2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191885
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Nyögetek: 130
Posted on December 08, Wednesday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
A Klubhálón számos írás foglalkozik a magyar média jelen állapotával. A sok komoly-komor elemzés közt tán megfér nemi derű: Madách szerint ha "legott" komédiának nézzük a tragédiát, akár derülhetünk is rajta. Ezért csipegetünk internetes és "valódi" lapok oldalaiból, meg könyvekből, tévékből: eszméletlen nyögeteket találni.


Kivételesen nem idézgetek, hanem folytatom-kiegészítem a legutóbbi Nyögeteket (http://www.andai.hu/tartalom/nyoegetek/2336-129.html ). Teszem ezt azért, mert jónéhány észrevételt kaptam ama opusra, és most részben válaszolok, részben ösmeretet terjesztek (ez elég nagyképű volt, ugye?).

Két nappal az írás után azt látom valamely tévé hírműsorában, hogy nyilatkozik valaki. Egy település polgárőrségnek szóvivője. Mi vaaaan?! Gyorsan rábukom a netre: ama falunak 240 lakosa van. És polgárőrsége. Annak meg szóvivője.

A ’zannyuk szömit. Ha eddig nem sikerült teljesen kiröhögtetni ez a szakmát, hát most igencsak.

Ez ugyanis szakma. Mind több, talán már valamennyi médiaoskolában tanítják. Értsünk szót: ezek fölsöfokú képzések. Egyetemiek, főiskolaiak. Diplomát adók.

Az már más kérdés, milyen színvonalú e képzés, lehet-e mindent megtanulni a szóvitelről valamely egyetemen, és hogy kell-e, s ha igen, mire-minek ennyi szóvivő. (Habár ez utóbb kérdésre van adekvát felelet: ahol lószar van, ott veréb is van, egy aprócska polgárőrségnek is, lám, kell a szóvivő, mint egy falat kenyér.

Vannak ösmerőseim, tanárok az említett oktatási intézményekben. Tőlük tudom: a leendő szóvivők nagy része fizetős hallgató, amit annyit tesz, hogy szülei kipengetik az oskolának a gyermek több évi tandíját. Az atyai-anyai gondoskodás itt nem ér véget: az immár diplomás, ergo képzett fiút-lányt azonnal fix és meglehetősen jól dotált állás várja – apuci, anyuci kisebb-nagyobb vállalkozásában. E körülmények közt a polgárőri szóvivő tulajdonképpen smafu: a tanarak tudnak olyan exhallgatóról, aki Apu fogtechnikai „frencsájz” hálózatának szóvivője, havi 500 ezer plusz bónuszok, kocsi, stb.

Némely szóvivőből vagy bárki más, arra tévelygő jogászból, közgazdászból, ne adj isten huszonéves, a magyar helyesírást sem ösmerő zsurnalisztából pedig beszédíró (is) lesz.

No, ők azok, akik az elmúlt hetek annyi fölzúdulást kiváltó dolgozatait elkövetik.

Merthogy sem ők, sem alkalmazóik nem tudják, hogy a beszédírás is – szakma.

A világ legnagyobb hatalmú embere, az Egyesült Államok elnöke. Legnagyobb a hatalma, de nemhogy a világnak, de még a hazájának sem ő a legokosabb, legműveltebb, legintelligensebb polgára. És ami ennél is érdekesebb: Ő ezt tudja. Azám!

És mert tudja, és mert elég okos, hát nálánál okosabb, saját területükön kb. a legjobb emberekkel veszi körül magát. E körbe nem föltétlenül tartozik az alelnök, de a stábfőnök, a szóvivő és a beszédíró(k főnöke) mindenképpen. Hétpróbás profik, edzett veteránok, akik nem csupán saját területükön a legkiemelkedőbbek (többnyire), de olykor a politikában is többet tudnak a főnöküknél.

Aki pedig (többnyire) akceptálja ezt.

A szóvivő időnként udvariasan, de határozottan érvelve elzavarja őt a francba, mert a góré esetleg hülyeségeket akarna mondani. A beszédíró természetesen többször egyeztet a főnökkel, de a végső változat (amely természetesen nem tartalmaz, nem tartalmazhat olyan emeletes baromságokat, lilaságokat, mint a magyar főurak szpícsei) az már az övé. Mi több: ha az elnök beleimprózik a szövegbe, annak írója azonnal lemond és nem csupán képességeinek megfelelő, a közhivatalnál messze jobban fizető meló várja tüstént, de az erkölcsi győzelem s fölény is az övé.

Nálunk viszont…

Nem részletezem: vezetőink hatalmi gőgje, arroganciája nem tolerálja a szakértelmet. Ha valaki többet tud, esetleg okosabb, értelmesebb, műveltebb náluk – no nem, ez elképzelhetetlen! −, az mindezt gondosan titkolja.

Így azután olyan szóvivőket, beszédírókat kapunk, amilyeneket megérdemlünk.

Elvégre főnökeiket mi választottuk mindannyiunk főnökeivé – hogy a fene enné meg valahányat.

4107

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds