiszen a kiállítás – a kiegészítő anyaggal együtt – még bicebócasága ellenére is élményekkel gazdagít.

4327

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds