2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200039
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Genomika, három verssel
Posted on December 08, Wednesday, 13:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Felfrissültünk az okos mondatok záporában. A „Gondolkodj!-estek” negyedik rendezvényén Falus András volt a Pallas Páholy Ma-Holnap Klubjának vendége, 2010. december 6-án este hat órától. Túl sokan nem jöttünk össze. Sajnálhatják, akik otthon maradtak.


A kezdet rituális rendje szerint a házigazda Böjte József felidézte a Pallas Páholy és a Klubháló agóniáját, támogatásra és támogatók felkutatására ösztökélve a jelenlevőket, hiszen ha nem akadnak mecénások. már 2011 januárjában sem lesznek rendezvények. A vendégre várva, Ungvári Tamás, a szokottan szellemes beszélgetőtárs, Falus András és a genomika bemutatására szánta rá magát. Bár a Széchenyi-díjas akadémikus alighanem a „jó ismerősök” közé tartozik, amióta a Mindentudás Egyetemén génjeinkről értekezett, a nagy kérdést is megfogalmazva, hogy azok vajon sorsot vagy valószínűséget hordoznak-e bennünk. Akkor ismertette meg a nagyközönséggel a genomikát, mint „a gének összességének vizsgálatát jelentő új tudományt”, amely nemcsak génjeinket, hanem azok összjátékát is vizsgálni képes, egyebek közt az immunológiát szolgálva. Ungvári professzor végül nem jutott el az életpálya és az új tudományág alaposabb bemutatásáig, mert betoppant a vendég. Mentegetőzve. Utálja a késést, de a Pallas Páholyt az Alkotmány utca helyett az Andrássy úton kereste. Telefonálni meg hiába telefonált, mert a házigazda is kikapcsolta maroktelefonját, miként az illő a rendezvényeken.

Ezzel elérkeztünk az immunológiához. Falus András tüstént elmondta immunrendszerünkről, hogy azonnal jelez, ha veszélyt érez, míg a genomika – miként jelezte - „fantasztikus struktúra”. Így aztán a veszély és a védekezés közt „óriási meccs folyik, amely most döntetlenre áll”. (Legalább is ez rögzült „humánagyamban”, amely bizony messze került a biológiától, amelyre Éva néni – Balogh Éva tanárnő – oktatgatott a nyíregyházi Kossuth gimnáziumban, és a kettős spiráltól is, amiről James D. Watson könyvéből véltem megérteni valamit. Bizonyára csekély sikerrel.) Az viszont egyértelmű lett, hogy a gének s a genetikumi örökség, valamint az immunológia szorosan összefügg, illetve a régi korok nagy járványai formálták génjeinket, melyek változékonysága valós előny. Még az általam nem kedvelt böjt értelmét is sikerült talán megértenem, felfogva némiképpen élettani jelentőségét. Itt került elő a Nagy Kérdés, mert Ungvári Tamás felvetette, hogy van-e genetikai végzet? Vendégünk aztán elmagyarázta, hogy a memetika – az öröklődő szokások tudománya – jelentőségét, hisz’ például, ha anyai mosoly nélküli a gyermekkorunk, az nyomot hagy egész életünkön, miként nyomot hagynak a vallások, a hiedelmek, a mítoszok, a mantrák, a napi viselkedések, sőt még a szókincsünk is. De végül is mi a sorsszerűség? (A Mindentudás Egyetemén ez már Falus András előadásának címében – „Génjeink: sors vagy valószínűség?” – megfogalmazódott.) Nos, a genetika nem a sorsszerűséget, hanem a valószínűséget sugallja. Figyelve az egyes etnikumok és rasszok közötti különbségekre is. Itt már a genom fogalmáig is eljutottunk, ami a szervezet DNS-be vagy RNS-be kódolt „teljes örökítő információját jelenti”, és – ki hitte volna?! – az emberi genomnak csak egy-két százaléknyi a génállománya, sőt a nők genomja egészen más, mint a férfiaké. Elhangzott még sok érdekes szám genetikai állományunkról, az egy-egy sejtmagba tömörült 2 méternyi DNS-ről, meg fénynapi távolságokról, ám végső soron az a lényeg, hogy az örökítés-öröklődés nem jelent változtathatatlanságot. Az életmód – meditációval is kiegészülve – formálhatja genetikai örökségünket. Kérdés kapcsán még a homoszexualitásról is kaptam megértésre késztető információt, hiszen azt a köztes agyban meglapuló 3-4 génvariáns örökíti, de az „nem igaz”, hogy nem tehetünk róla.

Eddig minden úgy ment, ahogy a korrekt és érdekes Pallasbéli beszélgetéseken megszokott. Ám – érdemi közjátékként - Ungvári Tibor jutalmat ajánlott annak, aki megfejti, kinek a verseit mondja el Galkó Balázs előadóművész. Három, igazán jó, lélekbe markoló vers hangzott el. Megfejtő nem akadt. Bár a versmondáskor Falus András arcát nézve illett volna kitalálni, hogy ő a költő. Vagyis nemcsak a magyar tudományban van jelen, hanem a magyar költészetben is. Egyik helyen sem érdemtelenül. Utána még szó esett egy-két dologról, köztük a kaliforniai Mono-tóban talált sajátos DNS-szerkezetű baktériumról, melynek kettős spiráljába arzén épült foszfor helyett, más életlehetőséget villantva fel, mint a glóbuszunkon általában megszokott. Ez azonban már átvezetett az est zárásaként szokásos csevejbe. Ám a tudósítást magára vállaló jómagam elballagott. Elszontyolodva. Tudván, hogy legfeljebb csak érzékeltetni képes az est értékeit. Pontatlanságokkal telítetten. Elnézést kérek hát Falus akadémikustól, míg a Tisztelt Olvasót arra buzdítom, hogy keresse meg a hálón életünket érintő, valóban fontos írásait.


4909

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds