2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195512
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on November 17, Wednesday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Ajánlom ezt a könyvet
Sugár Dórának és Fedák Krisztinának
illetve
Fedák Krisztinának és Sugár Dórának,
mert ők nagyon pontosat tudják,
hogy miről szól –


Előszó
(de csak azért, mert ezzel kezdődik ez a könyv)

Ki kit teremtett? Tudniillik a saját képére és hasonlatosságára. Az Isten teremtette az embert vagy az ember teremtett saját képére és hasonlatosságára magának Istent? Ez pillanatnyilag vitatott kérdés, de nem mennék bele, nehogy a teológia területére tévedjek. A teológusok ugyanis állig fölfegyverzett emberek. (A CIA különleges kommandósai kiscserkészek hozzájuk képest.) Én meg fegyvertelen vagyok, sőt, az erőszakmentesség híve, mint Martin Luther King, akit persze le is lőttek. (Megjegyzem: Gandhit is lelőtték. Így megy ez… )

Ugyanilyen vitatott kérdés, hogy a kutya szelídítette meg magának az embert, vagy az ember szelídítette meg a kutyát? Ezzel, igaz, az etológia területére tévedtünk, de az etológusok szintén fegyvertelenek, mint én. Ezért itt nem félek. Saint Exupérytől tudjuk (amikor a kis herceg megszelídítette a rókát), hogy valakit megszelídíteni nagy felelősség. Tehát a kérdés az, hogy az ember felelős-e a kutyáért vagy a kutya az emberért?

Szerintem egyértelmű, hogy a kutya alkotta az embert saját képére és hasonlatosságára, a kutya csinált a homo sapiensből társadalomalkotó morális lényt. A kutya tanította meg az embert a falkaélet törvényeire. Hogy a falkavezér leváltható. Ha akad egy alkalmasabb hím, hát annyi… Az elsőbbségért való küzdelemben senki nem öl meg senkit, aki úgy érzi, legyőzték, simán megadja magát és kész. Vérontás nincs. A falka tagjai megvédik egymást. Védelmezik a gyengébbet, az árvát. Akit befogad a falka, az a származásától függetlenül teljes jogú falkatag. A falkavezérért mindenki az életét adja, ha kell, de a falkavezér is föláldozza magát a falkáért, ha kell.

A farkasok unokatestvérei (ma már nem tudható, hogy nevezték magukat) az őskutyák, addig ólálkodtak az emberhorda körül, míg oda pofátlankodtak a tűz mellé. Megtisztították a tábort minden hulladéktól. Aztán nem csak a táborba, a barlangokba, kalyibákba is bepofátlankodtak. Később még az ágyba is… A kölyköket küldték előőrsnek, a kölykök olyan édesek voltak, hogy az emberek nem bírtak ellenállni nekik. Igaz, a farkasanyák is fölneveltek néhány elkallódott embercsecsemőt. (Romolust és Remust, Mauglit, és akikről még nem tudunk.) Kiváló szaglásukkal és hallásukkal jelezték, ha ellenség közelít. Megtanították az embert a kollektív munkára, a közös vadászatra, aztán a munkamegosztásra is. Egyáltalán a primitívebb horda-létből a fejlettebb falka-létre ők tanították az embert.

A szerződés sokáig érvényben volt, végül az ember bontotta föl. Nem a kutyák kezdtek embert enni. Először az ember kezdett embert enni, aztán embertársát az isteneinek föláldozni. Aztán az ember ette meg a kutyát, nem a kutya az embert. A kutya a mai napig nem képes az emberről rosszat föltételezni. Az állatok között az egyetlen, amelyik úgy hagyja gyógyítani magát, hogy az ember kezéből elfogadja a fájdalmat is. A bizalommal sosem a kutya él vissza, mindig az ember. Láthattunk dokumentumfilmekben kutyát, amelyik farkcsóválva ment a vágóhídra a Távol Keleten, mert még a kés láttán is csak jót tételezett föl az emberről.

Nem a kutya tenyésztett kutyavadászatra embert, az ember tenyésztett ki embervadászatra kutyát: Az ember tanította meg az egyik legszebb, a farkashoz legjobban hasonlító kutyafajtának, a német juhászkutyának, hogy ne csak jószágot tereljen, ne csak a házra vigyázzon, ne csak a gazdáját védje meg, hanem lágerekbe gyűjtött foglyokat őrizzen és marcangoljon szét szadista emberi kegyetlenséggel. Az ember találta ki a kutyaviadalt, nem a kutya az emberviadalt. Az ember tenyésztette ki a harcikutyát, a gyilkológépet. A pitbullt, a bulterriert. A gyilkos harcikutya az ember névjegye. Az emberiség mocskának a véres névjegye.

Ki látott már kóbor embert, akit a kutyája kitaszított? Ugye, csak az ember zavarja el a kutyáját önzésből, ha valamiért terhes lesz neki, vagy egyszerűen csak ráunt? Ki csatlakozik koldushoz, hajléktalanhoz, beteg, lerobbant, alig élő emberhez? Ugye, hogy a kutya, és csak a kutya? Ki az, aki nem nézi, hogy valaki ronda, koszos, beteg, büdös, rokkant vagy gyengeelméjű, ha szereti, hát ilyennek is szereti? Kitől tanulhat érdek nélküli szeretetet, önfeláldozást, hűséget, jóságot az ember? Csak a kutyától. Embertől olyan ritkán, hogy ezek a ritka s kivételes emberek a Jóság titkos ügynökei az ismeretlen szentek. Az ismert szentek létformája a szobor és a templomokban találhatók, de ezektől hiába várunk szeretetet. Ezeknek nem csak a fejük, a szívük is kőből van.

Nos, ezért érdemes az ember és a kutya találkozásáról hírt adni. Szerencsés esetben barátságáról, néha testvéri összetartozásáról. Arról, hogy mit kapott és kap még azóta is minden percben a kutyától az ember.

5023

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 1
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds