2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200056
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Inkább életben maradok!
Posted on December 16, Thursday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Sokat gondolok mostanság Móra Ferenc áldott humorára. Ő tanácsolta egyik kedves írásában, ha nem akarom, hogy lázas legyek, ne használjak hőmérőt. Javaslatát megfogadva jutottam el odáig, hogy ne menjek orvoshoz, ha nem kívánok beteg lenni. Csak, sajnos, megéltem már háromnegyed évszázadot, és ha szeretném, ha nem, az orvostudomány csaknem valamennyi szakágának tudorai kezelésbe vettek az utóbbi hetekben.


Az egyik didergős decemberi reggelen, amikor épp az urológián volt jelenésem, és a valóban kedves nővér megkérdezte vérvétel előtt, hogy ezt a szúrós aktust elviselem-e, vagy rosszul leszek, kissé morcosan válaszoltam: már hozzáedződtem. Ám hazafelé jövet az járt a fejemben, hogy élni sem érdemes ennyi nyavalyával. Itthon aztán leültem masinám elé, és elkezdtem olvasni a háló híreit. Arról szóltak, amit egyébként nemcsak sejthet, de tudhat is az épeszű ember, ha nem narancssárga vér csörgedez az ereiben. Apadozik nemzeti valutánk ereje, növekszik viszont minden energia – gáz, üzemanyag, villany, stb. – ára, szinte minden nappal többe és többe kerül a kenyér, a hús, a tej meg a sárgarépa, a krumpliról meg az étolajról nem is beszélve. Vagyis kormányunk derekasan hadonászik a tőke szította gazdasági válsággal, ki- és bejelent újabb meg újabb megoldási módozatokat, amelyektől azonban élhetőbb élet helyett csak újabb leminősítések és bizalmatlanságok várhatók. Az általam sem kedvelt tőkének ugyanis nem szíve, hanem étvágya van. Nem megértőn mereng el narancsos kereszténydemokratáink donquijotei küzdelmének hátterén és értelmén, hanem halad tovább a maga logikája szerint, a minél nagyobb profitért. De hát már József Attila megírta a maga – és ránk is érvényes – Vígasz-át sok-sok évtizeddel ezelőtt, mely szerint „Ne hadd el magad, öregem, / bőröd ne bízd kereskedőre, / ki elád felhőt az egen / s a földön telket vesz belőle. / Inkább segít a kutya szőre / a teríthető betegen, / semhogy magát miértünk törje, / aki sorsunktól idegen.”

A híreket böngészve idézgettem magamban a verset, amikor rábukkantam, hogy nemcsak a mindennapi betevő falatok drágulnak a távfűtéssel, a víz-, a csatorna- és szemétdíjjal együtt, hanem a „kegyeleti szolgáltatási díjak” is, ami köznapi szóhasználatunkban a temetési költségek növekedését jelenti. Ekkor horkantam fel, hogy na, nem! Inkább életben maradok! Igazán nem kívánhatom utódaimtól, hogy a szemfödélért meg az urnáért vagyonnyit fizessenek, a hamvasztásról már szót sem ejtve. Aztán tovább mormolva József Attilát, vigasztaltam magam: „Bús jószág, ne vetéld magad! / Együtt vágunk a jeges télnek. / A jégből csak lucsok fakad, / de hű társ – éhezők kísérnek. / S ha most a tyúkszemünkre lépnek, / hogy lábunk cipőnkbe dagad, / rajtad is múlt. Lásd, harc az élet, / ne tékozold bizalmadat.” (Egyébként az utolsó két sort többször is eldudorásztam magamban. Hiszen rajtunk is múlt, hogy idáig jutottunk. A veszejtőn hideg télben talán azok a milliók is rádöbbennek erre, akik a „fülkeforradalom” idején eltékozolták bizalmukat.)

2930

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds