2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190461
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Közkívánatra: Pető Iván
Posted on January 23, Tuesday, 11:05:39
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
"Azzal számoltam, hogy egy plurális rendszerben éles politikai viták, konfliktusok lehetnek, de a mai megosztottságot nem láttam előre, nem gondoltam volna, hogy a Fidesszel így megromlik a viszonyunk, és természetesen azt sem sejtettem, hogy az SZDSZ csak az MSZP-vel tud majd koalícióra lépni, ha a maga elképzeléseit kívánja megvalósítani” Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője, országgyűlési képviselő.


Pető Iván: Családi hátterem nem arra a pályára predesztinált, amelyikre kerültem, sem a mait, sem a 15 év előttit nézve, hiszen szüleim nem értelmiségiek, már felnőtt korban fejezték be a középiskolát, nagyjából akkor, mikor én voltam középiskolás. Igaz korán elkerültem a szülői házból, mert vidéken jártam iskolába. Közvetlen befolyásuk tehát nem volt a pályaválasztásomra.

Klubháló: Tanári pályára készült vagy eleve kutató akart lenni, hogy az ELTE magyar-történelem szakára jelentkezett?

PI: Mikor én a bölcsészkarra felvételiztem, ezeken a szakokon csak tanárképzés folyt. Elsősorban a történelem, és annak is a legújabb kori része érdekelt, de eszem ágában sem volt olyasmire gondolni, hogy kutató leszek; szerettem volna minél többet tudni a világról. Egyébként éppen a tudásvágytól vezérelve, népművelés szakra jelentkeztem, mert ott még filmesztétikát is tanítottak, de előfelvettként átirányítottak.

K: Amikor ön járt egyetemre, Magyarországon meglehetősen szűrt volt a hivatalos történelemszemlélet. Akadtak-e olyan professzorai, akik ettől eltérő módon oktattak?

PI: A ’60-as évek második felében jártam egyetemre, a ’68-as gazdasági reform előszelének hatására kicsit szabadabb légkör uralkodott a felsőoktatásban, mint korábban. Kiemelkedő tanárom volt Hahn István, aki ókori történelmet tanított, Szabad György XIX. századi magyar történelem előadásai emlékezetesek, de magyar szakon, elsősorban világirodalmi kurzusokon is volt néhány olyan professzorom, aki megfelelt egy egyetemi oktatóval szemben támasztható elvárásnak. Olyan mesterem azonban, akihez kötődtem volna nem volt.’45 utáni történelmet gyakorlatilag nem tanultunk, bár később mégis ez lett a szakterületem. Az egyetem rám nem az oktatáson keresztül hatott, inkább olyan emberekkel, körökkel kerültem kapcsolatba, akik az addig ismerthez képest másfajta világot jelenítettek meg számomra.

K: A ’80-as évek elejétől részt vett a szamizdat Beszélő munkájában.

PI: A Beszélőnek volt egy állandó stábja, én csupán írogattam a lapba, néha segítettem a terjesztésben. Az nem fedi a valóságot, ha valaki úgy állítja be, hogy ez az orgánum célirányosan a rendszer megdöntéséért harcolt, ezzel az induláskor nem lehetett reálisan számolni. Az akkori ellenzékiek többsége számára inkább lelkiismereti kérdés volt az a tevékenység, tehát, hogy az embernek ne kelljen kettős életet élnie abban az értelemben, hogy egyrészt van a hivatalos álláspont, amellyel minimum a hallgatás szintjén lojalitást kell vállalni, és van az egyén saját véleménye, amit csak zárt körben képvisel. Az ellenzékiség nekem azt jelentette, hogy nyíltan vállaltam azt, hogy a fennálló viszonyokat nem tartom elfogadhatónak.

K: Az említett szellemi közegből sokakat ért atrocitás az ellenzékisége miatt, elég, ha csupán Demszky Gáborra, Rajk Lászlóra vagy Krassó Györgyre utalok, ön viszont 1990-ig kutató levéltárosként dolgozhatott.

PI: Nálunk a ’60-as évektől – ellentétben a legtöbb környező szocialista országgal – nem voltak komoly megtorlások a nem konformista magatartás miatt. Amik előfordultak, azok inkább nem értelmiségi emberek ellen irányultak, akiknek nem volt meg az a védettségük, amit az ismertség jelentett, amire egy súlyos atrocitás esetén a nemzetközi közvélemény is felfigyelt volna. Kivételnek számít Haraszti Miklós és Dalos György vagy Konrád György és Szelényi Iván esete, de nem ez volt a jellemző. Lengyelországban sokkal rosszabb volt a helyzet, többéves börtönbüntetésre ítéltek ellenzéki értelmiségieket, Romániában, a Szovjetunióban vagy az NDK-ban még ennél is súlyosabb megtorlásokat alkalmaztak.

Annak ellenére, hogy állásban voltam a levéltárnál, nem rejtettem véka alá a véleményemet, nem is rejthettem volna, hiszen például aláírtam a szolidaritási nyilatkozatot a csehszlovákiai bebörtönzöttekkel, kapcsolatban álltam a Beszélő aktív munkatársaival, szakkollégiumokban tabu témákról tartottam előadásokat. Néha észleltem, hogy követtek az utcán, egyszer-kétszer apró jelzéseket kaptam a hatóságtól, hogy nem örülnek az elhajlásaimnak (a ’80-as évek elején feltartóztattak a lengyel határon, elvették az útlevelemet, amit később egy úgynevezett elbeszélgetés alkalmával visszaadtak), de komoly retorzióban nem volt részem. Azt pedig, hogy a hivatali előmenetelből kizártam magam, nem éltem meg hátránynak. Hozzáteszem: nem akartam mindenáron provokálni a rendszert. Két kisgyermekemre is gondoltam, így szerettem volna persze állásban maradni, igaz, pontosan kiszámítani, hogy minek mi a következménye, nem lehetett.

K: Gyanítom, hogy ön, mint a rendszerváltás egyik meghatározó alakja, nem egészen ilyen jövőt képzelt el Magyarországnak 2005-re.

PI: Akkoriban nem igazán gondolkodtam azon, hogy mi lesz 15 év múlva, persze volt elképzelésem arról, mi mindennek kell történnie Magyarországon, amiben persze sok minden nem volt benne, ami történt. Mint az SZDSZ első programjának, a kék könyvnek az egyik alkotója tudom, szerepelt a szövegben, hogy rengeteg megpróbáltatáson kell átesnie a nemzetnek a demokratizálódás és a piacgazdaság felé vezető úton, de átélni az ilyesmit más, mint leírni, s persze a megrázkódtatás léptékét és időtartamát sem láttuk előre.

Azzal számoltam, hogy egy plurális rendszerben éles politikai viták, konfliktusok lehetnek, de a mai megosztottságot nem láttam előre, azt nem gondoltam volna, hogy a Fidesszel így megromlik a viszonyunk, és természetesen azt sem sejtettem, hogy az SZDSZ csak az MSZP-vel tud majd koalícióra lépni, ha a maga elképzeléseit kívánja megvalósítani.

K: Feltételezem, arra sem igen számított, hogy az ötödik ciklusra talán kétpártira olvad a többpárti demokrácia?

PI: Valóban nem, bár szinte biztosra veszem, hogy az SZDSZ ott lesz a következő parlamentben is. A magyar választási rendszer annak idején arra épült, hogy voksoláskor meghatározó lesz a jelöltek személye, a pártok programja, tényleges elképzelése. Ezeknek az elemeknek ma gyakorlatilag minimális a jelentősége, alapvetően a pártszimpátia határozza meg, hogy ki győz. Egyéni képviselőnek a mai pártrendszerben személytől függetlenül nincs esélye. Ez a folyamat már ’94-ben elkezdődött. Sértettség nélkül említem, hogy azon a választáson Zuglóban az MSZP-s Pécsi Ildikó úgy elkalapált, mint annak a rendje; utóbb ő maga jelezte nekem, hogy elképedt az eredményen. Tudomásul kell venni, hogy a politikusi tevékenység a nép ítéletének a függvénye, s a nép érzelmi, hangulati alapon dönt inkább, mint racionális szempontok mérlegelésével.

K: Mennyire eleve elrendelt mára, hogy az önök koalíciós partnere kizárólag az MSZP lehet?

PI: Jelenleg nem tudok más konstrukciót elképzelni. Amit a Fidesz képvisel, az sem formai, sem tartalmi szempontból nincs beszélő viszonyban az SZDSZ programjával. Persze bizonyos kérdésekben komoly véleménykülönbségeink vannak a szocialistákkal is.


Ez az írás 2005. május 18-án már megjelent honlapunkon.
A Meghívók-hoz katt ide!
Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!

7876

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds