2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191867
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Van neked fogalmad? 11.
Posted on December 02, Thursday, 17:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


A címbeli kérdés nem túl magyaros-szabatos, de Polgár kedvencei közé tartozik. Úgy véli, valaha akadtak később fogalommá lett, züllött-nemesült ügyek, témák, helyzetek, emberek, tárgyak, mindenfélék, amelyeket-akiket mára még a régiek közül is sokan elfeledtek, a fiatalok meg csak néznek tőlük, mint hülyegyerek a Taigetoszon.

Éjjel-nappali. Ama Éjjel-nappalinak nevezett közért a Rákóczi út meg a Körút sarkán. Azaz éppen, hogy nem Közért, a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt abstart más volt, mint a Csemege (részletek pl.: http://www.andai.hu/tartalom/polgari-toertenetek/990-pestbudai-etetk.html ). Egy Közért bolt kb. úgy aránylott valamely Csemege üzlethez, mint gúlasátor a lakókocsihoz: egyik sem tökéletes hajlék, otthon, lakás – de mecsoda különbség! Némely Csemegében külön pulton francia saláta! Majonézes borsó! Tormás tekercs! Aszpikos, tormás nyelv! Polgár imádta mind, ő, a környék leggyalázatosabban evő, azaz szinte egyáltalán nem evő krapekja. De hát nem is ezért járt sem ő, sem haverjai vagy ismeretlen társai Csemegékbe: ott kérem olyan piák is voltak, hogy az hihetetlen! Martini – apuskám, Martini! A Gassmanék piáltak ilyet az Előzésben, aranyapám!

Polgárnak és említett baráti körének leginkább e piákért volt kedvelt a Csemege, és az, hogy valamikor a hatvanas években az éjjel-nappali Éjjel- nappali lett, vagyis állandóan nyitva tartott, ergo folyamatosan lehetett pótolni a piát – hát az valami non plus ultra volt, Kánaán, mirákulum. Polgár, meg Jóska, Laci, Peti, Tibi, Bandi e környéken éltek, mármint nemcsak, hogy többségük errefelé lakott, de hát a bulik is szinte mind e tájon szerveződtek, a bulik szokott szabályaival: egy idő után mindig elfogyott az ital. Pótlását a helyi, hosszan nyitva tartó bárok adták „utcán át”, de valami iszonyatos pénzért. És akkor egyszercsak itt van ez a neonfényes templom, ahol hajnali háromkor is volt cseresznye, zöldszilváni, meg persze cigaretta – napi áron! Semmi éjszakai pótlék, hogy a francba tudták volna elkönyvelni?

Plusz bevétel, mint néhány más Csemege üzlet alkalmazottjainak is, a házhoz szállításból származott. Akinek telefonja, is pénze is volt, kényelmesen élt: leadta a rendelést és az árut leszállították a megbeszélt időben – elvileg külön díj nélkül, a gyakorlatban a futár természetesen jattot kapott, aminek egy részét kötelessége volt szétosztani bolti kartársai között. És itt bukkant föl a jattnak egy speciális fajtája is: a Csemege kosár. Bebandukolt a pasas a boltba, választott csokoládét, kávét, kakaót, nemesebb italokat, ritka csemegének számító kaviárt, téli szalámit, és elküldette – na nem, nem rokonnak, családtagnak; nem születés- avagy névnapra. Nem. E kosarak többnyire orvosoknál, ügyvédeknél, tanácsi és egyéb tisztviselőknél landoltak: előbbieknél post festam, utóbbiaknál és a többi hivatalnoknál előlegül, már ha tetszik érteni, hogy mire gondolunk.

Aztán egy idő után az Éjjel-nappaliból eltűnt az éjjeli. Nem a név, az még ma is fungál, csak éppen a tartalom: este kilenckor bezárt a bazár. Ok: az illetékes szakszervezetek megfelelő protektort találtak a legmagasabb szinten, hogy az a nagy ember ott fönt kijelenthesse: egy így szerencsétlen dolgozók kizsákmányolása, hogy-hogy éjjel dolgozzanak! Meg még vasárnap is?! Szó sem lehet róla, elvtársak!

Ismerős a duma?

ÁFOR kút. Minden benzinkút Áfor kút volt. Sőt, elébb, 1948-tól Áfort töltőállomás – akkor alakult meg az Ásványolajforgalmi Rt, magába államosítva például a Fanto Egyesült Magyar Ásványolajgyárak Rt-t, vagy a Photogen Rt-t, az Erdélyi Magyar-Olasz Ásványolajipar Rt-t, a Magyar-Belga, a Magyar-Olasz Benzincéget – ki emlékszik rájuk? Az Áfort-ról lekopott a t, lett Ásványolaj-forgalmi Vállalat vagyis az Áfor; töltőoszlopainak alsó fele tűzpirosan, felső részük vajsárgán hirdette a márkát.

Ahogy a hatvanas évek közepétől mind számosabb lett a gépkocsi, magyarán a maszek autó, úgy „nőttek az elvárások a benzinkutak irányába”. Vagyis több kút kellett volna, sokkal több, hát építgettek is, akár a Puszta közepén. Állt ott egy üvegkalitka, némi előtetővel, meg egy szem árva kút, nyolcvanhatos oktánszámú benzint kínálva. A placcon még helyet kapott pár hordó: az akkori autósok maguk cseréltek olajat, és a fáradtat, mármint, hogy a fáradt olajat valamely hordóba töltötték, a kutastól kapott (kapott? Ideiglenesen bérbe vett) jókora pléh tölcsérrel. Arrébb a már megtelt, elszállításra váró hordók, meg fedél nélküliek a mocskos rongyoknak, szemétnek. Amúgy a sivár betont igyekeztek díszíteni: Áfor színek a járdaszéleken és viszonylagos tisztaság.

Nagy biznisz volt.

Érdemdús kiválóságok, színészek, de főleg kiöregedett sportolók választhattak, már ha kiérdemelték: gebinpresszó, gebinbutik, vagy gebinkút. Bozsiknak az előző, Iharosnak az utóbbi jutott – messze ő járt jobban, és még ráadásul sajnálták is: íme, a magyar csodafutó, talpig mocskosan kerekeket fúj. A kút a jattal meg aprócska-nagyobbacska trükkökkel a sokszorosát hozta, mint a Bozsik trikotázs, vagy Kovács Pál kardvívó olimpikon Kvint presszója a Fővárosi Tanács közelében.

Hatvannyolcban megjelent az Agip, hetvenkettőben a BP – aztán az Áforból MOL lett, a kutakból meg éjjel-nappali üzlet, egy komplett Csemege bolt, lásd fentebb – de a vécébe nem lehet csak úgy bemenni, a kulcsot el kell kérni, és talán, ha vásároltál, meg is kapod, nehogy már a csilivili benzinpalota közepén szard össze magad.

FOTO: FORTEPAN

www.fortepan.hu

6391

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds