2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204659
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Kémközpont a Kreszben
Posted on December 02, Thursday, 13:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Polgár Gyula arra gondol, hogy nem tudja, mire gondoljon. Ilyesmi ritkán történik vele: nincs tisztában az érzéseivel.

Azt tudja, fölfogja mit lát. Egyértelmű, világos. Sz.A. fölhívta a figyelmét egy weboldalra, ő megnyitotta, és íme: egy térkép, részletes magyarázatokkal. „Titkos lakások Budapesten” – hogyaszongya: „Egy nemrég előkerült levéltári dokumentum alapján fény derült a titkos ügynöki találkozóknak helyt adó fővárosi lakások és ingatlanok elhelyezkedésére. Mindez az egykori állambiztonság tevékenységének újabb dimenziójáról rántja le a leplet, egyszersmind érdekes adalékokkal szolgál Budapest >titkos történetéhez<”. És a térképen, meg a szövegben: Kresz Géza utca 38. K(onspirált)-lakás BM III/II. (Kémelhárító) Csoportfőnökség. Hozzá a magyarázat: „Konspirált lakás: az állambiztonsági szervek fedés alatt működtetett bérleménye volt, amelyet hálózati személyek, SZT (szigorúan titkos) állományú tisztek fogadására, operatív akciók lefolytatására, ellenséges objektumok, személyek időszakos megfigyelésére használtak. Az általános szabályozás szerint a megbízhatóbb, illetve fontosabb ügyekben dolgozó hálózati személyekkel találkoztak ilyen helyszíneken.”

Ez az ő szülőháza. Akkor is az, ha nem itt, hanem a Szabolcs utcai kórházban született. Tizenhét évig élt a Kreszben, ez rekord megszámlálhatatlan kéglijei sorában, egyikben sem lakott ennyit. No meg hát itt nőtt fel, itt élte át mindazt, ami egy ilyen felnövéssel jár. És most kiderül, hogy egy kémközpont közvetlen közelében lett csecsemőből kamasz.

Ez, ha akkor tud róla, kellemes borzongással töltötte volna el, de szépirodalmon, tehát kémsztorikon is nevelődött agya most is fantáziatúrára indul: mik történhettek ott? Bondok, Sorgék, Radók találkozói? Esetleg véres események? „− Te rohadt áruló! – kiáltott a kémelhárító, de Bond gyorsabb volt: a hangtompítós Beretta pukkanását elnyelte a rádió zenéje.”

Ma viszont azt tudja: minden, ami az akkori korszak titkos ügyeiről szól, csakis gyanús, obskúrus lehet. Ehhez ő, az apolitikus fasz nemigen ért, sőt, zavaros számára az egész. Ha már muszáj véleményt alkotnia, leginkább úgy gondolja: a III/III-as listákat 1990-ben, azonnal a rendszerváltozáskor nyilvánosságra kellett volna hozni. Most már? El tudja képzelni: azokat az aktákat azóta megmanipulálták, ártatlanokat kevertek így gyanúba.

Itt persze némileg más a szitu, a házban a III/II-eseké, a kémelhárításé volt a kégli. Polgár Gyula erről viszont azt tartja: a kémkedés és a kémelhárítás a világ második legősibb mestersége, volt, van és lesz, a Föld minden országában, öröktől fogva és mindörökké.

Mindez akár a beletörődés érzésével is eltölthetné, de azért nem ilyen egyszerű az ügy.

Merthogy valami olyasmit is érzékel, hogy őt most így, utólag, valamiként mintha bekoszolták volna.

Hiszen melyik lakásban, melyik bérlő volt a spionüldöző? Ki volt az?

Gyötri agyát, de alig is emlékszik valakire: − Úgy éljek, még B. néni, az idős zongoratanárnő a legvalószínűbb, hiszen nála egész nap váltották a tanítványok, föltünés nélkül közlekedhetett kém és ellenkém! Kizárja az R. családot, meg G-éket is: házmesterek, egyszobás, udvari odúban, a földszinten – nem sanszos. Ha hisz a leírásnak, a lakásokat puszta megfigyelésre is használták, akkor pedig ő, az amatőr, valamelyik sarokkéglit választotta volna, ahonnan a Kresz meg a Csanády számos házára lehetett látni – fogalma sincs már, kik laktak ott. K. Tomiék még 57-ben leléptek; kiesnek Sz.-ék, akiket jól ismert, meg a P. família, a vívóbajnok srácukkal. T., az olimpikon birkózó, aki alig tudta behajtogatni magát a Topolinójába; a rokonszenves, halk szavú K., akkortájt kis újságíró, utóbb a Kádár-titkárság, a Népszabadság főnöke. Abban a házban volt földszint plusz 5 emelet, szintenként öt kéró – nem, képtelenség tovább szűrnie.

Még a saját szüleit is meggyanúsítja. Apunak gyerekkori cimborája volt B.A., a Rajk-féle kémelhárítás egyik, ha nem a legfőbb főnöke saját és társai letartóztatásáig, majd 56 után ismét, saját és néhány társa öngyilkosságáig. Sokkal többet nem tud róla Polgár Gyula, bár összejártak Bandi bácsiékkal – lehet, hogy az a kedves, nagydarab, tömött bajszú férfi ilyenkor a kellemeset összekötötte a hasznossal, és meglátogatta AMA kéglit is?

Reménytelen vállalkozásba kezd. Anyunak volt egy kis szürke füzete, régi, szinte rongyos, még 1941-ből. Akkor költöztek be a lakók a friss épületbe és Anyut bízták meg, vezessen valami ideiglenes nyilvántartásfélét, kell az a háborús viszonyok között, például kinek mennyi kenyérjegy jusson. Ezt Anyu szorgalmasan karban tartotta, a fene tudja miért, azután úgy 56 táján abbahagyta. Polgár most ezt az irkát kajtatja a lakásban, persze tudja, hiábavaló az egész: kismillió költözés után majd pont ez maradt volna meg? Nem is leli, emiatt meg bosszús lesz.

A házat mára szépen fölújították, megpucolták, szinte fehéren vakít és most látni igazán: a Bauhaus egyik kiemelkedő alkotása. A lakók 1964 óta kicserélődtek, a a kaputelefonon nincs ösmerős név, annál több az ügyvédi és más iroda. A sarokra, pont az ő egykori otthonuk alá emléktábla került az utca névadójáról: K. G. alapította a pesti mentőszolgálatot. A hajdan leredőnyözött, lezárt üzlethelyiségek most valódi üzletek, még egy kis borozó is nyílt – Polgár szívesen ellakna itt, pláne legfelül, ahol kisebb a zaj, a légszennyezés és egyáltalán: ott volt-van egy apró kis tetőtéri kégli.

Hoppá!

Kémcélra tán az a legalkalmasabb: a lift nem fut odáig, az egész környék is belátható!

Polgár úgy dönt, elvicceli az egészet. Hamis védekezés ez, hiszen tudja: az a ház mostantól más számára, mint eddig volt. Az a ház ezután azt mondhatná, Tóth Marival:

− Semmi más nem történt, minthogy én most már kompromittálva vagyok.


6199

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds