2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204616
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete az epres túrótortáról
Posted on January 02, Sunday, 12:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Gasztro-újságíró munkatársunk családanyaként szerzett tapasztalatai óhatatlanul beleszövődnek az ételreceptjeibe. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Aki nem akart megszületni

Míg Karácsony után már mindenki a Szilveszterre vár, családunkban az év utolsó napja előtt van egy fontosabb ünnep: Bálint szülinapja.

Nem igazán akart megszületni. Máig emlékszem arra a tizenhárom évvel ezelőtti, iszonyú hosszú két hétre, amit a kórházban kellett töltenem a túlhordás és az egyre biztosabbá váló császármetszés miatt. Közben az egyéves lányom, Nóra tüdőgyulladással feküdt otthon, anyósom priznicelte, hogy a közel negyvenfokos lázát levigye, én meg tehetetlenül róttam a lépcsőket a kórházban, és vártam, hogy szólhassak az orvosnak: végre, fájások, indulhatunk a műtőbe.

De ez valahogy nem akart bekövetkezni. Karácsonyra hazaengedtek, 26-án este újra jelentkeznem kellett az osztályon, a férjem és az ifjabbik sógorom szállítottak vissza. Újult erővel indultam neki a lépcsőknek, de esetemben semmi hatás nem mutatkozott. Illetve mégis: az úgynevezett NST (magzati szívhang) vizsgálatok egyre rosszabb eredményeket mutattak, újabb ok volt, amiért aggódni lehetett, ha esetleg egy terhes nőnek nem lenne amúgy is elég. Már nem ajánlották a lépcsőzést sem.

A sok vizsgálat következtében azt száz százalékra tudtuk, hogy fiú lesz, a név is rég eldőlt, Bálint, jelentése erős, egészséges. Nomen est omen, végül, hosszas várakozás után a gyermek négy kiló öt dekával világra jött, de csak azért december 30-án, mert az orvos nem szerette volna a szilveszteri programját műtétre cserélni. Egyik alkalommal, amikor a férjem bejött látogatni, akkor mondta: legyen Barnabás is, ami azt jelenti: vigasztalás fia.

Érdekes, hogy Bálint születése sokkal összeszedettebbé tett. Míg Nóra első hónapjaiban a hétfőnként rajtaütésszerűen érkező védőnő mindig hálóingben talált, meglehetős rumli közepette, amikor Bálint is csatlakozott hozzánk, reggel nyolcra felöltözve, lakást rendbe rakva, gyerekeket megetetve vártam a csengetést. Nekiálltam a második éve halasztott diplomamunkámnak, éjszakánként írva szépen el is készültem vele, és júniusban államvizsgáztam.

Mostanában észrevettem magamon, hogy ha felületesen nézem a környezetemben élő családokat, úgy tűnik, ahol két gyerek van, ott nincs rumli, zsivaj. Pedig ha visszaemlékszem, egyáltalán nem volt sem halk, sem unalmas az életünk az elkövetkező három évben. Például a negyediken laktunk egy lift nélküli házban, és amikor a bevásárlásokból (ami külön rémtörténetté tud válni két picivel) hazatértünk, akkor 1. fognom kellett az egyéves kezét, miközben felvánszorog a lépcsőn, 2. a karomban vinnem kellett a pár hónapost, 3. vállamon az összecsukott babakocsit, 4. a kezeimre aggatva az összes csomagot. Nem tudom, ma képes lennék-e erre.

És lám, milyenek vagyunk: amikor már épp kezdett könnyebbé válni az élet, akkor jött a hármas számú gyermek, Bence, és kezdtük az egészet elölről. De hát tulajdonképpen ezért élünk, nem? És ha ezért élünk, olyan nagy dolog összedobni a szülinapos kedvéért egy epres túrótortát?

Két tojásból, két evőkanál cukorral, ugyanennyi liszttel 24 centis tortaformában kerek piskótalapot sütünk. Fél kiló túrót összekeverünk egy kis doboz mascarpone sajttal, két deci tejszínből vert habbal, két evőkanál narancslében feloldott zselatinnal, ízlés szerinti cukorral. A tortalapra simítjuk a krémet, tetejét eperrel díszítjük. Már lehet is ünnepelni. Ha nem szülinapot, hát a boldog új évet.

3503

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds