2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200059
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Megjött a Mikulás
Posted on December 07, Tuesday, 14:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
2010. december 6-ának reggelére kiderült, hogy Magyarországon is járt a Mikulás. A legtöbb gyermek kipucovált cipője-csizmája színültig telt csokival, cukorral, játékokkal. Virgácsot kevesebben kaptak. Hazánk azonban megkapta a magáét. A Moody’s Mikulása ugyanis irdatlan nagy virgáccsal büntette az általa rosszalkodásnak minősített kormányzati-gazdasági folyamatokat.


Történt mindez a második Orbán-kormány regnálásának hatodik hónapjában. Olyan időkben, amikor a kétharmados parlamenti többséget vezénylő miniszterelnök úgy véli, hogy nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi passzátszél fújására is képes. Tehát az alkotmányformálás, a média gyeplőn tartása és a közjogi méltóságok évtizednyi bebetonozása mellett a nemzetközi pénzügyi-gazdasági folyamatokat is elképzelése szerinti alakíthatja. Ám a Magyarország iránt egyébként sem túl gáláns hitelminősítő intézet, a Moody’s, úgy tűnik, nem hajlandó ezt tudomásul venni. Ismét visszaminősítette a magyar államkötvények besorolását. Ráadásul két fokozattal, és a mostani „Baa3” már csak hajszálnyira van az ócska kacatok kategóriájától. Indokként az államháztartás kockázatosságát, a kormány pénzügyi erejének permanens és jelentős erózióját, valamint a forint sérülékenységét hozta fel. Azt is említve, hogy a további visszaminősítés sem kizárt. Egyik vezetője még jóslásra is vállalkozott a nyugdíjbefizetések rendszerének változására utalva, mondván, hogy a rövidtávú költségvetési célok eléréséért a magánmegtakarítási rendszer gyengülésével fizet költségvetési politikánk. Nyilatkozata végül némi vállveregetéssel zárult. Hisz’ nem felejtette el megemlíteni, hogy hazánk már jelentősen integrálódott az európai gazdasági- és pénzügyi rendszerbe, sőt befektetési versenyhelyzetünk sem lebecsülendő. Ám arról mindenki hallgat, hogy nem a regnáló politikusaink roggyantak meg a kemény ütéstől. Sőt! Még figyelmeztetik is a hitelminősítőt a döntés helytelenségére. Ami virtusnak ugyan dicséretes, de pozitív hozamát tekintve már kevésbé.

A hír hallatán tüstént eszembe jutottak devizahitelre késztetett ismerőseim. Azok a még ifjú, de már gyermekkel is megáldottak, akik - mert otthont szerettek volna maguknak – szerény panellakást venni vettek fel hitelt. A bank diktátuma és mosolygósan kedves ígéretei szerint svájci frankban. Akkoriban 160 forint volt egynek az ára. Most ismét 220 forint felé közelít. Vagyis csaknem 40 százalékos az emelkedés. Ők meg nyögik a törlesztést. Dolgoznak látástól vakulásig. Betegen is elkerülve az orvost. Pedig legtöbbjük nagyon várta a választásokat, bízván benne, hogy a gondjaikkal szerintük mit sem törődő szocikormány után olyanok irányítanak majd, akik a lakosság szegényebb 80 százalékát szolgálják döntéseikkel. Miként ígérték úton-útfélen. Igaz, ma már kezdenek csalódni az elcsábultak. Pedig még nem érzi a zsebük a 16 százalékos SZJA miatti jövedelemcsökkenést, vagy az energia-, az élelmiszerek- és a banki szolgáltatások árának növekedését. Ők a Moody’s-Mikulás igazi kárvallottjai. Ők, akiknek szavuk sem lehet a dolgok alakításánál. Legfeljebb négyévente egy-egy szavazatuk. Értük aggódom a visszaminősítés miatt. Káröröm meg végképp nincs bennem, mint egy-két sajtóközleményben vagy véleményben. Hisz’ a döntés a kormánypártiak és ellenzékük közös hazáját sújtja, s az újabb terhek alatt az oly’ ritkán emlegetett „dolgozó nép” rogyadozhat. Az eddigieknél is jobban. Elvégre semmi jele annak, hogy a nemzetgazdaságért és a magyar társadalomért kormányzati felelősséget vállaló Fidesz-KDNP-koalíció, a mögötte felsorakozó kétharmados parlamenti többségtől támogatva, átváltana egy, a valósághoz jobban igazodó gazdaság- és társadalompolitikára. Nem pusztán a nemzetközi bizalmat visszaszerezni, hanem „a zemberekét”, tehát hazánk polgáraiét is, akik közül egyre többen vélik úgy, hogy a politika ismét rászedte őket.

Csalódott, reményüket vesztett polgárokkal pedig bajos kilábalni a bajokból. Lehet ugyan, hogy a felsőközéposztálynak tartott és a Fidesz által dédelgetett vékony réteg megtollasodva jut el a nyugodalmasabb időkig. De a társadalom többsége tovább szegényedve, elfeledve a rendszerváltás korának nagy álmát, a felzárkózást Európa boldogabb vidékeihez. Hiszen hazánknak még a Mikulás is csak virgácsot hozott.

4103

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds