2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210336
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Van neked fogalmad? 10
Posted on November 25, Thursday, 16:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


A címbeli kérdés nem túl magyaros-szabatos, de Polgár kedvencei közé tartozik. Úgy véli, valaha akadtak később fogalommá lett, züllött-nemesült ügyek, témák, helyzetek, emberek, tárgyak, mindenfélék, amelyeket-akiket mára még a régiek közül is sokan elfeledtek, a fiatalok meg csak néznek tőlük, mint hülyegyerek a Taigetoszon.

Csillagok, csillagok. Polgár Gyula és kortársai észre sem vették maguk körül a kor díszleteit. No, persze látták a rengeteg vörös drapériát, a megszámlálhatatlan Vezérképet, Marxot, Engelst, Lenint, Sztálint és utóbbi legjelesebb tanítványának, Rákosinak a portréját, a mindent elborító jelszórengeteget az irdatlan molinókon, táblákon, és azt a sok-sok ötágú vörös csillagot, amelyből mindenhova jutott – még lakásokban is akadt egy-egy ezekből, vagy a vezérek képeiből, mi több: kisebb-nagyobb szobraikból. Ez Polgáréknak természetes volt. Magától értetődő, mindennapos, mindenperces közeg, akár a levegő. Például azt csak mostanában, egy fotón vette észre Polgár, hogy a Lánchíd budai hídfőjénél nemcsak az a híres-hírhedt központi virágágyás formázott pentagrammát, veres szegfűből vagy az idénynek megfelelő más, tüzes növényből, de az Alagút bejárata fölött a Rákosi címer tetején is ott volt, és ezt megfejelte hatalmas, neoncsövekből összeállított társa a kőív tetején. Ilyesmiből is akadt számtalan és ezek, ellentétben például a valamely áruházat vagy presszót hirdető neon felirattal, sosem sercegtek, sosem ment tönkre valamely részük, sosem világítottak hiányosan, vagyis torzan – legalábbis Polgárék ilyet nem láttak. Nyilván azonnal kijavították a hibákat az illetékesek, ne már, hogy az eszme torzuljon eme tárgyiasult formájában. Mindezek létezése tulajdonképpen csak akkor tűnt fel nekik, amikor sorra eltűntek: a Kopasz különböző portréi úgy ötvenháromtól, a békeharcra buzdító szövegek ötvenhat után, a drapériák is megfogyatkoztak ekkorra; a csillagok túlnyomó többsége maradt, sőt korszerűsödött: lásd a Parlament tornyán virítót. Körülbelül ekkortájt nyílt meg a kisvilág, azaz néhányan eljutottak külföldre, a kiskülföldre, vagyis a béketábor némely országába, és visszatérve szinte lelkesen osztották meg tapasztalataikat: − Te, öregem, ott (az ott alatt a SZU, vagy Csehszlovákia, Románia, az NDK értendő) még minden ugyanúgy van, mint nálunk volt pár éve! – és az „ugyanúgy” alatt a staffázst, a díszletet értették. Mindazonáltal még ekkor is megtörtént Polgárral, hogy az iskolában elkobozták azt az aprócska, az angliai Tantitól kapott kis repülőgépmodellt, amelynek törzsén akadt két vörös csillag is, merthogy az volt az USA harci gépeinek jele, és az elkobzó tanár szerint EZ a vörös csillag nem AZ a vörös csillag, mert AZ a vörös csillag, a miénk, egy igaz eszme szimbóluma, míg ez az elnyomó imperialisták háborús fenyegetőzéseinek adekvát megtestesülése. Ez ugyebár némileg emlékeztet a jelenkori történésekre, amikor is némely zseniális országgyűlési képviselő külföldi ásványvizet meg sört akart betiltatni, mondván: azokon tiltott önkényuralmi jelkép látható.

Hajógyártás. Polgár sokszor került verekedés közeli helyzetbe, sőt, időnként el is gyepálták társai, merthogy a srác képtelen volt befogni a pofáját és folyvást „okosakat” mondott. Arról már volt szó, hogy nem akarták elhinni neki: Csillebércen atomreaktor működik; akkor a pofonoktól osztályfőnöke mentette meg, megerősítve a srác információját. Később viszont kapott néhány seggberúgást, midőn azt próbálta elhitetni a többiekkel, hogy Magyarországon, sőt, Budapesten, mégsőtebb a közelükben, Angyalföldön és Óbudán tengeri hajókat gyártanak. – Tengerieket? Magyarországon? Budapesten? A Duna mellett? Az apád valagát! – ám a rúgások az ő valagát érték. Hivatkozott ugyan egy korabeli filmre, a Rangon alul címűre, amelyben Bitskey Tibor egy „mellóst” játszott (mellós = Sulyok Mária akcentusa a moziból), aki a hajógyárban dolgozott, sőt ifjú nejét nászútra is egy ilyen, maga építette tengerjárón töltötte. – A filmek hazudnak, különben is ki a f… om néz még ilyen baromságokat?! Polgár megmakacsolta magát, rádumált öt-hat kölyköt, jöjjenek vele; két átszállással kimentek az Óbudai Hajógyárhoz, ott bekönyörögték magukat az üzem területére, azt hazudva, hogy ők egy úttörőőrs tanulmányi kiránduláson, hát nem tudják? Levelet is írt a csapattanács elnöke, nem kapták meg? A duma bejött, ők meg bementek és mit tesz isten, még mázlijuk is volt: éppen akkor dübörgött le a sólyáról egy félig kész hatalmas hajótest – Polgár diadalmaskodott, persze nagyképűen, amelyért máskor újabb meggyepálás dukált volna, de a mostanit a többiek letudták a korábbi rugdosásokkal. Pár esztendeje, mostanában viszont teljesen jogos lenne az ilyesfajta, hitetlenkedés kiváltotta fegyelmezés egy mai kölöknek. A hajdan leginkább a szocialista országoknak gyártott tolóhajók, személyhajók, vontatók, nincsenek sehol, merthogy ama országok sincsenek, tehát hajópiac sincs, ezért hát gyár sem: a legutolsót, az óbudait kétezerben törölték a cégjegyzékből. A több mint százötven éves hajógyár helyén irodák, vendéglők – de azért biztonsági őr most is van, egy úttörő-, de még cserkész őrs is nehezen jutna be, hacsak nem piálni indulnának.

5662

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds