KÖNYVRENDELÉS |  |
|
Médiabox | |
|
Belépés/Regisztráció | Új tag ITT regisztrálhatja magát. |
|
Számláló | Összesen 20189985 találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1 |
|
Impresszum | Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László Főszerkesztő helyettes: Böjte József Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó. Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor, |
|
 | |
Saláta: Kalmár Mónika jegyzete a paradicsomlevesről Posted on January 09, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
|
Gasztro-újságíró munkatársunk ismét beiratkozott egy felsőoktatási intézménybe. Azt bontja ki, hogy melyik az az étel, amelyet vizsgaidőszakban, kollokvium előtt érdemes megfőzni a családnak. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.
A bűvész és a paradicsomleves
Amióta ismét egyetemre járok, sőt, hogy július óta itthonról végezhető munkám is lett, másképp zajlanak a napjaink, mint a korábbi - most már tudom - nyugodt időszakban. Állíthatom, hogy Weöres Sándor alábbi versrészlete tulajdonképpen rólam szól:
"Itt látható a nagyhírű bűvész! A lábával karikázik, A kezével citerázik, Az orrával orgonázik, A fülével figurázik, A szemével gurgulázik, A szájával vacsorázik!"
Ezek a sorok jutottak eszembe a minap, amikor úgy tizenegy órakor száradó hajjal, paradicsomlevest főzve, a maastrichti konvergencia-kritériumokat tanulmányozva nevelgettem valamelyik gyermekemet („Hányszor megmondtam már, hogy ne hagyda a pizsamádat a földön.”) úgy, hogy közben néhány levélre is válaszoltam. Délben vizsgáztam az egyetemen európai uniós ismeretekből. Nem is lett rossz. A paradicsomleves sem.
Ifjúságom ezen emblematikus ételéhez kedves emlékek fűznek. Húszas éveim elején több lánnyal közösen béreltünk egy lakást, és vasárnaponként általában együtt ebédeltünk. Ez a leves állandó szereplője volt a hétvégi menünek, mert mindenki szerette, ráadásul pofonegyszerű. Az ember csak zsemleszínűre pirít négy evőkanálnyi olajon három kanál lisztet, beleborít vagy húsz deka paradicsompürét, felönti két liter vízzel, sózza-borsozza-cukrozza, dob bele kevés zellerlevelet, fél vöröshagymát, főzi negyedórát, és mehet bele a tészta, a betű.
Az idillbe egyetlen, ám szinte mindig bekövetkező esemény rondított bele: a paradicsomleves mindig kifutott. Villanytűzhelyünk volt ugyanis, amelyen hiába vettük le a hőfokot, a lassan hűlő lap hője még éppen elég volt ahhoz, hogy a fazék tartalmának egy része komoly munkát adjon a konyhatakarításra beosztott lakónak. Ennek ellenére kedvenc volt, az is marad mindörökké. Ámen.
Bár már gáztűzhelyem van, a paradicsomleves mostanában is kifut néha. Leginkább olyankor, persze, amikor épp rohanok valahova, mondjuk vizsgázni. Ilyenkor szoktam a szememmel gurgulázni. 2412
|
|
| |
Article Rating | Average Score: 5 szavazat: 1

|
|
|
| Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be! Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás |
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért. |
|
|
|