2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200042
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Rózsa András: Legvidámabb barakkból törékeny demokráciába
Posted on January 09, Sunday, 17:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Magyarország kísértete ismét bejárja Európát. Sőt, a kitágult nagyvilágot is. Úgy, mint egykoron Marx kommunizmus-kísértete. Visszagondolva a mögöttünk hagyott évtizedek magyar kísértetjárásaira, vagyis a Magyarország-kép megjelenésére a nemzetközi sajtóban, akár úgyis összegezhetünk, hogy a legvidámabb barakkból átköltöztünk a Washington Post által nevesített törékeny demokráciába.


Nagyvilági hírünk igazán sajátosan hullámzik. A Kádár-rezsim „legvidámabb barakk” minősítését egykoron dicséretként értelmezhettük. Jobban és szabadabban éltünk, mint a „szocialista tábor” más barakkjainak lakói. Futotta ennivalóra és fűtésre. Fennhangon mondhattuk el rendszert bíráló vicceinket. Néhány év várakozás után vehettünk Trabantot. Kaphattunk útlevelet Nyugatra utazni, áruházak kínálatát bámulni. (De pénzünk csak bóvlira futotta.) Sőt, még jó magyar foci is volt. Örvendezve fogadhattuk hát, hogy a nemzetközi média vállon veregeti a vidám barakklakókat. Még olyan történelmi pillanat is eljött – a rendszerváltoztatás tájékán -, amikor az „éltanuló” címet is ránk aggatták, mert a többi „szocialista-kommunista” államhoz képest sietősebben raktuk le az újkapitalizmus alapjait. Hosszú médiaszünet, illetve csak elvétve jelentkezés után jelen kormányunknak sikerült ismét elérnie, hogy a nemzetközi sajtó jószerével naponta foglalkozzon Magyarországgal. Valóban van rá elég oka. Írhat(na) például bőven arról, hogy az egykori legvidámabb barakk lakói fél esztendeig Európa irányítói – az Európai Unió soros vezetői – lettek. Tehát joggal irányulhat a megkülönböztetett figyelem Magyarországra. Mindez, minden gazdasági válság ellenére, még az ide utazó turisták számát is megnövelhetné. Vagyis mutathatnák mosolygósan barátságos, vonzó arcot a világ felé. Ám a nemzetközi média, bár ezt is meg-megemlíti, inkább azzal foglalkozik, hogy a demokrácia és a kapitalizmus alaptörvényei rendre sérülnek 2010 közepe óta. A hazai törvénykezés – sőt, alkotmánymódosítgatás – felgyorsulása révén. Így aztán lehetővé vált azok pénzének (átmeneti?) lenyelése, akik magán-nyugdíjpénztárakban akartak nyugodalmasabb öregkort biztosítani maguknak. Lehetőség adódott általuk különadók kivetésére, meg olyan médiatörvény elfogadására, amely inkább korlátozza, mint bátorítja a sajtószabadságot.

E törvények és a különböző alkotmánymódosítgatások minősítésére ezúttal nem vállalkozom. Bár újságíróként-közíróként kezdhetem újratanulni az öncenzúrát meg a sorok közt írást és olvasást, nyugdíjasként pedig néhai unokabátyám szavaival élve felcsaphatok vállalkozónak, arra vállalkozva, hogy a nyugdíjamból megéljek. Még az sem serkent minősítésre, ha tudom, hogy a bankokra és a „multikra” kivetett adót végül úgyis én fizetem meg, sok-sok millió honfitársammal együtt, mert „áthárításukat” semmilyen törvény se tiltja. Miként azt sem, hogy egyetlen svájci frank 222 forint körüli összegbe kerüljön, alaposan megnyomorítva a panellakás-vételre svájci frank alapú hitelt felvevő nyomorultakat. (Nem azokért fáj a szívem, akik paloták és/vagy luxuslakások építésére-vételére vették fel a franhitelt!) Vagyis a törvények-alkotmánymódosítgatások következményeinek ismerete sem bátorít fel a magyar kormány bírálatára. Pusztán azon gondolkodom el, hogy az Orbán-kormány miért rombolja tovább Magyarország amúgy is foszladozó imázsát. Elvégre már nem – vagy nemcsak – arról van szó, hogy egy-egy bulvárlap olvasótoborzó rémtörténeteket tálal hazánkról hasábjain, hanem tekintélyes nemzetközi orgánumok elemzik azt a helyzetet, amit az új hatalom teremtett. Lehet, hogy olykor túloznak is. Az viszont biztos, hogy írásaik végső soron nem a jelenlegi magyar kormány, hanem Magyarország világbeli jó hírét ássák alá. Igazságtalanul Végül is ez késztet töprengésre. Azt viszont szeretném, ha Európát (fél évig) elnöklő kormányunk is rádöbbenne erre, és döntéseivel vagy azok korrigálásával nem önös hatalmi érdekeit, hanem Magyarországot és a hazai társadalmat szolgálná.

3880

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds