2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200047
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Szakma és politika
Posted on November 19, Friday, 09:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Pallas Páholy egészségügyi klubja hosszú idő után ismét vendéget fogadott 2010. november 18-án este 18 órakor. Dr. Velkey György, az egészségügyi államtitkárság kabinetjének tagja – egyébként a Bethesda Kórház főigazgatója – jött el beszélgetni a szakmai kollégiumok jövőjéről és az egészségpolitika időszerű kérdéseiről, a kormányváltást követő új idők egészségpolitikusaként. A klubestre sokan összegyűltünk. Sok volt az új arc. Talán a kíváncsiság, a téma vagy a körültekintőbb szervezés miatt. De az is lehet, hogy a klub több hónapos szünetelése növelte meg a részvételi kedvet.


A házigazda szerepét vállaló Szepesi András - a vendég és a jelenlevők köszöntése után - a legfontosabbat említette meg: nehezen jutnak el az információk és a megtörtént vagy várható változások a szakmai fórumokhoz. (Az elme felfrissítését szolgálandó jegyzem meg, hogy államtitkári vezénylettel az egészségügy is a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához tartozik, amely a korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium összevonásával jött létre, sőt ide sorolódott az Önkormányzati Minisztérium sportpolitikáért felelős részlege is.) Az új mamutminisztérium munkájáról és elképzeléseiről azonban inkább szivárognak, mint csöpögnek az értesülések. Egyebek közt az egészségügyi szakmában oly fontos szakmai kollégiumok szerepéről. Dr. Velkey György vállalt vitacsiholójában lényegi alaptételre hívta fel a jelenlevők figyelmét, mondván, hogy a szakma egységesebb és fontosabb, mint a (párt)politikai kötődés. Éppen a magyar egészségügy – tágabban a magyar társadalom egészsége – érdekében. A szakmai kollégiumoknak változatlanul jelentős a szerepük. Rendszerükhöz hozzányúlni veszedelmes. És bár átalakításra szorulnak, már a közeli jövőben a szakmai építkezésnek kell eljönnie. Még akkor is, ha a szakmai érvrendszer esetleges, és ha elképzeléseit a politika még nem hagyta jóvá, ám a szakmai érveléseknek meg kell jelenniük a kormány egészségpolitikájában. Ezek alapján úgy vélte a vendég, hogy míg 2011 a struktúraépítés, 2012 már a forráselosztás éve lesz. Ezután kissé bonyolultnak tűnő, de dr. Velkey György szerint rugalmas és gyorsan reagáló testület struktúráját vázolva fel. Ám ismét megemlítette, hogy minderre még nem bólintott rá a politika.

Vagyis mind markánsabb törésvonal kezdett kirajzolódni a szakma és a politika közt. (Talán pontosabb úgy fogalmaznom, hogy a szakmai és a politikai érdekek között.) A vendég is említette, hogy a centralizáció vagy decentralizáció alternatíváját – például az OEP és/vagy a Tisztiorvosi Hivatalok esetében – másként ítéli meg a szakma, és másként az egészségügyi szakmán túli érdekei szerint a politika. Hisz’ – miként mondta – „a közigazgatás átszervezése púp a hátunkon”. Tulajdonképpen ezután változott át az előadás (vagy tájékoztatás) élénk eszmecserévé. Szepesi András szakmai múltjának gazdagságára, mások a jelen tapasztalataira is hivatkozva mondták el kétségeiket, légyen szó az informálásról és a más vélemények figyelembevételéről, a hagyományokra építésről, az egészségügyben inkább káros, mint hasznos, ám permanens elitcserékről, a tudásbázisról és/vagy a törvények kölcsönös betartásáról. Így, bár valóban kellemes és tanulságos este volt, rokonszenves vendéggel és a magyar egészségügyért aggódó vendéglátókkal, igazán nyugodt szívvel senki sem távozhatott. (Az nem hangzott el, csak a tudósító gondolta tovább úgy a hallottakat, hogy közegészségügyünk jelene olyan bábállapot, amelyből életképes, jó, vagy életképtelen konstrukció is kifejlődhet. Olyan időkben, amikor a magyar társadalom egyharmada a szegénységküszöb alá szorul, egyre vészesebb egészségi állapotban, kivetve az egészségügy és az oktatás legalapvetőbb rendszereiből. E kórós és káros jelen megváltoztatásához rengeteg pénz kellene. De a pénz az, amiből a legszükségesebbnél is kevesebb jut a népegészségügy feljavítására, a beteg milliók ellátására. Legalábbis ez olvasható ki a magyar kormány 2011. évi költségvetésének tervezetéből.)

3907

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds