2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200021
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Magyar Karácsony
Posted on December 21, Tuesday, 14:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Küldenék levelet a Jézuskának, mint gyermekkoromban. Sok-sok ajándékot kérnék idei Magyar Karácsonyunkra. Nem magamnak! Valamennyiünknek! Először is azt kívánnám, hogy hozzon józan észt, belátást, megértést és önzetlenséget mindazoknak, akik mostanság a hatalmat gyakorolják.


Leginkább talán a józan ész kellene. Belátni, hogy kíméletlen szavaik és tetteik tovább nyomorítják a társadalom amúgy is nyomorúságosan szédelgő többségét. Hiszen még az antidemokráciát is demokráciába csomagolják. Jó lenne, ha megértenék, hogy karácsonyi médiacsomagjukkal, még a hiteles tájékozódás és a szabad véleményformálás hitét is elveszik tőlünk. Az önzetlenség és a mértéktartás nemes erényeire is szükségük lenne. Belátni, hogy a gazdagokat tovább gazdagítani, a társadalom sokmillió szegényét pedig még koldusabbá tenni nem pusztán rossz, hanem veszélyes cselekedet. Miként a féktelen hatalmi tobzódás sem más. A gáláns lovag – igaz, inkább csak a legendákban és a mesékben – kezet nyújt a legyőzöttnek, nem megalázza. Bár az kétségtelen, hogy a latroknak lakolniuk kell. De az sem vitatható, hogy pártállásuktól függetlenül. Ám megalapozatlan fenyegetettséggel félemlíteni meg bárkit, akit már nem is ellenfélnek, hanem ellenségnek látnak, tovább frusztrálja a bűntelenek is. Az ártatlanság vélelmének esélyétől is megfosztva őket.

Hazánk gazdag törpeminoritása az önzetlenség ajándékát is megkaphatná. Akkor talán észrevennék táborokba tömörült csoportjaik, hogy hányan dideregnek fagyos telünkben, és gyermekeiknek nemcsak mákosbeiglit, kenyeret sem tudnak eleget adni. Arra is rájöhetnének, hogy történelmünk olyan korszakához kívánnak visszatérni, amelyben a hárommillió koldusnak esélye sem volt kitörni létének ketrecéből. Az a kor, bár keresztényinek neveztetett, a szegényeknek csak a meghunyászkodás és az alázat erényeit biztosította, még az önvédelem eszközeit – köztük a sztrájk – lehetőségét is csorbítva. Jézuskának írt levelemben, persze, magunkra, szegényebbekre és szegényekre is gondolnék. Egymás iránti megbecsülést és egymás iránti szolidaritás kérnék. Annak megértésével, hogy ha csupán önös érdekeinket és helyzetünket nézzük, ha nem állunk ki másokért, előbb-utóbb az utca legnyomorultabbjai közt találjuk magunkat. Nagy eséllyel egészségünk romlására, mellyel – a növekvő költségek és az egyre lehetetlenebb betegellátás miatt – egyre távolibb a gyógyulás, és egyre közelibb a pusztulás.

Szokás karácsonykor békét és szeretetet is emlegetni. Az idén különösen nagy szükségünk lenne mindkettőre. Különösen azt tudva, hogy a világ és szűkebb hazánk folyamatai egyre több. egyre veszélyesebb békétlenséget szülnek. Békétlenül pedig nem lehet szeretni. Csupán gyűlölködni. Nemzetek, nemzetiségek, etnikumok, vallások, sőt még szomszédok között is. Jó lenne hát, ha hatalmasaink belátnák, hogy agressziótól nem várható béke. Erőszakkal pedig a hatalom és a gazdagok által gerjesztett bűnöket - tolvajlástól a kölcsönös fenyegetettségen át a gyilkolásig – képtelenség megfékezni. Tehát a béke és a szeretet eljöveteléért is azok tehetik a legtöbbet, akik számára idei Magyar Karácsonyunkra sok ajándékot kérnék a Jézuskától. Józan észt, belátást, megértést és önzetlenséget. Sőt, társadalmi létünk jobbításáért érzett valós felelősségtudatot. Tudom, mindez csak ábránd. Csalóka remény. De legalább ábrándjaimmal és reményeimmel kívánjak mindünknek szebbnek áhított karácsonyi ünnepet, elviselhetőbb új esztendővel együtt!

3396

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.08 Seconds