2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20199970
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika az otthoni oktatásról
Posted on December 12, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk az iskolai oktatás ellentmondásait feszegeti. Írása először at Olvasólámpában jelent meg.


Szabad-e otthon oktatni?

Hónapok óta foglalkoztat egy gondolat, minden nap eszembe jut. Van, hogy csak néhány percre, és van, hogy eljátszadozom vele akár egy órán át is.

Fél éve rátaláltam egy blogra, amelynek írója olyan magas fokon műveli ezt a műfajt, hogy a lélegzetem is elállt tőle. Témája, az otthonoktatás nagyon érdekes kérdés, definíciója a következő: "Az otthonoktatás az oktatás olyan formája, ahol a gyermek nem az állami vagy magániskola óráit látogatja, hanem otthon (múzeumban, természetben, városban) tanul. Tanítását elsősorban szülei végzik, akik egyben teljes felelősséget vállalnak a gyermek fejlődéséért és tanításáért. Az oktatás a család keretein belül folyik, de speciális tárgyakat szakember is taníthat." (André Viktória, aki szakdolgozatot írt erről.)

Két nagyobb gyerekemmel kapcsolatban nem merült föl bennem ez az ötlet, viszont a hármas számú, Bence rendkívül érzékeny. Nagyon megviseli, amikor csúfolják, és erre a gonoszkodásra hajlamos gyerekek valahogy mindig ráéreznek, és persze, hogy azt szekálják, akit "érdemes". Bence sokat szorong az elszenvedett bántalmak miatt, és bár tűrőképessége fejlődött az elmúlt évek alatt, most, hogy látom, igenis van alternatíva, rendszeresen fölteszem magamnak a kérdést: muszáj elszenvednie? Tényleg csak úgy készülhet fel a való életre, ha könyörtelen kis terroristák inzultálják napról napra?

Négyes számú gyerekem, Zsófi pedig most kezdte az iskolát. Óriási örömmel indult neki, eltelt fél év, és azt látom, kezdi elveszíteni az ambícióját. Egyik hétvégén azzal a feladattal jött haza - az írás füzetébe volt beírva -, hogy gyakorolja a betűelemek írását, mert nem megy szépen. Oké. Előírtam a füzetbe neki vagy húsz sort, olyan lelkesen körmölt, hogy öröm volt nézni. Hétfőn kérdezem: na, megdicsért a tanító néni? Hát - felelte -, azt mondta, hogy nem ebbe a füzetbe kellett volna… Bakker.

Vagy egy másik: Zsófi nem kimagasló rajzból, de szívesen rajzol. Engem kisiskolás koromban meggyőztek arról, hogy nincs kézügyességem (ha másból nem is, de rajzból négyest kaptam), majd felnőtt koromban rájöttem, hogy ugyanúgy tanulható, mint bármi más. Talán nem lesz belőlem Van Gogh, de tűrhetően tudok rajzolni. Éppen ezért mindig agyondicsértem Zsófit az alkotásaiért, hogy a lelkesedése megmaradjon, aztán majd csak megmutatja neki a tanító néni, hogyan kell húzni azt a vonalat, hogy kiadja az arcot. És akkor Zsófi meséli, hogy arcot festettek, de a tanító néni nem dicsérte meg, mert eldörzsölte az orrát, és a rajzlap elkezdett foszlani. Megnéztem a festményt: egészen jó volt.

Nem hibáztatom a tanítókat. Huszonvalahány gyerek között én sem tudnék folyamatosan pozitív és lelkesítő maradni, különösen ha néhány olyan hiperaktív vagy neveletlen gyerekkel kellene megküzdenem, amilyen Zsófiék osztályában is van. És megint előbukkan a kérdés: szükséges, hogy a lányom egy kis falkában szembetalálja magát az élet farkastörvényeivel? Nem érne ez rá még egy kicsit? Ráadásul, a tanulás öröme, amire én igazából felnőttként, az önszántamból választott iskoláimban éreztem rá úgy-ahogy (hiszen a felsőoktatás azért más pálya), szóval az nagyon hamar elveszik valahol útközben. Egy-két gyereket sokkal könnyebb motiválni, mint huszonötöt...

Mielőtt bárki felsikoltana,, igen, én is rágódom a szocializáción, ez az, ami leginkább visszatart. Még. Még nem győződtem meg arról, hogy ha nem járnának iskolába a gyerekeim, lennének-e kapcsolataik a velük egykorúakkal, nem szenvednének-e attól, hogy nem tartoznak a tömeghez. Addig is itthonról izgulok értük, és igyekszem a kedvükre tenni azzal, amivel tudok; mondjuk, egy nagyon csokis sütivel.

Összekeverek 20 deka lisztet, 25 deka kristálycukrot, 15 deka barnacukrot, 8 deka kakaóport, 8 deka darált diót, 1 teáskanál sütőport, fél kávéskanál sót, és ehhez adok 20 deka vajat, 4 tojást, 1 teáskanál vanília esszenciát. 24 percig sütöm 180 fokon, majd 10 percre még a lekapcsolt sütőben hagyom. Aztán kiveszem, tálra rendezgetem, és hűlni hagyom. Illetve hagynám, de a közben hazaérkező gyereksereg gondoskodik arról, nehogy kiszáradjon az a sütemény.
4195

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds