2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210306
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika a konyhamérgezésekről
Posted on December 05, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk ezúttal a konyhában föllelhető veszélyes szerekről fejti ki a véleményét. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Óvatosan a héjakkal

A hagyományos karácsonyi sütemények, krémek, italok esetében jellemző hozzávaló valamilyen citrusféle héja. Csakhogy a kereskedelmi forgalomban kapható citrusok jó részével van egy kis gond: héjukat olyan penészedés gátló szerekkel kezelték, amelyek beivódnak annak mélyebb rétegébe, így lemosással nem távolíthatóak el, ugyanakkor egészségkárosító hatásúak. Együk, vagy ne?

Az igazság az, hogy teljesen még nem is tisztázott, mi mindent okoznak a szervezetben ezek az anyagok: a bifenil, az orto-fenil-fenol, a nátrium-orto-fenil-fenolát és tiabendazol. A tiabendazolnál kimutatták a vesekárosító hatást, és arra is rájöttek, hogy a sokszor kombinálva alkalmazott szerek káros hatása összeadódik, itt pedig már különféle rákokat emlegetnek. Egyre többször fordul elő, hogy a kezelt héjú citrusfélékre rá is írják: nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Ha pedig már ráírják, akkor azt komolyan kell venni. Mit lehet tenni, ha mégis citrom-, narancs- vagy limehéj kell a sütibe?

Kezeletlen héjút vagy biót kell venni. Ilyen árut leginkább csak szupermarketekben kaphatunk, vagy egy-egy fehér hollónak számító hivatásos zöldségesnél, aki képes bármit beszerezni a vevőinek. Ám ha nála sincs, és nekünk feltétlenül szükségünk van rá, még mindig ott van a különböző fűszercégek által forgalmazott tasakos citromhéj, ami ugyan nem olyan aromás, mint a friss, de biztosak lehetünk abban, hogy kezeletlen, mivel ezeket a gyártókat szigorúan ellenőrzik.

Fontos tudni, hogy a kezelt citrusok héját ilyen-olyan (melegvizes, almaecetes, stb.) lemosásokkal sem tudjuk megszabadítani a méreganyagoktól. A lelkiismeretünket megnyugtathatjuk ugyan, hogy megtettük, amit tehettük, de csak a szer bizonyos százalékát tudjuk eltávolítani, mert ami a héj mélyebb rétegébe, esetleg már a gyümölcshúsba ivódott bele, az ott is marad. Lehet erre legyinteni, és azt mondani, hogy úgyis annyi mérget eszünk, meg aztán valamiben meg kell halni, meg hogy én már az életemben úgyis megettem egy csomót, meg még ki tudja mit. De ha másokért is felelősséggel tartozunk, már csak őmiattuk is kötelesek vagyunk kiszűrni azokat a mérgeket, amiket lehet.

Aztán, ha kiszűrtük, elkészíthetjük például ezt az aszalt gyümölcsös szaloncukrot saját kezűleg: vágjunk apróra 25 deka aszalt gyümölcsöt, keverjünk bele 5-10 deka marcipánt, egy teáskanál reszelt narancshéjat, formázzunk a masszából szaloncukor-formákat, majd vonjuk be olvasztott fehércsokival. Miután megdermedt a csoki, már csak csomagolnunk kell a szaloncukrokat a hagyományos módon. Biztos siker. Ráadásul nemcsak penészedésgátló-mentes, hanem különböző adalékanyagokat sem tartalmaz.
2984

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds