2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204608
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Vadászat
Posted on December 17, Friday, 14:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Kissrác korában Fekete Istvánt is olvasott, és együtt vadászott druszájával, Ladó Gyula Lajossal. Később jött Hemingway, vele oroszlánra ment, meg elefántra. Szilárd hite volt, hogy ezek ám a neki való életek: a Kis-Balaton mentén egy nádkunyhóban, vagy az afrikai szavannában sátorozva.

Polgár Gyula Újlipóciából a téli berekben vagy a forró sivatagban – na hiszen… Beszarás.

Ma már tudja, hogy ez a vonzalom a vadászat, a fegyverek iránt valami nagyon ősi, génekben hordozott férfiösztön: a családot el kell látni élelemmel és meg is védeni. Ő, aki mára hírhedten pacifistának minősíthető, képes volt órákig bambulni fönt a Várban, a Hadtörténeti Múzeumban: a „maroklőfegyverek” ifjú szakértője lett. Ott láthatott puskát is, persze csak katonaiakat: vadászfegyvert maximum képeken – „nyilvános” fegyverbolt az ötvenes években, Magyarországon? Ugye nem tetszik komolyan gondolni?

Horgászni gyakran hívták, elméletben perfekt pecás volt − soha nem fogott semmit. Később már a gondolatát is utálta: kussolva ülni valami vízparton, ahol az agyát is kiégeti a nap, vagy éppen kimossa koponyájából az eső; markolni egy ostoba botot, potyán, és ráadásul őrjöngeni − a horgásztársak mindig zsákmánnyal tértek haza, ha meg nem, Polgárt okolták, hülye amatőr, elpechelt mindannyiunkat.

Aztán jóval később, amikor nagy ember lett, és hozzá hasonlók társaságába került, felcsillant a vadászat esélye is. Akkori neje, aki tulajdonképpen a pénzkereső, az éceszgéber, a manipulátor és machinátor volt, módfölött pártolta az ügyet: − A vadászat megfelelő emberek társaságát jelenti ! − vélte. Egy ilyen körbe kerülni, ismeretségeket, kapcsolatokat szerezni: − Föllendül az üzlet, fiam!

Először valahova a Bakonyba mentek, több, akkor még ritkaságszámba menő terepjáróval, természetesen kölcsönfegyverrel, vadászvizsga? Túrót! Ő nem vadász, ő nem vadászik, ő most kapcsolatokat teremt és ápol, slussz. Kora hajnalban indultak, baromi hideg volt, ám hamar kiverte a verejték a meredek hegyoldalban kapaszkodva. Fölmászott egy hivatásos vadásszal a magaslesre, ott meg az izzadtság ráfagyott a bőrére. Remegett minden sejtje, megfogni sem tudta a puskát, nemhogy célozni vele. Akkora tüdőgyulladással tért haza mint ide Lacháza.

Mindezt évekig nem bocsátották meg neki. Sem a társak, a társaság, de pláne nem az asszony.

Amikor ismét meginvitálták, nagyon nem akarózott mennie. Ismét a feleség döntött, szinte elzavarta az urát. Annak viszont most mázlija volt. Amint megérkeztek a vadászházba, szokás szerint megfrüstököltek, szokás szerint kisüstivel indítva a reggelit. Eközben az addig csak szemerkélő eső hóviharba váltott. Ki sem mozdultak a minden kényelemmel felszerelt házból, és úgy berúgtak mint az albán szamár. Polgár ezzel visszaszerezte renoméját: mivel akkor még bírta az alkoholt, az asztal alá itta az úri társaságot, amely ezután befogadta őt. Az így szerzett előnyökkel azonban nem élhetett: a felesége kirúgta őt, amit Polgár Gyula nem is nagyon bánt: már azért megérte, hogy ne kelljen tüdőgyuszit vagy májcirrózist kapnia vadászatnak minősített társasági élet közben.

A város ma tele vadászboltokkal, még az ő lakótelepén is akad egy, amelynek rendszeres látogatója: bambul. A fegyverek iránti rajongása nem csillapult, a neten is gyakran nézegeti a különböző puskákat, pisztolyokat, revolvereket és igen, van neki egy Walther P 22-es típusú pisztolya is. No jó, gázpisztoly. Engedéllyel!

Ha valaki az ő másfél szobás paneljét szemelné ki rablási-betörési célul, úgy leszedné a barmot, mint Tutajos a vadkacsát.

4078

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds