2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200048
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: OEP-tapasztalatok, epilógussal
Posted on December 17, Friday, 15:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
A Pallas Páholyban utolsó összejövetelét tartotta az Egészségügyi Klub 2010. december 16-án este 18 órától. A vendég Nagy Lóránt, az OEP főosztályvezető-helyettese volt, aki az OEP pénzügyi ellenőrzésének tapasztalatairól tájékoztatta a jelenlevőket.


A meghívó már jelezte, Nagy Lóránt és „a választott téma lehetőséget ad arra, hogy megismerjük, min buktak le a jelentős károkozással vádolt orvosok, és lehet-e több millió forintot lopni az egészségügyi alapból?”A vendég korrektül tájékoztatott. Elmondta, hogy az OEP 2008-ban kapott általános ellenőrzési felhatalmazást, és 2009-től kezdte a megbízatás teljesítését. Kéthetes tanfolyamon képezték át az ellenőrzés résztvevőit, hogy feladataiknak megfeleljenek. Már az első tapasztalatok jelezték, hogy nincs rendben a közpénz-felhasználás. Példák hangzottak el – konkrét nevesítés nélkül – gyermeteg, ám jogellenes ügyeskedésekről, minimálbérre bejelentettek zsebből fizetett és benzinpénzként elszámolt bérkiegészítésétől kezdve a Metro-bevásárlásokig. Miként a vendég mondta: „stiklis elszámolásokat próbáltak az OEP-pel elfogadtatni”. A beszerzéseknél is. Adomának beillő történetek sorakoztak, de a tapasztalt tényeket nem lehet viccként elfogadni. (Az est tudósítójában mégis ellenérzések gerjedtek. A kéthetes fejtágító átképzésen az ellenőrök vajon kaptak-e arról is tájékoztatást, hogy egészségügyünk közvitézeinek, elsősorban a háziorvosoknak, milyen körülmények közt kell ellátniuk a rendelőjükben sorakozó, gyakran agresszív betegeiket. Olyan időkben, amikor köztudott – bár az OEP ellenőrzési szempontjai közt aligha szerepel -, hogy a magyar társadalom általános egészségi állapota mélyen az európai átlag alatt van. Eltérő világ- és esetlátás rajzolódott ki az OEP és az orvosok tapasztalatai közt, nem említve azt sem, hogy a tisztességes orvosi gondolkodás célja a gyógyítás, nem pedig az a sajátos értékelő rendszer, melyet az OEP kidolgozott. Mindez, persze, nem menti a lehetőségeikkel visszaélő orvosokat. Még az a kérdés is csiklandozott, hogy vajon az orvosok mit állapíthatnának meg az OEP működéséről, ha jogosultak lennének mindennapi tevékenységének ellenőrzésére.)

Szó esett még a jog és a szakma ellentmondásos bukfenceiről, a kórház átvilágításokról, a számviteli fegyelemről, a vállalkozások eltérő értékelési sajátosságairól éppen úgy, mint a magyar egészségügy általános finanszírozási gondjairól. A tájékoztatás végül azzal a megnyugtató (?) kijelentéssel zárult, hogy az OEP nem adja fel a pénzügyi ellenőrzés jelenlegi gyakorlatát, és továbbra is vizsgálja a feladatnak megfelelést. A jelenlevők mindezt udvarias, de jobbára egyet nem értéssel fogadták. Elhangzott, egyebek mellett, hogy az OEP az APEH feladatainak egy részét vette át, amortizáció–értékelése zavaros, „összetéveszti a szezont a fazonnal”, pénzforgalmat ellenőriz szakmai szempontok nélkül, sőt még az is, hogy az OEP tevékenysége – tévedések vígjátéka. Csupán a kompromisszumra hajlamosabbak fogalmaztak úgy, hogy ki kellene találni valami megnyugtató megoldást az egymásra mutogatás helyett, és nem a visszaéléseket meg a visszaélőket venni alapul. Azzal a véleménnyel pedig – a hallottak alapján – aligha lehet vitatkozni, hogy „amit eddig hallottam, azokból csak egy hiányzott, a beteg”, hisz az OEP gyakorlatában nincs eredményorientáltság.

Ez a valóban elgondolkodtatásra késztető megjegyzés akár az est záró aktusának is tekinthető. Sajnos, a Pallasbéli egészségügyi klub záró aktusának is. Hiszen a klub - a Pallas Páholy helyett - új otthont választott magának. Talán ez is figyelmeztethetné mindazokat, elsősorban az MSZP pénzügyeit kezelőket, hogy fukarsággal párosuló nemtörődésük helyrehozhatatlan károkat eredményez. Véglegesen felszámolva azokat a civilkapcsolatokat, amelyekre pedig a magyar baloldal újjászületéséhez nagy szüksége lenne.

3717

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds