2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20199992
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Saláta: Kalmár Mónika a citromos zenéről
Posted on January 16, Sunday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gasztro-újságíró munkatársunk ezúttal a zene és a sütemények bonyolult összefüggéseit latolgatja. Írása először az Olvasólámpában jelent meg.


Kati, Kodály és a citromos süti

A minap néhai anyósom húga, Kati látogatott meg bennünket, aki mindig elkápráztat azzal, ahogy a komolyzenéről beszél. Rajongása mély és elkötelezett, ifjúkora óta nyomon követ minden eseményt, ami ebben a világban történik. Számos tévés vetélkedőt megnyert, köztük a nyolcvanas években sugárzott "Szó, zene, kép"-et, és hosszú ideje módszeresen kutatja a hazai zenei emlékhelyeket. Könyve is jelent már meg Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye címmel. Némi időt eltöltve a társaságában az ember úgy érzi, eztán már csak komolyzenét hallgat, és fogadkozik magában, hogy megfoltozgatja hiányos műveltségét, mert a klasszikus zene varázslatos.

Zenehallgatás közben megannyi apró információval segíti az adott mű megértését, vagy egy-egy zeneszerzőről mesél olyan történeteket, amelyek hallatán csak nézünk: te jó ég, honnan lehet tudni ennyi mindent? Ezúttal történetesen Kodályról, Domingóról és személyes jó barátjáról, Petrovics Emilről sztorizott, mi pedig hallgattuk elbűvölve.

Nem is tudom, Kodály Zoltán hogyan került szóba, de mesélte róla, hogy olyan ember volt, aki küldetéstudattal élt. Éppen ezért, hogy egészségét a lehető legtovább megőrizze, rengeteget sportolt: korcsolyázott, úszott, hegyet mászott, gyalogolt, és minden nap fél órát gimnasztikázott. Negyvennyolc éven át élt együtt első feleségével, Emma asszonnyal, akivel úgy ismerkedett meg, hogy a hölgy tehetséges zenész volt, és összhangzattant szeretett volna tanulni, ám tanára folyton szerelmet vallott neki. Emma asszony elküldte, és olyan tanárt keresett, aki biztosan nem akar majd tőle semmit. Az ifjú, szűkszavú Kodály teljesen veszélytelennek tűnt, öt évvel később kötöttek házasságot. Emma asszony szalonjában találkozott Bartók és Kodály, és itt határozták el első népdalgyűjtő körútjukat.

Állítólag a második feleséget, Péczely Sárát is Emma szemelte ki Kodálynak, aki negyven évvel volt fiatalabb a mesternél. A fiatal nő vidámságot hozott az idős híresség életébe, hatására Kodály legendás szűkszavúsága is fölengedett. Kati azt is elmesélte, Kodály életében nem nagyon járult hozzá, hogy épületeket, például művelődési házat nevezzenek el róla. Néhány kivételt tett csupán, az egyik a nagykanizsai vasutas művelődési ház volt.

A kanizsai vasutasok 1954-ben keresték meg az ország legnagyobb zenei tekintélyét, hogy a ház az ő nevét viselhesse. Kodály ismerte a vasutaskórust, többször hallotta őket országos dalversenyeken, és gratulált is a karnagynak, Ketting Ferencnek. A névadáshoz aztán végül azzal a feltétellel járult hozzá, hogy rendben, de ha meghallja, hogy az ő nevét viselő művelődési házban jampi zenét játszanak, vagy jampi táncot járnak, elmegy Kanizsára, és saját kezével vakarja le a feliratot a homlokzatról.

Ilyen történeteket hallhatunk Katitól - szinte vég nélkül, bárkiről. Jópofa könyvet hozott nekem ajándékba, a címe: Cserepes sütemények. A szerző amolyan római tálként használja a természetes anyagú virágcserepet - micsoda ötlet! A lényeg, hogy a cserép új legyen, nem mázas és nem lakkozott, az átmérője pedig legalább öt centi. Minden alkalommal forró vízbe kell áztatni, és sütőpapírral kibélelni. A receptek elkészíthetőek hagyományos formában, persze, vagy tepsiben is. Most én is így sütöttem meg a citromos süteményt.

Hozzávalók:
25 deka cukor
4 tojás
csipetnyi só
2 deci olaj
1,5 deci narancslé
0,5 deci citromlé
30 deka liszt
1 csomag sütőpor

A tetejére:
10 deka porcukor
4 teáskanálnyi citromlé

Összeállítása egyszerű. A sütőt előmelegítjük száznyolcvan fokra. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a felsorolás sorrendjében hozzáadjuk a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott/lisztezett közepes (26x30 centis) tepsibe öntjük a masszát, és harmincöt perc alatt megsütjük. Amikor kész, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és egy tálcára tesszük. A porcukrot összekeverjük a citromlével, és elosztjuk a süti tetején. Ahogy hűl, úgy meg is szilárdul rajta.

Közben hallgathatunk Domingót, amint zarzuelát énekel. Gyorsabban telik az idő.


4236

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds