2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190449
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Fradi
Posted on December 12, Sunday, 09:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Aligha akad olyan tipegő korból kilépő Magyarországon, aki ne tudná, hogy a „Fradi” a Ferencvárosi Torna Club beceneve. A legnépszerűbb hazai sportegyesületéé. Milliók figyelik főként labdarúgócsapatának eredményeit, és nem azok szeretik igazán, akik botrányokkal, véres verekedésekkel vagy metrókocsik szétverésével vannak jelen a nap híreiben.


A Fradit lehet szeretni, gyűlölni. Közömbösnek is lehet iránta lenni. Ám nem venni róla tudomást – lehetetlen! Hisz’ léte, történelme és jelene sporthungaricum. A „franzstadti” polgárok 1899. május 3-án alapították, címerébe foglalva – mert akkor még fontos volt! - az erkölcsöt, az erőt és az egyetértést jelképező három E-betűt, fehér-zöld klubszínnel, amiből idő múltával zöld-fehér lett. (Mivel a nemzeti színek közül akartak választani, ám a piros-fehéret már a BTC birtokolta.) Azóta a magyar labdarúgás elképzelhetetlen Fradi nélkül. Annak ellenére 28-szoros bajnok, hogy a rendszerváltást követő idők téves és indokolhatatlan MLSZ-döntése az NB II-be száműzte. A klub fennállása során először. És nem a tényleges sporteredmények alapján. Pedig klubcsapataink nemzetközi szereplését tekintve is páratlan a teljesítménye. 1965-ben megnyerte a Vásárvárosok Kupáját – a Juventust győzve le -, majd a VVK-ban 1968-ban is döntőbe került, miként 1975-ben a Kupagyőztesek Európa-kupájában. A Közép-európai Kupa kétszeres győztese (1928, 1937). És az egyetlen magyar Aranylabdás – Albert Flórián – is a Fradi játékosa volt. Különös, de így igaz: a szabadságot és demokráciát ígérő rendszerváltás utáni két évtized hozta meg történetének legnyomorúságosabb időszakát. Holott még a Rákosi-rezsim sem merte szétverni, csak szétszedni, öt világklasszist (Henni, Budai, Kocsis, Deák, Czibor) más klubba kényszerítve. Bár új nevet is kapott (ÉDOSZ SE, 1949-1951; Budapesti Kinizsi SE, 1951-1956), és a zöld-fehérből piros-fehér csapat lett, a lelátok népe akkor is a „zöld sasoknak” szurkolt. Azt pedig, hogy 1956. november elsejétől ismét zöld-fehér FTC lehetett, ma már az 1956-os forradalom egyik sportvívmányaként tartják számon.

Alighanem a sporttudorok (történészek, politológusok, szociológusok) dolga lesz kideríteni, hogy a rendszerváltást követő időkben miért az FTC lett a magyar sport legkiszolgáltatottabb, sőt legüldözöttebb sportegyesülete. Sőt, az egyetlen olyan nagy múltú és jelentős magyar sportklub, amely külföldi tulajdonba került. Bár manapság, az üzleti haszon minden más értéket maga alá gyűrő világában, a nemzetközi sportéletben sem példa nélküli, hogy egy-egy híres egyesület külföldi tulajdonba kerül. Ám a Fradit áruba bocsátók arra sem gondoltak, hogy az új angol tulajdonos - Kevin McCabe úr – szíve nem annyira a klubért, mint a haszonért, a profitért dobog. Vagyis nem a sport, hanem az ingatlanbefektetés várható hozama vonzza. Erről még akkor sem esett szó, vagy csak kevés – és az is halkan mondva -, amikor a Fradi focicsapatát szerény képességű külföldi játékosokkal tömte tele, angol szakvezetést erőltetve a klubra. Ám McCabe úr számításaiba alighanem hiba csúszhatott, mert a legfrissebb hírek szerint a moszkvai Vedomosztyi (Beдomocти) újságban hirdet Fradiba-befektető tőkés társat keresve. Az egészben az a legszomorúbb, hogy a Fradi jövője ismét bizonytalan. Bár a színvonalában a béka fenekét közelítő magyar NB I-ben - a nagy teljesítmény-kilengések ellenére - az élbolyban fészkel. A honi multimilliárdosok nem látnak benne – és általában a hazai fociban – nagy profitot hozó „projektet”, a magyar sportért is felelős politikai-kormányzati potentátok pedig más csapatok (Videoton, DVSC) szurkolói. Vagyis senki nem gondol rá, és senkinek se fáj, hogy a Fradi eltűnésével sporthungaricum vész el. Pedig megmentésének 24. órájához értünk.

Írom mindezt olyan focibarátként, aki sportújságírói múltja idején, immár több mint négy évtizede, leszokott arról, hogy szurkoljon bármelyik csapatnak. Hiszen sok bundát és más szemétséget is megtapasztaltam. Valójában ezúttal sem a Fradiért emelek szót, hanem a szebb napokat látott magyar labdarúgásért, amelynek az újjászületéséhez szükségeltetne a sokak által szeretett FTC talpra állítására.

3982

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds